Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πρώτη ήττα» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια - Νέο συλλαλητήριο των φοιτητών

«Πρώτη ήττα» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια – Νέο συλλαλητήριο των φοιτητών

Ο Συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας προετοιμάζει για κλιμάκωση του αγώνα ενώ δόθηκε εντολή προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταλήψεις με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Ραντεβού στους δρόμους για ακόμη μια Πέμπτη δίνουν οι φοιτητές διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο της κυβέρνησης για ίδρυση μη κυβερνητικών πανεπιστημίων ενώ στο στόχαστρο της Εισαγγελίας μπαίνουν οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια.

Στην κυβέρνηση τα πράγματα, όπως όλα δείχνουν, δεν εξελίσσονται βάση προγράμματος. Αυτό γιατί στην εβδομαδιαία χριστουγεννιάτικη ανάρτηση – επισκόπηση των ενεργειών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθετε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για «το εμβληματικό νομοσχέδιο» που «θα τεθεί σε διαβούλευση μετά τις γιορτές» και «μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει νόμος του κράτους, ανοίγοντας τον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα».

Η επείγουσα ερμηνευτική εγκύκλιο του προς τις Συγκλήτους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τον υπουργό Παιδειάς

Όμως στην πράξη, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση αποδεικνύεται η προώθηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με τον Συντονισμό των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας να μιλάει για «την πρώτη νίκη» καθώς «ο μήνας τελειώνει και ούτε καν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο!».

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Στο διογκούμενο κύμα καταλήψεων ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης τονίζει με επείγουσα ερμηνευτική εγκύκλιο του προς τις Συγκλήτους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ότι μπορούν «οι εξετάσεις στα ΑΕΙ μπορούν να διεξαχθούν ψηφιακά» και ζητεί την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης αναφορικά με τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πανεπιστήμια.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια

Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» δόθηκε εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνη Ελευθεριάνου, για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Η ποινική έρευνα στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση για τη διερεύνηση διάπραξης τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός θα αναζητήσει τόσο ευθύνες εκείνων που συμμετέχουν στις καταλήψεις , όσο και τυχόν ευθύνες άλλων προσώπων.

Νέο μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Φλεβάρη στις 12 μ. στα Προπύλαια

Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τον Συντονισμό των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας να ανακοινώσει πως οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχωρούν σε νέο μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Φλεβάρη στις 12 μ. στα Προπύλαια και νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα όπου όλοι οι σύλλογοι θα αποφασίσουν την συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και δράσεις.

Παλεύουν για δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο

«Η κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Δυσαρέσκεια στη ΔΑΠ

Η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) με τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική έστειλε επιστολή  προς το υπουργείο Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη «προκειμένου να πιέσει τις Πρυτανικές Αρχές και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα».  

Καταγγέλλει πως εικόνες που αντικρίζει σε Γενικές Συνελεύσεις «μας γυρίζουν χρόνια πίσω» καθώς επικρατεί «φίμωση, σε αρκετές περιπτώσεις λεκτική και σωματική βία, βανδαλισμοί, ρίψη αντικειμένων και νοθεία υπό εκβιαστικούς όρους προκειμένου να μην λήξουν με δημοκρατικούς όρους οι παράνομες καταλήψεις».

Σημειώνει πως «για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, η ευθύνη βαραίνει τόσο όσους συμπορεύονται σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, όσο και όσες Διοικήσεις ανέχονται τέτοια περιστατικά εν έτει 2024» και καλεί  «την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να πιέσει τις Πρυτανικές Αρχές και να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα, ώστε α) να σταματήσουν άμεσα όλες οι παράνομες καταλήψεις και β) να μην χαθεί καμία εξεταστική,  ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ηλεκτρονικές εξετάσεις».

Τι ζητάει η ΔΑΠ από τον υπουργό Παιδείας

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024