Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στήριξη στους φοιτητές από τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ - Συγκαλείται νέα έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων

Στήριξη στους φοιτητές από τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ – Συγκαλείται νέα έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια. Αντιδρά ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ και η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών.

Σε κλιμάκωση του αγώνα τους ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προχωρούν οι φοιτητές με νέο μεγάλο συλλαλητήριο να είναι προγραμματισμένο την ερχόμενη Πέμπτη (01/02) στα Προπύλαια. Λάδι στη φωτιά στο κλίμα αναβρασμού που επικρατεί στο φοιτητικό και μαθητικό κίνημα ήρθε να ρίξει και η εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνη Ελευθεριάνου, για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια.

Η ποινική έρευνα στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση για τη διερεύνηση διάπραξης τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος. Ο εισαγγελικός λειτουργός θα αναζητήσει τόσο ευθύνες εκείνων που συμμετέχουν στις καταλήψεις , όσο και τυχόν ευθύνες άλλων προσώπων.

«Απαράδεκτη η εισαγγελική παραγγελία»

«Αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σταματήσει τον αγώνα των φοιτητών με τη χρήση απειλών και εκβιασμών για «χαμένες εξεταστικές», τώρα επιλέγει τον αυταρχισμό και την καταστολή!», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ που καταδικάζει «την απαράδεκτη εισαγγελική παραγγελία ενάντια στους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις δίκαιες κινητοποιήσεις τους» και καλεί στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, την Πέμπτη 1/2 στις 12:00 στα Προπύλαια.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών απέναντι στην παρέμβαση της εισαγγελίας

«Η παρέμβαση της εισαγγελίας με την επείγουσα εντολή της για την προκαταρκτική διερεύνηση κάθε είδους αυτεπάγγελτα διωκόμενων αδικημάτων , ενόψει των συνεχιζόμενων φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για νομοθετική πρωτοβουλία, που να επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ κατά παράβαση του αρθ.16 του Συντάγματος, επιβαρύνει μια ήδη τεταμένη κατάσταση», αναφέρει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών σημειώνοντας παράλληλα πως «οι αγώνες των φοιτητών και ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας για ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των πολλών θα συνεχιστεί παρά τις προσπάθειες ποινικοποίησης».

Έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων

Με την αγωνιστικότητα των φοιτητών να μην έχει καμφθεί, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, έστειλε ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία υπογραμμίζει ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι εξετάσεις των Πανεπιστημίων μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά. Παράλληλα, ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα 29/1 μέσω τηλεδιάσκεψης αναφορικά με τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πανεπιστήμια.

Στο μεταξύ, η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) με τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική έστειλε επιστολή  προς το υπουργείο Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη «προκειμένου να πιέσει τις Πρυτανικές Αρχές και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα».

Η ΔΑΠ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να πιέσει τις Πρυτανικές Αρχές

Καταγγέλλει πως εικόνες που αντικρίζει σε Γενικές Συνελεύσεις «μας γυρίζουν χρόνια πίσω» καθώς επικρατεί «φίμωση, σε αρκετές περιπτώσεις λεκτική και σωματική βία, βανδαλισμοί, ρίψη αντικειμένων και νοθεία υπό εκβιαστικούς όρους προκειμένου να μην λήξουν με δημοκρατικούς όρους οι παράνομες καταλήψεις».

Σημειώνει πως «για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, η ευθύνη βαραίνει τόσο όσους συμπορεύονται σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, όσο και όσες Διοικήσεις ανέχονται τέτοια περιστατικά εν έτει 2024» και καλεί  «την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να πιέσει τις Πρυτανικές Αρχές και να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα, ώστε α) να σταματήσουν άμεσα όλες οι παράνομες καταλήψεις και β) να μην χαθεί καμία εξεταστική,  ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ηλεκτρονικές εξετάσεις».

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024