Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί «πάγωσαν» τα bonus των τραπεζικών στελεχών της Wall Street

Γιατί «πάγωσαν» τα bonus των τραπεζικών στελεχών της Wall Street

Σταθερά ή και μειωμένα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα είναι τα μπόνους που λαμβάνουν στελέχη του τραπεζικού κλάδου

Σταθερά ή και μειωμένα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα είναι τα μπόνους που λαμβάνουν στελέχη του τραπεζικού κλάδου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Wall Street Journal τα μπόνους των στελεχών επενδυτικών τραπεζών έχουν μειωθεί έως και 25% μέχρι στιγμής – και μάλιστα μετά από μία χρονιά που είχε χαρακτηριστεί υποτονική ως προς τα μπόνους προς τα τραπεζικά στελέχη.

Βεβαίως, όπως υπογραμμίζει η WSJ, ακόμα και στις καλύτερες εποχές οι υπάλληλοι της Wall Street μπορούν να βρουν λόγους να γκρινιάζουν για τα μπόνους τους. Όμως φέτος, η χρονιά ήταν πράγματι σκληρή. Τα αδύναμα μπόνους για τη δουλειά που έγινε το 2022, τα οποία δόθηκαν πριν από ένα χρόνο, ήταν η αναπόφευκτη συνέπεια της μεγάλης μείωσης των συμφωνιών μετά από ένα φανταστικό 2021.

Οι τραπεζίτες ήλπιζαν σε ανάκαμψη των αμοιβών τους το 2023, όμως αυτό δεν συνέβη. Παρόλο που η χρηματιστηριακή αγορά άρχισε να ανεβαίνει την περασμένη άνοιξη, ξεπερνώντας το θλιβερό 2022, δεν ακολούθησαν αρκετές συμφωνίες.

Αντίθετα, τα έσοδα από τις τραπεζικές επενδύσεις μειώθηκαν και πάλι. Με τα επιτόκια να παραμένουν υψηλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία να παρατείνεται, λιγότεροι εταιρικοί πελάτες ολοκλήρωσαν συγχωνεύσεις ή εξέδωσαν ομόλογα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας

Το 2023, η παγκόσμια δεξαμενή αμοιβών του κλάδου μειώθηκε σε περίπου 67 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με την Dealogic.

Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρίες ιδιωτικών συμμετοχών είχαν επίσης μια πτωτική χρονιά. Ορισμένες εταιρείες όπως η Citigroup, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, περιέκοψαν χιλιάδες θέσεις εργασίας ή ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους περικοπές.

Οι τράπεζες φρόντισαν να επιβραβεύσουν τους καλύτερους υπαλλήλους τους, σε μια προσπάθεια να τους αποτρέψουν από το να αποχωρήσουν πριν από την ανάκαμψη της δραστηριότητας στις κεφαλαιαγορές που μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών. Όμως οι υπόλοιποι δεν πήραν τίποτα.

Ο ρόλος των μπόνους

Τα μπόνους παίζουν εδώ και καιρό υπερβολικά μεγάλο ρόλο στη συνολική αποζημίωση των εργαζομένων των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Ακόμα και λίγα μόλις χρόνια μετά την αποφοίτηση από το κολέγιο, οι νεότεροι υπάλληλοι περιμένουν ότι αυτές οι ετήσιες πληρωμές θα υπερβαίνουν τα κέρδη τους κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους. Όταν εξάλλου φτάσουν στα υψηλότερα κλιμάκια, τα μπόνους είναι πολλαπλάσια του μισθού τους.

Ο λόγος για τον οποίο το σύστημα αυτό άντεξε έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον ευμετάβλητο χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων. Το λογιστικό βιβλίο καθαρίζεται κάθε χρόνο και ακόμη και τα πιο έμπειρα στελέχη δυσκολεύονται να προβλέψουν την 1η Ιανουαρίου τι τους περιμένει.

Οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις βάζουν κάθε χρόνο στην άκρη έξοδα για να υπολογίσουν τα μπόνους που αρχίζουν να καταβάλλονται κάθε Ιανουάριο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πολλοί τραπεζίτες, έμποροι, πωλητές, επενδυτές και σύμβουλοι διαχείρισης περιουσιών έμαθαν ποια θα είναι η αμοιβή τους για τη δουλειά τους πέρυσι. Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν καθώς περισσότερες επιχειρήσεις θα ανακοινώνουν τα ετήσια αποτελέσματά τους.

Όπως θέτει το ζήτημα η WSJ, «αν η ζωή στη Wall Street ορίζεται από την εμπιστοσύνη, πολλοί θα ξεκινήσουν το νέο έτος νιώθοντας ανήσυχοι».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ποιος είναι ο λόγος που ο Παναθηναϊκός θα παίξει στην «Aleksandar Nikolić Hall» με τη Μακάμπι

Ο λόγος που τα δύο παιχνίδια των playoffs της EuroLeague ανάμεσα σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Παναθηναϊκό θα γίνουν στη γνωστή «Χάλα Πιονίρ».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024