Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προσκλητήριο από τη Νέα Υόρκη για επενδύσεις στην Ελλάδα

Προσκλητήριο από τη Νέα Υόρκη για επενδύσεις στην Ελλάδα

Σειρά επαφών με στελέχη επενδυτικών τραπεζών και funds είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο του 25ου Invest in Greece forum

Σήμα ισχυρής δυναμικής, εξωστρέφειας και ευοίωνων προοπτικών για την ελληνική οικονομία έστειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια του 25ου Invest in Greece forum που διοργάνωσε η Capital Link στη Νέα Υόρκη. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου απηύθυνε πρόσκληση σε περισσότερους επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα.

Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση κορυφής για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις ο Κωστής Χατζηδάκης ανέπτυξε τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων και τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, ρυθμό επέκτασης που προβλέπεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

«Στην Ελλάδα σήμερα βλέπουμε μια επανάσταση της κοινής λογικής. Εχουμε μια μοναδική ευκαιρία. Από τη μία ένα σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής που φέρνει αποτελέσματα. Από την άλλη, πολιτική σταθερότητα και μια ξεκάθαρη εντολή να αλλάξουμε τη χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε σε αυτή την ιστορική αποστολή» επεσήμανε.

Στην ομιλία του υπουργού παρευρέθηκαν ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν υφυπουργός Ενέργειας Τζέφρι Πάιατ και ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον. Ο έλληνας υπουργός είχε επίσης σειρά επαφών με αξιωματούχους επενδυτικών τραπεζών και funds, ενώ συναντήθηκε και με στελέχη των επενδυτικών οίκων Nomura, Morgan Stanley, Lazard Asset Management, Point 72 Asset Management, Goldman Sachs, Stifel, Breakout Capital Partners, Consilience Capital, Αmbrosia Capital και Barclays.

Μεταφορές και υποδομές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας ανέλυσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας στις μεταφορές και της ανθεκτικότητας των υποδομών, ενώ αναφέρθηκε στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας παρά τις εξωγενείς προκλήσεις, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο του χαρτοφυλακίου του στην ισχυροποίηση του περιφερειακού γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, αλλά και στην οικονομική της μεγέθυνση.

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις πηγές χρηματοδότησης που αξιοποιεί η κυβέρνηση γι’ αυτόν τον σκοπό, αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών από τις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές.

Σε ό,τι αφορά τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, ο ίδιος περιέγραψε – μεταξύ άλλων – την υλοποίηση πολλών μικρής και μεγάλης κλίμακας έργων σε όλη την επικράτεια, την εξεύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους, τον έλεγχο και τη συντήρηση υφιστάμενων έργων υποδομής, τη μεταρρύθμιση του ελληνικού σιδηροδρόμου και τέλος την  ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Ανοδική πορεία

Την επιστροφή της Ελλάδας στις επενδυτικές επιλογές σημαντικών διεθνών φορέων με μακροπρόθεσμη στόχευση εξήρε ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλειος Καραμούζης. Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η όποια επενδυτική δραστηριότητα με στόχο την ανάπτυξη απαιτείται να είναι βιώσιμη.

Την ίδια ώρα, κατά την τοποθέτησή ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς σημείωσε πως «μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης, η ελληνική οικονομία τώρα διανύει μια ανοδική πορεία η οποία τοποθετεί τη χώρα σε μια διαφορετική και καλύτερη φάση σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ακολουθεί δηλαδή μια πορεία αντίστροφη αυτής που υπήρχε κατά τη διάρκεια των Μνημονίων».

Ο επικεφαλής της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου παρατήρησε ότι η υποστήριξη που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση στις επενδύσεις και η πολιτική σταθερότητα που έχει εξασφαλιστεί προσφέρουν ένα περιβάλλον βεβαιότητας για τις πρωτοβουλίες αυτές. Ο Εξάρχου εξήγησε ότι η εταιρεία θα επιδιώξει τη συμμετοχή της σε σημαντικό αριθμό έργων του Ταμείου Ανάπτυξης, αναμένοντας αύξηση του ανεκτέλεστου κατά 1 δισ. ευρώ με 1,5 δισ. ευρώ το 2024, και το οποίο συνδυαστικά με το υφιστάμενο αναμένεται να περάσει τα 6 δισ. ευρώ.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024