Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
To «True Detective» επιστρέφει με την Τζόντι Φόστερ - Μνήμες από «Σιωπή των Αμνών»

To «True Detective» επιστρέφει με την Τζόντι Φόστερ – Μνήμες από «Σιωπή των Αμνών»

Το «Night Country» είναι το τελευταίο μέρος της τηλεοπτικής ανθολογίας, η οποία επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια με μια νέα, γυναικεία ματιά μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Η τελευταία φορά που η Τζόντι Φόστερ ανέλαβε το ρόλο μιας αστυνομικού ήταν πριν από 33 χρόνια. Τότε, υποδύθηκε την Κλαρίς Στάρινγκ, μια νεοσύλλεκτη πράκτορα του FBI, η οποία κλήθηκε να συμμετάσχει στην αναζήτηση ενός κατά συρροή δολοφόνου με τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου-κοινωνιοπαθούς κανίβαλου, του Χάνιμπαλ Λέκτερ, τον οποίο υποδύθηκε ο Άντονι Χόπκινς.

Το 1991, «Η Σιωπή των Αμνών» κέρδισε τα βραβεία καλύτερου ηθοποιού και καλύτερης ταινίας στα Όσκαρ. Η ταινία, του αείμνηστου Jonathan Demme, θεωρείται μια κλασική, καλτ ταινία και ένα από τα καλύτερα θρίλερ τρόμου και ψυχολογικών θρίλερ στην ιστορία.

Δείτε το τρέιλερ 

Η Τζόντι Φόστερ είναι πάλι εδώ

Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα, στα 62 της χρόνια, η ηθοποιός με καταγωγή από το Λος Άντζελες αναλαμβάνει τον ρόλο της βετεράνου αστυνομικού και πράκτορα Λιζ Ντάνβερς από το Ένις, μια φανταστική απομακρυσμένη πόλη στην Αλάσκα, η οποία καλείται να ερευνήσει την εξαφάνιση των επιστημόνων από έναν αρκτικό σταθμό.

Στο πλευρό της έχει την εκφοβιστική πολιτειακή αστυνομικό Εβατζελίν Ναβάρο (Kali Reis) και οι δυο τους θα πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν απαντήσεις σε μια περιοχή όπου ο χειμώνας είναι σκληρός, με ακραίο κρύο, απομόνωση και σκοτάδι 24 ώρες το 24ωρο. Με δύο γυναίκες πρωταγωνίστριες και την Μεξικανή, Issa López, ως κύριο σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό, η δημοφιλής τηλεοπτική ανθολογία True Detective επιστρέφει για την τέταρτη σεζόν της, Νυχτερινή Χώρα.

Αυτό που προσέλκυσε την Φόστερ στον χαρακτήρα της Ντάνβερς είναι το πόσο «άσχημη, τρομερή και τρομακτική» μπορεί να γίνει

Photo: YouTube

Τα πάντα ξεκινούν από το κείμενο

Η Φόστερ λέει ότι η ομοιότητα που βρήκε μεταξύ της «Σιωπής των Αμνών» και του «True Detective: Night Country» ήταν στο κείμενο, αφού θεωρεί και τα δύο «υπέροχα» και εκεί είναι που συμπίπτουν τα δύο έργα.

«Η Λιζ Ντάνβερς έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας, κάτι που διαφέρει πολύ από το να είσαι πρωτάρης. Θέλω να πιστεύω ότι η Κλαρίς εγκατέλειψε το FBI και κάνει κάτι διαφορετικό στη ζωή της. Βέβαια, νομίζω ότι στην περίπτωση και των δύο, το να βλέπεις τραγωδίες, ξανά και ξανά, είναι κάτι που σε αλλάζει».

Αυτό που την προσέλκυσε στον χαρακτήρα της Ντάνβερς είναι το πόσο «άσχημη, τρομερή και τρομακτική» μπορεί να γίνει. Την περιγράφει ως ένα πεισματάρικο άτομο, που φοβάται τον πόνο και δεν θέλει να έχει συναισθήματα. «Γνωρίζοντάς την στη σειρά, ανακαλύπτουμε γιατί προσπαθεί να κρύψει τη διαίσθησή της και τα συναισθήματά της. Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον να το δούμε αυτό. Και έχει επίσης μεγάλη αίσθηση του χιούμορ. Πραγματικά μου αρέσει αυτό πάνω της, αλλά κυρίως η σχέση της με τον χαρακτήρα της Ναβάρο και το πώς τσακώνονται», λέει η Φόστερ.

Στη «Νυχτερινή Χώρα», οι γυναίκες δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία ή μέρος του τοπίου στον κόσμο ενός άνδρα

Ο χαρακτήρας της Ναβάρο

Η 37χρονη Reis, πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια πυγμαχίας – με καταγωγή από τους ιθαγενείς της Αμερικής Wampanoag και το Πράσινο Ακρωτήριο – ανέλαβε την πρόκληση να υποδυθεί τη σύντροφο της Ντάνβερς, μια γυναίκα με ρίζες από τη Δομινικανή Αμερική και το Iñupiaq. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τον ρόλο, συναντήθηκε με τους Iñupiaq για να διασφαλίσει ότι η εκπροσώπησή τους στην οθόνη είναι κατάλληλη.

«Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να ακολουθήσω τα ίδια πρωτόκολλα που διδάχτηκα για να κάνω ερωτήσεις. Πώς θέλουν να βλέπουν τους εαυτούς τους να εκπροσωπούνται; Ποιες είναι οι πολιτιστικές σας παραδόσεις; Πείτε μου ιστορίες για το φαγητό σας. Δεν ήθελα να υποθέσω, μόνο και μόνο λόγω της καταγωγής μου, ότι γνωρίζω τις εμπειρίες άλλων λαών ή ότι μπορώ να μιλήσω εκ μέρους τους. Και έχοντας μικτή καταγωγή, ήταν κάτι πολύ παρόμοιο. Μπόρεσα να μεταφέρω στον χαρακτήρα του Ναβάρο αυτό το είδος της εμπειρίας του να πρέπει να παλεύεις ανάμεσα σε δύο κόσμους και να μην είσαι αρκετός για κανέναν από αυτούς» λέει η Reis.

«Το Night Country είναι ένα ερωτικό γράμμα για τους οπαδούς της πρώτης σεζόν, γιατί κι εγώ αγαπώ αυτή την πρώτη σεζόν»

Photo: HBO

Μια αντρική σειρά

Η πολυβραβευμένη πρώτη σεζόν της σειράς True Detective μεταφέρθηκε στην οθόνη από τον Cary Fukunaga πριν από μια δεκαετία – μια διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Nic Pizzolatto. Ο θεατρικός συγγραφέας έγραψε επίσης το σενάριο εκείνης της σεζόν, η οποία διαδραματιζόταν στη νότια Λουιζιάνα και είχε πρωταγωνιστές τους ντετέκτιβ Martin Hart (Γούντι Χάρελσον) και Rustin «Rust» Cohle (Μάθιου Μακ Κόνεχι).

Και σε όλες τις επόμενες σεζόν της σειράς, πρωταγωνιστούν οι Κόλιν Φάρελ, Τέιλορ Κιτς, Βινς Βον και Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, στη δεύτερη σεζόν (2015)- και οι Μαχερσάλα Άλι, Στίβεν Ντορφ και Κάρμεν Ετζόγκο στην τρίτη σεζόν (2019). Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για μια παραγωγή με πολλούς ανδρικούς χαρακτήρες και ανδρική ενέργεια.

Στη «Νυχτερινή Χώρα», οι γυναίκες δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία ή μέρος του τοπίου στον κόσμο ενός άνδρα. Έρχονται με το παρελθόν τους, το ιστορικό τους, το τραύμα τους και μια πρόκληση μπροστά τους, η οποία προσθέτει αλλαγές καθώς και νέες και διαφορετικές διαστάσεις στη σειρά.

Ένα ερωτικό γράμμα στην πρώτη σεζόν

«Οι τρεις πρώτες σεζόν είναι ένας διαλογισμός και μια παρατήρηση για το ανδρικό μυαλό και την ταυτότητα σε έναν κόσμο που αλλάζει, και είναι πολύ καλογυρισμένες από αυτή την άποψη. Αλλά ήταν παράλογο να φτιάξουμε μια τέταρτη που επίσης ήθελε να το κάνει με αυτόν τον τρόπο και που επίσης σχεδιάστηκε από μια γυναίκα. Το ενδιαφέρον και το προφανές ήταν να πούμε, λοιπόν, ότι θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια υπαρξιακά προβλήματα. Την ίδια αμφιβολία για το πώς παρουσιάζομαι μπροστά στο «σκοτάδι που θα καταπιεί τα πάντα» και αυτά είναι αυτολεξεί λόγια από την πρώτη σεζόν του True Detective, αλλά από τη γυναικεία οπτική γωνία», εξηγεί η Μεξικανή σκηνοθέτης και σεναριογράφος της νέας σεζόν, Issa López.

«Το Night Country είναι ένα ερωτικό γράμμα για τους οπαδούς της πρώτης σεζόν, γιατί κι εγώ αγαπώ αυτή την πρώτη σεζόν και είμαι κι εγώ οπαδός. Έτσι, υπάρχουν πολλές θεματικές και υφολογικές συνδέσεις, χωρίς αμφιβολία, αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που συνδέουν σαφώς και τα δύο και είναι πολύ συναρπαστικό που οι οπαδοί αρχίζουν να το βλέπουν», καταλήγει ενθουσιασμένη η σκηνοθέτης.

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024