Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Balenciaga: Το έργο του εμβληματικού σχεδιαστή έρχεται σε νέα σειρά 

Balenciaga: Το έργο του εμβληματικού σχεδιαστή έρχεται σε νέα σειρά 

Η ισπανόφωνη σειρά θα κάνει την πρεμιέρα της στο Disney+ στις 19 Ιανουαρίου.

Η μόδα πρόκειται να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη με το «Cristóbal Balenciaga», τη νέα σειρά αφιερωμένη στον οραματιστή του οίκου Balenciaga. Περιπέτεια, στιλ και θέαμα είναι τα βασικά χαρατηριστικά για την δημιουργία προβολής της ζωής των εμβληματικών σχεδιαστών, που με τις ανατρεπτικές σιλουέτες τους έφεραν τη δική τους τομή στη μόδα.

Πριν λίγο καιρό μάλιστα, κυκλοφόρησε η νέα σειρά «The New Look» με την διαμάχη Κριστιάν Ντιόρ και Κοκό Σανέλ να έρχεται στο επίκεντρο. Σε ό,τι αφορά το χώρο της μόδας, έρχεται ένα νέο πολλά υποσχόμενο project. Η βιογραφική αποτύπωση του «Πικάσο της μόδας», όπως τον είχε αποκαλέσει ο φωτογράφος μόδας Cecil Beaton, Cristóbal Balenciaga, στη μικρή οθόνη.

Η ισπανόφωνη σειρά «Cristóbal Balenciaga», θα κάνει την πρεμιέρα της στο Disney+ στις 19 Ιανουαρίου. Μέρος της δέσμευσης του κολοσσού να προσφέρει αυθεντικό περιεχόμενο μέσα από εξήντα νέες σειρές μέχρι το 2024, η πρώτη σειρά που γυρίζεται εξ’ ολοκλήρου στην Ισπανία θα αποτελείται από έξι επεισόδια των πενήντα λεπτών.

Συνδημιουργοί της είναι οι, βραβευμένοι με τα βραβεία Κινηματογράφου Goya, Lourdes Iglesias, Jose Mari Goenaga, Jon Garaño και Aitor Arregi και βασικός πρωταγωνιστής ο ηθοποιός Alberto San Juan. Για τους έμμεσους «πρωταγωνιστές», τις αιθέριες δημιουργίες του Balenciaga, την επιμέλεια των κοστουμιών ανέλαβε, η Bina Daigeler, υποψήφια για Oscar και για το «εγκεφαλικό», ανδρόγυνο στιλ της Cate Blanchett ως Lydia Tár. Επίκεντρο της πλοκής, θα είναι η περίοδος του Ισπανικού Εμφυλίου, όταν ο σχεδιαστής αποφάσισε να μετεγκατασταθεί στο Παρίσι, γεγονός που του χάρισε ακόμα μεγαλύτερη ισχύ και αναγνώριση.

Η υπόθεση

Η σειρά ξεκινά, καθώς ο Cristóbal Balenciaga ετοιμάζεται να παρουσιάσει την πρώτη του συλλογή Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι το 1937. Ο σχεδιαστής αφήνει πίσω του τα φημισμένα ατελιέ του στο Σαν Σεμπαστιάν και τη Μαδρίτη με πελατεία του σύσσωμη την ελίτ και την αριστοκρατία της Ισπανίας. Όμως, για τη σοφιστικέ αυτοκρατορία της Παρισινής Μόδας και τους Γάλλους, μαθημένους στους πρωτοπόρους «ογκόλιθους» Coco Chanel, Christian Dior και Hubert de Givenchy τα κομψά σχέδιά του δεν φαίνεται να επαρκούν. Η τελειομανία και η ανάγκη για έλεγχο σε κάθε πτυχή της ζωής του, θα ωθήσουν τον Balenciaga σε νέους δημιουργικούς δρόμους, που θα διαμορφώσουν το στιλ του, καθιερώνοντάς τον ως έναν από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές όλων των εποχών.

Υποκλίθηκαν στο χάρισμά του

Ένας από τους πιο τολμηρούς και επιτυχημένους σχεδιαστές που πέρασαν από τον συναρπαστικό χώρο της Μόδας, επηρεάζοντας παγκοσμίως εκατοντάδες δημιουργούς και αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του, ήταν ο Βασιλιάς της Haute Couture, ο Ισπανός Cristobal Balenciaga, ιδρυτής του ομώνυμου Οίκου.

Η επίδρασή του στη μόδα ήταν βαθιά. Όμως στον κόσμο ο ίδιος παραμένει ένα αίνιγμα. Δεν έχει συσχετιστεί με ένα signature outfit, όπως η Coco Chanel, ούτε με μια κρίσιμη στιγμή, όπως το New Look του 1947 του Christian Dior, ούτε με κάποιο πολιτιστικό φαινόμενο όπως η Vivienne Westwood και το punk. Τα ρούχα του είχαν πάντα μια νότα απλότητας, με ένα βασιλικό τουίστ. Περίπλοκο ράψιμο, τέλειο φινίρισμα, εντυπωσιακά κεντήματα.

Ο Christian Dior τον χαρακτήρισε ως τον «Μαέστρο όλων. Η Υψηλή Ραπτική είναι σαν μία ορχήστρα και ο Cristóbal Balenciaga την συντονίζει. Οι υπόλοιποι είμαστε οι μουσικοί, που ακολουθούμε την κατεύθυνσή του».

Η ασυμβίβαστη Coco Chanel παραδέχτηκε ότι ο «Balenciaga είναι ο μόνος καλλιτέχνης της Υψηλής Ραπτικής (couturier) με την αληθινή σημασία του όρου. Εκείνος έχει την ικανότητα να κόβει το ύφασμα, να δίνει σχήμα σε μία δημιουργία και να την ράβει στο χέρι. Οι υπόλοιποι είναι απλά σχεδιαστές μόδας στο χαρτί».

Η καλοπληρωμένη δουλειά του

Ο Balenciaga εκτιμούσε πολύ τις γυναίκες που ήξεραν τι τους ταιριάζει. Απέρριπτε τις πελάτισσες που ήθελαν να παραγγείλουν τα πάντα, αν και η κληρονόμος Barbara Hutton παρήγγειλε 19 φορέματα, έξι κοστούμια, τρία παλτά και ένα νεγκλιζέ από μια συλλογή και ο ίδιος δεν της έδειξε την πόρτα. Το 1963 η κοντέσα von Bismarck ξεπέρασε την Hutton όταν αγόρασε 88 κομμάτια, και συνολικά άλλα 140 τα επόμενα δύο χρόνια. Ένα outfit χρειαζόταν τουλάχιστον τρεις δοκιμές πριν αγοραστεί, οπότε, οι πελάτισσες, εκτός από χρήματα επένδυαν και χρόνο.

Για να αγοράσει ένα κομμάτι από τις συλλογές του, κάποια γυναίκα χρειαζόταν το μηνιαίο εισόδημα μιας καλοπληρωμένης δουλειάς. Δίδαξε στα μοντέλα του να μην έρχονται ποτέ σε επαφή με τα μάτια, με τους πελάτες, και να μην χαμογελούν. Την προσοχή έπρεπε να τραβούν μόνο τα ρούχα.

Φεύγοντας από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών το 1972, στον επικήδειό του η Women’s Wear Daily, έγραψε χαρακτηριστικά «ο βασιλιάς πέθανε». Ήταν ο σχεδιαστής που έθεσε τα θεμέλια της μοντερνικότητας στη μόδα, επηρεάζοντας μέχρι και σήμερα όλους όσους αγαπούν την ομορφιά του ρούχου.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Cristóbal Balenciaga Museoa

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024