Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Santa Tracker: Πώς δημιουργήθηκε - Το λάθος τηλεφώνημα σε απόρρητη γραμμή

Santa Tracker: Πώς δημιουργήθηκε – Το λάθος τηλεφώνημα σε απόρρητη γραμμή

Από ένα λάθος τηλεφώνημα ενός 5χρονου αγοριού γεννήθηκε μια παράδοση που μετράει 68 χρόνια ζωής.

Το NORAD Santa tracker δείχνει κάθε χρόνο την πορεία του Άγιου Βασίλη, επιτρέποντάς μας να βλέπουμε να βρίσκεται ο αγαπημένος άγιος των παιδιών κάθε στιγμή, σε μία παράδοση σχεδόν 70 χρόνων.

Ωστόσο, αυτή η παράδοση ξεκίνησε τελικά από ένα λάθος τηλεφώνημα ενός 5χρονου αγοριού στην απόρρητη γραμμή της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας των ΗΠΑ (NORAD).

Ήταν Δεκέμβριος του 1955, ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο απόγειο της έντασής του και οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Σοβιετική Ένωση βρισκόταν στο χειρότερο σημείο τους.

Έτσι η NORAD είχε δημιουργήσει μία ειδική και απόρρητη τηλεφωνική γραμμή σε περίπτωση επικείμενης επίθεσης. «Πρόκειται για μια άκρως απόρρητη γραμμή», εξήγησε στο cbc.ca η Έριν Γκρέγκορι, επιμελήτρια του Μουσείου Αεροπορίας και Διαστήματος του Καναδά. «Έτσι, όταν χτυπάει σημαίνει άσχημα νέα».

Ξεκίνησε από ένα τυπογραφικό λάθος και ένα αστείο

Στην τεταμένη ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου, ένα τηλεφώνημα στην τηλεφωνική γραμμή NORAD θα μπορούσε να σημαίνει μια επερχόμενη επίθεση. Έτσι την παραμονή των Χριστουγέννων του 1955 όταν χτύπησε το τηλέφωνο, ο σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Χάρι Σουπ, φοβόταν για τα χειρότερα. Η κλήση ερχόταν από μια άκρως απόρρητη γραμμή, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει μόνο ένα πράγμα.

Ωστόσο, ούτε ο ίδιος, δεν μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά του όταν άκουσε ένα μικρό παιδί να τον ρωτάει: «Γεια, είσαι ο Άγιος Βασίλης;».

Στην αρχή, ο Σουπ νόμιζε ότι επρόκειτο για φάρσα και αντιμετώπισε με επιθετικό τρόπο το παιδί, το οποίο ξέσπασε σε κλάματα.

«Ο μπαμπάς είναι αρκετά ενοχλημένος», θυμήθηκε η κόρη του Σουπ, Τέρι Φαν Κιούρεν, το 2009. «Φωνάζει στο τηλέφωνο, απαιτώντας να μάθει ποιος τηλεφωνεί», είχε πει ακόμα.

Η φωνούλα του πλέον ρωτάει: «Μήπως είναι ένα από τα ξωτικά του Άγιου Βασίλη, λοιπόν;».

Ο Σουπ  άλλαξε γρήγορα τόνο και φώναξε: «Χο,Χο,Χο», αναλαμβάνοντας να παίξει τον ρόλο ενός χαρούμενου Αγίου Βασίλη.

Η λάθος αγγελία

Πώς όμως ένα παιδί κατάφερε να πάρει σε μία απόρρητη γραμμή; Όπως λέει η ιστορία, ο Σουπ, ανακάλυψε αργότερα ότι η εταιρεία Sears Roebuck & Co, είχε τοποθετήσει μια διαφήμιση σε μια εφημερίδα Colorado Springs, η οποία είχε μία φωτογραφία του Άγιου Βασίλη και προέτρεπε τα παιδιά να καλέσουν έναν αριθμό τηλεφώνου για να μιλήσουν με τον Άγιο Βασίλη.

Όμως είχε γίνει τυπογραφικό λάθος και τα παιδιά που κάλεσαν τον αριθμό έφτασαν στην άκρως απόρρητη τηλεφωνική γραμμή της NORAD.

Ο αριθμός τηλεφώνου που διαφημιζόταν ήταν λάθος κατά ένα ψηφίο, οπότε αντί να καλέσουν τον Βόρειο Πόλο, τα παιδιά καλούσαν στην πραγματικότητα σε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως NORAD.

«Αυτό προκάλεσε ένα σωρό παιδιά να καλέσουν το κέντρο επιχειρήσεών μας και να αρχίσουν να ρωτούν πού ήταν ο Άγιος Βασίλης», δήλωσε η υποστράτηγος Κόνστανς Τζένκινς στο KKTV.

Όλα θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει εκεί. Αντ’ αυτού, όμως, καθώς τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν ασταμάτητα, ο Σουπ αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι και ζήτησε από έναν άλλον αεροπόρο να τον βοηθήσει να απαντήσει στο τηλέφωνο.

«Αντί να κάνουν το απλό και να λένε στα παιδιά ‘νομίζω ότι έχετε καλέσει λάθος αριθμό’, χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα που είχαν και άρχισαν να μιλούν σε αυτά τα παιδιά», προσέθεσε η Τζένκινς.

Μία παράδοση 68 χρόνων

Για πλάκα, ένα από τα μέλη του προσωπικού του Σουπ έβαλε την εικόνα ενός ταράνδου και ενός έλκηθρου στον πίνακα που χρησιμοποιούσαν για να εντοπίζουν εναέρια αντικείμενα, εξήγησε ο Γκρέγκορι. Αυτή ήταν η αρχή της παράδοσης που γνωρίζουμε σήμερα.

«Έτσι ξεκίνησε από ένα τυπογραφικό λάθος και ένα αστείο», δήλωσε η Γκρέγκορι.

Και κάπως έτσι – χάρη σε ένα τυπογραφικό λάθος, έναν λάθος αριθμό και έναν ευγενικό συνταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας – γεννήθηκε μια παράδοση που μετράει 68 χρόνια ζωής.

Η CONAD έγινε NORAD το 1958, και από τότε κάθε χρόνο βάζει εκατοντάδες εθελοντές πίσω από τα τηλέφωνα για να απαντούν στις κλήσεις των παιδιών από όλο τον κόσμο.

Όμως τι θα σκεφτόταν ο σμήναρχος αν μπορούσε να δει σε τι έχει μετατραπεί το Santa Tracker στα χρόνια που πέρασαν από εκείνο το πρώτο τηλεφώνημα την παραμονή των Χριστουγέννων;

«Η οικογένειά του θα πρέπει να είναι περήφανη γι’ αυτόν, επειδή ήταν το σωστό άτομο που απάντησε στο τηλέφωνο με τον σωστό τρόπο», δήλωσε η Τζένκινς. «Νομίζω ότι με βάση την προσωπικότητα που έδειξε ξεκάθαρα όταν απάντησε σε εκείνη την τηλεφωνική γραμμή, θα ήταν ενθουσιασμένος με όλη τη χαρά που φέρνουμε στα παιδιά σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024