Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάτες: Τα αξιολάτρευτο τετράποδο… δολοφόνος

Γάτες: Τα αξιολάτρευτο τετράποδο… δολοφόνος

Η πρώτη μελέτη σε παγκόσμια κλίμακα που ποσοτικοποιεί τι τρώνε τα συμπαθή τετράποδα της οικογένειας των αιλουροειδών και ο σημαντικός αντίκτυπος που αφήνουν στα είδη άγριας ζωής.

Οι γάτες μπορεί να είναι αξιαγάπητος σύντροφος του ανθρώπου είναι όμως και εξαιρετικά αποτελεσματικοί δολοφόνοι, σύμφωνα με μελέτη που δείχνει ότι τρώνε περισσότερα από 2.000 είδη παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Από την εξημέρωση πριν από 9.000 χρόνια μέχρι και σήμερα, οι γάτες έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, οι ερευνητές τις περιγράφουν ως «ένα από τα πιο προβληματικά χωροκατακτητικά είδη στον κόσμο».

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Λέπτσικ του Πανεπιστημίου Όμπερν των ΗΠΑ, «ρίχνει φως στις αρπακτικές συνήθειες» του τετράποδου ζώου.

Τρώνε 981 είδη πτηνών, 463 ερπετά και 431 θηλαστικά. Τρέφονται με 119 είδη εντόμων και 57 αμφίβια.

Πουλιά, θηλαστικά, έντομα και ερπετά βρίσκονται στο μενού των γατών εκ των οποίων το 17% βρίσκεται υπό προστασία σύμφωνα με την έρευνα, η οποία είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί τη διατροφή της γάτας σε παγκόσμια κλίμακα.

Μελέτη για τη διατροφή της γάτας.

Συνολικά, οι γάτες τρώνε 981 είδη πτηνών, 463 ερπετά και 431 θηλαστικά – που αποτελούν περίπου το 90% των ειδών που καταναλώνουν. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τρέφονται με 119 είδη εντόμων και 57 αμφίβια.

Οι γάτες είναι ιδιαίτερα επιζήμιες στα νησιά καθώς τρώνε τριπλάσιο αριθμό ειδών που δίνεται μάχη για τη διατήρησή τους, σε σύγκριση με αυτά που τρώνε στις ηπείρους. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι έχουν φάει είδη που έχουν πλέον εξαφανιστεί στη φύση, όπως το πτηνό «Stephens Island Rockwren» της Νέας Ζηλανδίας και το ορτύκι της Νέας Ζηλανδίας.

Οι γάτες σκοτώνουν περισσότερα από 300 εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο

Σύμφωνα με τον Guardian, ο αντίκτυπός τους στην άγρια φύση έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη Νέα Ζηλανδία, όπου ένας πολιτικός κάνει εκστρατεία για την πλήρη εξάλειψή τους ενώ έχει ξεσπάσει διαμάχη για διαγωνισμούς που ενθαρρύνουν τα παιδιά να πυροβολούν αγριόγατες.

Μόνο στην Αυστραλία, οι γάτες εκτιμάται ότι σκοτώνουν περισσότερα από 300 εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο, με τις ομάδες προστασίας να ζητούν να κρατούνται οι γάτες σε εσωτερικούς χώρους. Σε ορισμένα μέρη έχουν εφαρμοστεί μέτρα αποκλεισμού των αιλουροειδών. Στη νοτιοδυτική γερμανική πόλη Walldorf, οι κάτοικοι διατάχθηκαν να κρατούν τις γάτες τους κλειδωμένες στο σπίτι για τρεις μήνες την άνοιξη για να προστατεύσουν έναν απειλούμενο πληθυσμό «κορυδαλλών», που αναπαράγονται εκείνη την εποχή.

Το «τυφλό σημείο» όταν πρόκειται να ληφθούν μέτρα

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα «τυφλό σημείο» όταν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για τις επιπτώσεις των οικόσιτων γατών στην άγρια πανίδα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 9% των γνωστών πτηνών, το 6% των γνωστών θηλαστικών και το 4% των γνωστών ερπετών τρώγονται από γάτες.  «Οι γάτες τρώνε σε μεγάλο βαθμό ό,τι υπάρχει», έγραψαν οι ερευνητές.

Τα ιδιαίτερα προβλήματα

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτά τα στοιχεία ψάχνοντας εκατοντάδες υπάρχουσες μελέτες. Πιστεύουν ότι οι τελικές τους εκτιμήσεις είναι συντηρητικές και θα αυξηθούν καθώς θα γίνονται περισσότερες έρευνες. Η μελέτη τους εξέτασε τις οικόσιτες γάτες που κυκλοφορούν ελεύθερα.

Εκπρόσωπος της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) δήλωσε: «Η τοποθέτηση κουδουνιών στα περιλαίμια και η διατήρηση των γατών μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι απλοί τρόποι για να μειωθεί ο αριθμός των άγριων πτηνών και άλλων ειδών άγριας ζωής που θα πέσουν στα νύχια τους. Οι συσκευές υπερήχων μπορούν επίσης να είναι ένας ακίνδυνος αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί ο χρόνος που περνούν οι γάτες στους κήπους».

Αναγκαία η παγκόσμια αξιολόγηση των επιπτώσεων

Πέρα από τους κήπους, η θήρευση από γάτες μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα «σε ευάλωτους και περιορισμένους πληθυσμούς πτηνών, ιδίως σε αυτά που φωλιάζουν χαμηλά ή στο έδαφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Προβλήματα παρατηρούνται και σε πτηνά που μεγαλώνουν σε νησιά όπου «δεν εμφανίζονταν φυσικά χερσαίοι θηρευτές».

Ο Mike Toms από το British Trust for Ornithology (BTO), ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι αυτή παρέχει «μια ευπρόσδεκτη και αναγκαία παγκόσμια αξιολόγηση των επιπτώσεων στην άγρια ζωή».

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024