Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Γάλλοι ξεπέρασαν το μιλφέιγ - Το Παρίσι κάνει ουρές για ντόνατς

Οι Γάλλοι ξεπέρασαν το μιλφέιγ – Το Παρίσι κάνει ουρές για ντόνατς

Η πατρίδα της υψηλής ζαχαροπλαστικής στρέφεται στα αμερικανικά ντόνατς με εκατοντάδες ανθρώπους να σχηματίζουν ουρές σε γνωστή αλυσίδα ντονατσάδικου.

Η Γαλλία, η χώρα που έδωσε στον κόσμο τη λέξη «patisserie», ένα έθνος διάσημο για τα μακαρόν, τις μαρέγκες και τις μιλφέιγ, τα εστιατόρια του οποίου προσπαθούν για τη γαστρονομική τελειότητα και τη μπαγκέτα του οποίου είναι στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έχει πέσει θύμα ενός άλλου ξένου εισβολέα: Του αμερικανικού ντόνατ, ή πιο συγκεκριμένα του Krispy Kreme.

Ένα παγωμένο πρωινό της περασμένης εβδομάδας, 400 άτομα, ορισμένα από τα οποία είχαν κατασκηνώσει όλη τη νύχτα, σχημάτισαν μια ασυνήθιστα τακτoποιημένη ουρά για τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος της αμερικανικής αλυσίδας σε κεντρικό εμπορικό κέντρο του Παρισιού.

«Είχαμε κάνει πολλή προώθηση εκ των προτέρων, αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν τέτοια αντίδραση στη χώρα των κρουασάν και των pains au chocolat», δήλωσε στον Observer ο Alexandre Maizoué, γενικός διευθυντής της Krispy Kreme στη Γαλλία

Photo: Wikimedia Commons

Ούτε με τα iPhone τέτοια τρέλα

Καθώς μια καλοστημένη μηχανική γραμμή παραγωγής που εισήχθη από τη Βόρεια Καρολίνα παρήγαγε μια σταθερή ροή από λευκά ντόνατς στο εσωτερικό, το πλήθος έξω παρακολουθούσε υπνωτισμένο, προτού συρρεύσει μέσα από τις πόρτες σε σκηνές που θύμιζαν την πρώτη ημέρα των πωλήσεων ή την κυκλοφορία του τελευταίου iPhone.

Οι πρώτοι 10 άνθρωποι στην ουρά των εγκαινίων κέρδισαν ένα κουτί με 12 ντόνατς Krispy Kreme -κάθε εβδομάδα για ένα χρόνο-, ενώ οι πρώτοι 100 κέρδισαν ένα κουτί το μήνα για ένα χρόνο.

«Είχαμε κάνει πολλή προώθηση εκ των προτέρων, αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν τέτοια αντίδραση στη χώρα των κρουασάν και των pains au chocolat», δήλωσε στον Observer ο Alexandre Maizoué, γενικός διευθυντής της Krispy Kreme στη Γαλλία.

Δείτε το βίντεο 

«Χτυπούσαν το τζάμι, θέλοντας να ανοίξω ξανά»

«Μέχρι να ανοίξουμε, υπήρχαν 400 άνθρωποι που περίμεναν να μπουν και όταν έκλεισα τις πόρτες στις 10 το βράδυ, ειλικρινά πίστευα ότι ο κόσμος θα με σκότωνε. Χτυπούσαν το τζάμι, θέλοντας να ανοίξω ξανά. Βγήκα έξω με έναν δίσκο με ντόνατς για να τους κατευνάσω και υπήρχε κόσμος που έτρεχε από όλες τις κατευθύνσεις».

Η γαλλική ζαχαροπλαστική αποτελεί μέρος της «πολιτιστικής εξαίρεσης» της γαλλικής κουζίνας. Ωστόσο, οι νεότερες γενιές που τρέφονται με τη δίαιτα των Simpsons, των Kardashians και των ντετέκτιβ αστυνομικών σειρών -όλοι φαν των ντόνατ- έχουν δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση για κάτι άλλο εκτός από τα χειροποίητα, γαλλικά κομψά γλυκά.

Από τις 8 π.μ. έως τις 10 μ.μ., επτά ημέρες την εβδομάδα, περίπου 42.000 ντόνατς Krispy Kreme σε 13 γεύσεις θα παράγονται στο κατάστημα στον εμπορικό περίβολο Les Halles, όπου προηγουμένως στεγαζόταν ένα από τα εστιατόρια του βραβευμένου με πολλά αστέρια Michelin σεφ Alain Ducasse. Μια κόκκινη πινακίδα νέον «Hot Now» ανακοινώνει μια νέα παρτίδα ντόνατς από τη γραμμή παραγωγής.

«Είναι σαν τις madeleines του Προυστ»

Ο δικηγόρος Pierre Cloarac, 39 ετών, ο οποίος πέρασε για ένα Krispy Kreme με κανέλα και έναν καφέ με σαντιγί την Παρασκευή, είπε ότι τα ντόνατς τον έφεραν πίσω σε ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι σαν τις madeleines του Προυστ, μια υπενθύμιση των διακοπών αυτών πριν από 10 χρόνια. Όταν είδα ότι το μαγαζί είχε ανοίξει, σκέφτηκα να δοκιμάσω ένα εδώ. Είναι ιδιαίτερο γιατί μου φέρνει αναμνήσεις, αλλά σίγουρα δεν θα έρχομαι κάθε μέρα και δεν θα έκανα ουρά όλη νύχτα για ένα».

Η Merenui Ramos, 19 ετών, σπουδάστρια στη σχολή μόδας, δήλωσε ότι είχε δει το νέο κατάστημα να ανακοινώνεται στο TikTok και σκέφτηκε να έρθει να δει περί τίνος επρόκειτο ο ντόρος. «Δεν είχα ακούσει ποτέ πριν για το Krispy Kreme και έτσι ήθελα να δοκιμάσω ένα. Ξαφνιάστηκα με το πόσο καλά είναι. Πολύ καλά. Το αγαπημένο μου είναι αυτό με τα spéculoos -μπισκότα με μπαχαρικά».

Η Fama Ndiaye, 20 ετών, που επίσης σπουδάζει μόδα, πρόσθεσε: «Είναι πολύ αμερικανικό και πολύ καλό. Δεν νομίζω ότι θα σταματήσουμε να τρώμε κρουασάν, αλλά είναι διαφορετικά και είναι καλό να δοκιμάζουμε κάτι άλλο».

Η Krispy Kreme Doughnuts Inc ιδρύθηκε στη Βόρεια Καρολίνα το 1937 από τον Αμερικανό επιχειρηματία Vernon Carver Rudolph, ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, συνάντησε έναν Γάλλο σεφ πριν οριστικοποιήσει τη συνταγή του μεταξύ τους πόλεμου

Photo: Wikimedia Commons

Τι στο καλό τα κάνει τόσο νόστιμα;

Η Krispy Kreme ανακοίνωσε την άφιξή της στη Γαλλία στις αρχές του έτους και ξεκίνησε μια εντατική εκστρατεία μάρκετινγκ τον περασμένο μήνα, διανέμοντας περισσότερα από 100.000 δωρεάν ντόνατς στη γαλλική πρωτεύουσα. Μια καμπάνια με αφίσες περιλάμβανε ένα παιχνίδι με το όνομα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν – «macaron demission» (μακαρόν παραιτήσου). Αυτό αναστάτωσε το δημαρχείο, με τον αντιδήμαρχο, Emmanuel Grégoire, να χαρακτηρίζει τη διαφημιστική εκστρατεία «παράνομη και ρυπογόνα».

Η Krispy Kreme Doughnuts Inc ιδρύθηκε στη Βόρεια Καρολίνα το 1937 από τον Αμερικανό επιχειρηματία Vernon Carver Rudolph, ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, συνάντησε έναν Γάλλο σεφ πριν οριστικοποιήσει τη συνταγή του μεταξύ τους πόλεμου.

Το αμερικανικό fast food έχει εισχωρήσει βαθιά στη Γαλλία την τελευταία δεκαετία. Η McDonald’s έφτασε στη Γαλλία το 1979 και η χώρα είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της ανά κάτοικο μετά τις ΗΠΑ. Η KFC εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1991. Η Burger King άνοιξε στη Γαλλία το 1980, έφυγε το 1997 και επέστρεψε το 2012.

Που πάει η γαλλική κουζίνα;

Η δωρεάν εφημερίδα 20 Minutes έγραψε: «Ξεχάστε το βοδινό bourguignon, το ratatouille και τη συζήτηση κρουασάν εναντίον pain au chocolate. Η βιομηχανία εστιατορίων στη Γαλλία έχει πάρει έναν αέρα Omaha Beach, με όλο και περισσότερα αμερικανικά franchises να ανοίγουν. Μόνο τα τελευταία 10 χρόνια, μπορείτε να μετρήσετε την άφιξη του Steak’n’Shake το 2014, του Five Guys το 2016, του Carl’s Jr το 2018, του Popeye’s το 2023 και του τελευταίου Krispy Kreme και των ντόνατς του».

Ο Maizoué δήλωσε ότι η Krispy Kreme θα ανοίξει σε σούπερ μάρκετ και άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών σταθμών, μέσα στους επόμενους μήνες. Χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «καθαρό προϊόν» της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, αλλά επέμεινε ότι υπάρχει πολύς χώρος στην αγορά για ντόνατς.

«Έχουμε φέρει λίγο από την αμερικανική ποπ κουλτούρα στη Γαλλία. Προσθέτουμε κάτι στη Γαλλία, δεν αφαιρούμε τίποτα», είπε.

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024