Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελευταίες παραστάσεις για το «Δωμάτιο του παιδιού» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Τελευταίες παραστάσεις για το «Δωμάτιο του παιδιού» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το δωμάτιο του παιδιού του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Γαβρέλα, Βαλέριας Δημητριάδου και Γιώργου Χριστοδούλου σε 5 τελευταίες παραστάσεις έως τις 3 Δεκεμβρίου του 2023.

Το «Δωμάτιο του παιδιού» που ανεβαίνει στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, ολοκληρώνει τις παραστάσεις του την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, με τον Γιώργο Χριστοδούλου και τη Βαλέρια Δημητριάδου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Μια εικόνα απόλυτης ευτυχίας περιμένει τους θεατές στην έναρξη του έργου: ένα νεαρό ζευγάρι ζει μια υπέροχη ημέρα με τον μικρό τους γιο, που έχει τα γενέθλιά του. Όλα βαίνουν καλώς, μέχρι που το αγόρι βρίσκεται στην άκρη του μπαλκονιού κυνηγώντας το καινούριο του παιχνίδι.

Ένα έργο αβάσταχτα σκληρό, αλλά και τρυφερό, που μιλάει για τα παράλληλα σύμπαντα που αναγνωρίζει ο καθένας ως πραγματικότητα

Με μεγάλη μαεστρία, ο Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ (1940-2020), ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου καταλανικού θεάτρου με πάνω από 40 θεατρικά έργα στο ενεργητικό του και με πολυάριθμα βραβεία και μεταφράσεις των έργων του σ’ όλο τον κόσμο, δημιουργεί ένα μυστήριο σχετικά με την κατάληξη του συμβάντος.

Οι γονείς χρησιμοποιούν δυο εκ διαμέτρου αντίθετους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσουν το γεγονός, καταλήγοντας σε μια αναπόφευκτη και επίπονη αντιπαράθεση. Τι έχει συμβεί με το παιδί; Ποιος από τους δύο έχει επίγνωση της αλήθειας;

Ένα έργο αβάσταχτα σκληρό, αλλά και τρυφερό, που μιλάει για τα παράλληλα σύμπαντα που αναγνωρίζει ο καθένας ως πραγματικότητα, για την ατέρμονη προσπάθεια των ανθρώπων να επικοινωνήσουν και να συμφωνήσουν στο τι είναι αλήθεια και τι όχι, για την αγάπη του γονιού προς το παιδί και εντέλει για  την τραγικότητα της ύπαρξής μας.

«Σπάνια συναντάς έργα που να σου μιλάνε με τόση αμεσότητα. Έργα που δεν μπορείς να τα αφήσεις ούτε λεπτό διαβάζοντάς τα και που θέλεις να τα επικοινωνήσεις με άλλους ανθρώπους, χωρίς να είναι ακριβώς ξεκάθαρο μέσα σου το γιατί, λένε οι σκηνοθέτες. Το “Δωμάτιο του παιδιού” είναι ένα έργο που μιλάει για τη ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις. Από τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας μέχρι την τραγικότητα μιας μόνο στιγμής, που συμβαίνει μια στο τόσο, σε μια από τις τόσες οικογένειες. Ίσως όμως η τέχνη, έχοντας τη δύναμη να αφηγείται όσα δεν τολμά ούτε να αρθρώσει κάποιος στη ζωή, να λειτουργεί λυτρωτικά. Ίσως, παίρνοντας την ευθύνη της εξιστόρησης όσων αρνείται να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, να απαλλάσσει τον θεατή από το βάρος της πραγματικότητας και ίσως, μέσα από την ψευδή απόσταση που δημιουργείται στο θέατρο, να τον φέρνει εντέλει πιο κοντά στον πυρήνα ενός ζητήματος».

*Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών.

Ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Βαλέρια Δημητριάδου, Γιώργος Χριστοδούλου

Συνεργάτες σκηνοθέτες: Παναγιώτης Γαβρέλας, Μαρία Προϊστάκη

Μουσική: Κρυσταλλία Θεοδώρου

Σκηνικά – Κοστούμια:  Ιωάννα Πλέσσα

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν: Βαλέρια Δημητριάδου, Γιώργος Χριστοδούλου

Συμμετέχουν οι μικροί: Ιάσονας Βασίλας και Δημήτρης Ζηκύρης

Πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου 2023, κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος 16€, Μειωμένο (Άνεργοι, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνω των 65) 14€

Προπώληση: more.com/theater

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024