Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Θύμα πολέμου» τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ - «Οι άνθρωποί μας στη Γάζα σφαγιάζονται»

«Θύμα πολέμου» τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ – «Οι άνθρωποί μας στη Γάζα σφαγιάζονται»

Το μόνο που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Βηθλεέμ είναι μια χριστουγεννιάτικη «λειτουργία και προσευχές»  χωρίς ωστόσο να συντροφεύονται από χριστουγεννιάτικο δέντρο και φωτισμό.

Η Βηθλεέμ ακύρωσε φέτος την ετήσια χριστουγεννιάτικη επίδειξή της προς τιμήν των Παλαιστινίων «μαρτύρων», όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης της Δυτικής Όχθης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει χριστουγεννιάτικο δέντρο ή διακοσμητικά φώτα στην πλατεία Manger, η οποία σηματοδοτεί το σημείο όπου λέγεται ότι γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι σύγχρονοι εορτασμοί.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, είχαν τοποθετηθεί ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, φώτα και μια φάτνη.

Ο δήμος της Βηθλεέμ δήλωσε την Τρίτη ότι θα κατεβάσει όλες τις εορταστικές εμφανίσεις προς τιμήν των μαρτύρων και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της Γάζας ενόψει της 25ης Δεκεμβρίου.

Εκπρόσωπος του δήμου επιβεβαίωσε στην Telegraph ότι τα σχέδια για διακόσμηση της πλατείας Manger ακυρώθηκαν.

«Οι άνθρωποί μας στη Γάζα σφαγιάζονται και σκοτώνονται εν ψυχρώ»

Το μόνο που θα πραγματοποιηθεί είναι μια χριστουγεννιάτικη «λειτουργία και προσευχές»  χωρίς ωστόσο να συντροφεύονται από χριστουγεννιάτικο δέντρο και φωτισμό.

«Ο λόγος είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Παλαιστίνη- οι άνθρωποι δεν έχουν πραγματικά όρεξη για γιορτές, είναι λυπημένοι, θυμωμένοι και αναστατωμένοι- οι άνθρωποί μας στη Γάζα σφαγιάζονται και σκοτώνονται εν ψυχρώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Ως εκ τούτου, δεν είναι καθόλου σωστό να γίνονται τέτοιες γιορτές ενώ συνεχίζεται η σφαγή στη Γάζα και οι επιθέσεις στη Δυτική Όχθη».

Η Βηθλεέμ, μια πόλη περίπου 25.000 κατοίκων, βρίσκεται μόλις έξι μίλια νότια της Ιερουσαλήμ και ανήκει στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη

Χωρίς στολισμούς φέτος τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ / Φωτογραφία από Telegraph

Η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ιδίως ενόψει των Χριστουγέννων, όταν χριστιανοί από όλο τον κόσμο συνήθως ξεκινούν προσκύνημα στην πλατεία Manger και την εκκλησία της Γέννησης.

Ωστόσο, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον επακόλουθο πόλεμο στη Γάζα, η πόλη έχει αδειάσει από επισκέπτες.

H ξενόφερτη παράδοση του στολισμού

Η παράδοση του στολισμού ενός δέντρου για τα Χριστούγεννα στην πλατεία Manger θεωρείται ότι χρονολογείται από τις ημέρες της βρετανικής κυριαρχίας στην Παλαιστίνη, όταν ένα δέντρο που φύτρωνε φυσικά δίπλα σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα στολίστηκε με στολίδια.

Ο Mazin Qumsiyeh, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ και ιδρυτής και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Παλαιστίνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2021 στο Middle East Eye, δήλωσε: «Οι Βρετανοί μας επέβαλαν αυτές τις δυτικές και καπιταλιστικές παραδόσεις. Δεν υπήρχαν διακοσμήσεις πριν από αυτό και τα Χριστούγεννα θεωρούνταν αποκλειστικά θρησκευτική γιορτή».

Τα πιο πρόσφατα χρόνια, το δέντρο είναι πολύ μεγαλύτερο και κατασκευασμένο από πλαστικό. Μια μάζα διακοσμητικού φωτισμού έχει επίσης στηθεί στην πλατεία.

Η πλατεία Manger συνηθίζεται να στολίζεται με πλούσια στολίδια κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα

Αλλά ο εκπρόσωπος του δήμου δήλωσε ότι δεν υπήρχε διάθεση για γιορτή στη Βηθλεέμ αυτά τα Χριστούγεννα και ότι μια πιο ήσυχη εκδήλωση, που θα επικεντρωνόταν περισσότερο στις προσευχές, θα αποτύπωνε καλύτερα τη στιγμή.

Πρόσθεσαν ότι τα πλήρη σχέδια της πόλης για τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν από τον δήμο τις επόμενες ημέρες.

«Φέτος η κατάσταση στη Βηθλεέμ είναι πρωτοφανής και η διάθεση και η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά θλιβερή, και αυτό ακριβώς πρέπει να δει ο κόσμος και να συνειδητοποιήσει ότι αυτές δεν είναι φυσιολογικές συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Η Βηθλεέμ θα πρέπει να στείλει το δικό της μήνυμα πένθους».

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024