Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παύση πυρός 4 ωρών καθημερινά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για εκκένωση των αμάχων

Παύση πυρός 4 ωρών καθημερινά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για εκκένωση των αμάχων

Το Ισραήλ θα ξεκινήσει τετράωρες παύσεις των εχθροπραξιών στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να βοηθήσει στην απομάκρυνση των αμάχων

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει τις μάχες για τέσσερις ώρες σε καθημερινή βάση για να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους αμάχους να φύγουν από τη βόρεια Γάζα.

Οι παύσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν δύο «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για τη φυγή των ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα και ότι το Ισραήλ έχει πει ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια αυτών των χρονικών διαστημάτων.

«Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας»

Ο Κίρμπι είπε ότι ο Λευκός Οίκος πίστευε ότι οι παύσεις ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θέλει να συνεχιστούν για όσο χρόνο χρειάζονται.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τουλάχιστον 150 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας την ημέρα στη Γάζα.

Ισραήλ: Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σχολίασε τα λόγια του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, ο οποίος είπε ότι «το Ισραήλ συμφωνεί σε μια ανθρωπιστική εκεχειρία 4 ωρών κάθε μέρα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

«Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια, όπως έκαναν 50.000 πολίτες μόλις χθες. Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Καλούμε για άλλη μια φορά τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα να μεταφερθεί προς τα νότια», είπε.

«Οι παύσεις δεν είναι λύση»

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε μια τετράωρη παύση των μαχών για να επιτρέψει στους αμάχους να φύγουν νότια υπολείπεται θλιβερά από τις ανάγκες στη Γάζα, δήλωσε στο Al Jazeera ο Abdel Hamid Siyam, ειδικός στη Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

«Οι παύσεις δεν είναι λύση», είπε, λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι «κατάπαυση του πυρός, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να έρχεται αδιάκοπα, να φύγουν οι ξένοι από τη χώρα και ίσως να γίνουν διαπραγματεύσεις».

«Αν αυτό είναι μόνο μια παύση για να επιτραπεί στους ανθρώπους να μετακινηθούν από το βορρά στο νότο, δεν λειτούργησε στο παρελθόν, δεν θα λειτουργήσει στο μέλλον», είπε. «Σε τέσσερις ώρες δεν μπορεί να έρθει κόσμος. Δεν έχουν αυτοκίνητα, δεν έχουν καύσιμα. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

«Υπάρχει αυξανόμενη πίεση στο Ισραήλ τώρα να πραγματοποιηθεί μια πραγματική κατάπαυση του πυρός, μια πραγματική εκεχειρία για μια ή δύο ή τρεις ημέρες. Νομίζω ότι αυτό έρχεται τις επόμενες μέρες», είπε.

Τρεις ώρες προειδοποίηση πριν ξεκινήσουν οι ανθρωπιστικές παύσεις

Αυτό που έχει συμφωνηθεί όσον αφορά τις ανθρωπιστικές παύσεις είναι καθημερινές παύσεις που θα διαρκέσουν περίπου τέσσερις ώρες. Θα υπάρξει ειδοποίηση τριών ωρών εκ των προτέρων για το πότε θα γίνουν αυτές οι παύσεις, που θα αποτελούνται από δύο πολιτικούς διαδρόμους.

Όσον αφορά το τι θα συμβεί με αυτές τις παύσεις, θα επιτρέψει την πιθανή απελευθέρωση των αιχμαλώτων που αυτή τη στιγμή κρατά η Χαμάς. «Δεν γνωρίζουμε τις παραμέτρους αυτών, αλλά γνωρίζουμε ότι πραγματοποιήθηκαν κάποιες συναντήσεις στο Κατάρ», αναφέρει το Al Jazeera.

Αλλά όσον αφορά τις ανθρωπιστικές παύσεις, θα επιτρέψει την είσοδο φαρμάκων και τροφίμων και την έξοδο σε όσους ζουν στη Γάζα και έχουν διπλή εθνικότητα.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024