Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Έτοιμοι να στείλουμε πλοία για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Μητσοτάκης: Έτοιμοι να στείλουμε πλοία για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Υποστηρίζουμε ένθερμα την πρόταση της Κύπρου - Προϋπόθεση να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής

«Οι πρώτες μας σκέψεις είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και των ομήρων, ενώ ανησυχούμε βαθύτατα για την κλιμάκωση στο πεδίο τις τελευταίες ημέρες» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, η οποία πραγματοποιείται στο Παρίσι με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κυπριακή πρόταση περί δημιουργίας θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα –μαζί με την Κύπρο– είναι μια χώρα στην κοντινή γειτονιά και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων. Έχουμε ήδη στείλει αεροπορικώς ένα πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, στο αεροδρόμιο El Arish».

«Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων»

Έχουμε συζητήσει εκτενώς με την Κύπρο τη συμβολή μας στην ιδέα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Υποστηρίζουμε ένθερμα αυτό που είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσον αφορά την παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που μόνο ένα πλοίο μπορεί να μεταφέρει. Η κυπριακή πρόταση είναι καλά μελετημένη. Θεωρώ ότι η πιο δύσκολη πτυχή είναι να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων».

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να παράσχει ακτοπλοϊκά μέσα για να συνδράμει σε αυτό το σχέδιο και θα προσβλέπει σε παροχή βοήθειας σε θέματα logistics από όλους τους εμπλεκόμενους, ιδίως εκείνους που γνωρίζουν τη γεωγραφία της περιοχής με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη συζήτησης τώρα για μία πιθανή πολιτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση, ως τον μόνο δυνατό τρόπο για να εξασφαλιστεί διαρκής ειρήνη στην περιοχή.

«Η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

inSports

Σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο οι ευρωκούπες του Ολυμπιακού

Μετά την Κρήτη, ακολουθούν άλλοι σταθμοί στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024