Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκύλος Κοκόνι: Ένας Έλληνας στο σαλόνι σας

Σκύλος Κοκόνι: Ένας Έλληνας στο σαλόνι σας

Μπορεί να είναι μικρόσωμος, ο σκύλος της φυλής Κοκόνι, αλλά έχει αναπτυγμένο το αίσθημα της φύλαξης του σπιτιού του. Γνωρίστε τον!

Ο σκύλος της φυλής Κοκόνι είναι γνήσιος Έλληνας.

Τους προγόνους του, τους συναντάμε στην Αρχαία Ελλάδα, όπως το μαρτυρούν τα αρχαία κείμενα, τα ειδώλια και οι αμέτρητες αναπαραστάσεις σε αγγεία και νομίσματα.

Είναι ένα πανέξυπνο σκυλάκι, που αγαπά υπερβολικά την οικογένεια του και τα μικρά παιδιά

Χαρακτήρας – Προσωπικότητα

«Το ευχάριστο είναι ότι το Κοκόνι τον τελευταίο καιρό κερδίζει όλο και περισσότερο τις καρδιές των ανθρώπων, καθώς το έχουν σαν πρώτη τους επιλογή για σκύλο συντροφιάς. Και όχι αδίκως.

Είναι ένα ευφυές σκυλάκι, ανθρωποκεντρικό, με ενέργεια, που αγαπά υπερβολικά την οικογένεια του και τα μικρά παιδιά.

Το Κοκόνι είναι επιφυλακτικό με τους ξένους

Το Κοκόνι είναι επιφυλακτικό με τους ξένους κατά την πρώτη επαφή, και έχει σε υψηλό επίπεδο το ένστικτο της φύλαξης. Βέβαια, είναι ένα σκυλάκι που ειδοποιεί», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, ο οποίος διατηρεί αναγνωρισμένο εκτροφείο σκύλων των φυλών Κοκόνι και Μπόξερ (GR 033/11).

Από την κουταβίσια του ηλικία θα πρέπει να αρχίζει η κοινωνικοποίησή του, ώστε να διαμορφώσει έναν σωστό και ισορροπημένο χαρακτήρα.

Το Κοκονάκι μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά έχει ενέργεια. Γι’ αυτό, όπως λέει ο εκτροφέας, θα πρέπει να πηγαίνει, δύο με τρεις φορές την ημέρα, ποιοτικές βόλτες. Επίσης, είναι ένας σκύλος που εκπαιδεύεται εύκολα.

Φροντίδα – Περιποίηση

Το Κοκόνι χρειάζεται καθημερινά ένα δίλεπτο χτένισμα, έτσι ώστε να αφαιρείται το περιττό τρίχωμα και να μην μαδάει. Αλλά, όταν αλλάζει η εποχή (χειμώνας – άνοιξη) που βγάζει τον διπλό μανδύα, θα πρέπει να κάνει ένα καλό μπάνιο και να χτενιστεί με ειδική χτένα.

Θα το βοηθήσει να ρίξει τον διπλό μανδύα, ο οποίος τον προστατεύει από το κρύο.

Στο Κοκόνι απαγορεύεται το κούρεμα

Στο Κοκόνι απαγορεύεται το κούρεμα, γιατί το τρίχωμά του το προστατεύει από το κρύο, αλλά και από τη ζέστη.

Υγεία

«Σε θέματα υγείας το Κοκόνι, συγκριτικά με άλλες μικρόσωμες φυλές, βγαίνει «πρωταθλητής», καθώς δεν θα μας απασχολήσει με σοβαρά προβλήματα. Είναι ένα σκληροτράχηλο σκυλάκι, προσαρμοσμένο στις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες.

Φυσικά, φροντίζουμε για τον ετήσιο εμβολιασμό του και τις εξετάσεις που κάνουμε σε όλα τα σκυλιά μας», τονίζει ο κ. Χριστόπουλος.

Εμφάνιση – Μορφολογία

Το Κοκόνι είναι ένας σκύλος με μακρύτερο κορμό, απ’ ό,τι το ύψος του.

Το τρίχωμά του είναι κοντό στο πρόσωπο και στα πρόσθια μέρη των σκελών, αλλά μετρίως μακρύ στον κορμό και τον λαιμό. Είναι, όμως, μακρύτερο στην ουρά και τους γλουτούς.

Το βάρος τους κυμαίνεται από τέσσερα έως οκτώ κιλά

Το Κοκόνι έχει τριγωνικό κεφάλι με πεσμένα αυτιά, ενώ η ουρά σχηματίζει ημικύκλιο.

Το ύψος στα αρσενικά κυμαίνεται από 24 έως 28 εκατοστά, και στα θηλυκά από 23 έως 27.

Το βάρος τους κυμαίνεται από τέσσερα έως οκτώ κιλά.

Όσον αφορά τα χρώματα, όλα είναι αποδεκτά.

Η αναγνώριση της φυλής

Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρει ότι η μελέτη, αλλά και η αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο, του Κοκονιού, οφείλονται στον κ. Στέλιο Μακαρίτη, εκτροφέα και κριτή της FCI. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με το Κοκόνι -και εξακολουθεί-, όπως και με τις άλλες ελληνικές φυλές.

Όπως σε όλες τις ελληνικές φυλές, έχουμε τέσσερις κατηγορίες: ΒΕΑ1, ΒΕΑ2, ΒΕΑ3 και ΒΕΚ. Οι τρεις πρώτες περνούν από αναγνώριση, έτσι ώστε να πάρουν τον χαρακτηρισμό ΒΕΑ1 – ΒΕΑ2 – ΒΕΑ3. Η ΒΕΚ παίρνει κατ’ ευθείαν τον γενεαλογικό χάρτη, pedigree.

• ΒΕΑ1 είναι τα αδέσποτα, τα οποία, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα αναγνωριστούν ως Κοκόνια. Κάποια από αυτά, εφόσον έχουν τόσο καλά μορφολογικά στοιχεία, θα μπουν και στην εκτροφή. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να γίνονται αναγνωρίσεις.

• ΒΕΑ2 είναι τα δεύτερης γενιάς Κοκόνια.

• ΒΕΑ3 είναι τα τρίτης γενιάς Κοκόνια. Στην κατηγορία ΒΕΑ3, όμως, έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα του γενεαλογικού τους δέντρου και πιο σίγουρα αποτελέσματα από την πλευρά της εκτροφής. Αυτές οι τρεις ομάδες περνούν αναγνώριση.

• Τα ΒΕΚ είναι 4ης γενιάς Κοκόνια και ξέρουμε, σχεδόν, όλο το γενεαλογικό τους δέντρο, γεγονός που μειώνει τις εκπλήξεις από τη μεριά της εκτροφής.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, εκτροφέας των φυλών Κοκόνι και Μπόξερ

Συμβουλή

Όσοι επιθυμούν να βάλουν στη ζωή τους ένα Κοκονάκι, συμβουλεύει ο κ. Χριστόπουλος, να απευθύνονται μόνο σε επισήμους εκτροφείς της φυλής. Και να μην αναζητούν Κοκονάκια σε αγγελίες κλπ, γιατί δεν θα είναι σίγουροι ότι θα αποκτήσουν ένα γνήσιο και υγιές Κοκονάκι.

Μπορείτε να δείτε το επίσημο πρότυπο του Κοκονιού εδώ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024