Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υάκινθος, ο μεγαλύτερος παπαγάλος Μακάο

Υάκινθος, ο μεγαλύτερος παπαγάλος Μακάο

Ο φασαριόζος, τετραπέρατος Υάκινθος Μακάο παπαγάλος

Ο Υάκινθος Μακάο είναι ένα πτηνό με ιδιαιτερότητες και ανάγκες που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι επιθυμούν να τον προσθέσουν στην οικογένεια τους. Για να μπορέσουν να του προσφέρουν ευζωία και να έχουν μια αρμονική συμβίωση μαζί του.

Οι παπαγάλοι Μακάο έχουν την ίδια «οικογενειακή καταγωγή» (γένος), άλλα δεν ανήκουν στο ίδιο είδος. Υπάρχουν 19 είδη παπαγάλων Μακάο.

Ο Υάκινθος Μακάο είναι ο μεγαλύτερος παπαγάλος, καθώς το βάρος του κυμαίνεται γύρω στα 1,4 κιλά, ενώ ο μικρότερος Μακάο ζυγίζει λιγότερο από μισό κιλό.

Ζουν στην Κεντρική και Νότια Αμερική, και έχουν το ίδιο σχήμα σώματος. «Ανήκουν στο ίδιο γένος, αλλά δεν είναι το ίδιο είδος. Ζουν σε διαφορετικές περιοχές, έχουν διαφορετικά χρώματα, και μπορούν να ζευγαρώσουν δύο διαφορετικά είδη και να γεννηθούν υβρίδια. Ζουν σε κοπάδια και, κάθε φορά που είναι να ζευγαρώσουν, διαλέγουν ένα ταίρι.

Μπορεί να είναι μαζί για πολλά χρόνια, αλλά μπορεί και όχι», διευκρινίζει η κτηνίατρος εξωτικών ζώων, Patricia Gray.

Επειδή ζουν σε ομάδες στη ζούγκλα, έχουν πολύ δυνατή φωνή, όπως λέει η κτηνίατρος, ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ο Υάκινθος Μακάο έχει δυνατή φωνή και κάνει πολλή φασαρία. Όχι συνέχεια, αλλά όταν κράζει, το κάνει δυνατά. «Γι΄αυτό, δεν κάνει για διαμέρισμα. Επικοινωνεί με τη φωνή του για να εκφράσει την ανάγκη του, τη χαρά του, τη δυσαρέσκεια του.

Επειδή ζει σε περιοχές όπου έχει 10-12 ώρες σκοτάδι, θα πρέπει να φροντίζουμε να παραμένει στα σκοτεινά τόσες ώρες

Ο Υάκινθος Μακάο ζει 60-70 χρόνια

Μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη φωνή και να μάθει λέξεις, εάν ασχοληθεί μαζί του ο ιδιοκτήτης του. Υπάρχει, όμως, και η περίπτωση να μην μιλήσει ποτέ», αναφέρει η κα Gray.

Ποτέ μόνιμα σε ένα κλουβί

O Υάκινθος Μακάο χρειάζεται ένα μεγάλο κλουβί, τόσο όσο να μπορεί ανοίγει τα φτερά του προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Να έχει στη διάθεση του παιχνίδια για να καταστρέφει. Στη φύση χρησιμοποιεί το ράμφος του για να καταστρέψει/μεταφέρει κλαδιά και ξύλα. Επίσης, δεν πρέπει να μένει μόνιμα στο κλουβί του. Καθημερινά πρέπει να τον βγάζουμε από το κλουβί του. Και τότε, να έχουμε το νου μας μην τυχόν καταστρέψει κάποιο αντικείμενο. Όπως δεν αφήνουμε μόνο του ένα παιδί, έτσι δεν αφήνουμε μόνο και τον παπαγάλο μας», επισημαίνει η κα Gray.

Είναι ένα πτηνό που θέλει παρέα. Μπορεί να δεθεί περισσότερο μόνο με ένα μέλος της οικογένειας, ή και με όλους. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα του.

Επίσης, επειδή ζει σε περιοχές όπου έχει 10-12 ώρες σκοτάδι, θα πρέπει να φροντίζουμε να παραμένει στα σκοτεινά τόσες ώρες.

Εκπαίδευση

Ο Υάκινθος Μακάο χρειάζεται εκπαίδευση για να έχει… διαγωγή κοσμία.

Είναι εκπαιδεύσιμο πτηνό και έχει μεγάλη νοημοσύνη. Έχει τη νοημοσύνη ενός τετράχρονου παιδιού. Είναι πτηνό που σκέφτεται.

Όσοι, λοιπόν, θέλουν να αποκτήσουν έναν Υάκινθο Μακάο, θα πρέπει να τον εκπαιδεύσουν, για να μπορούν να τον χειριστούν.

Πρέπει να μάθει, όπως λέει η κτηνίατρος, να ανεβαίνει στο χέρι του ανθρώπου του, για να μην κινδυνεύουν οι επισκέπτες, και, επίσης, να μάθει να μη δαγκώνει τους καλεσμένους.

Ενημερώνει ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν εκπαιδευτές συμπεριφοριστές για όλα τα είδη. Επίσης, υπάρχουν και σχετικά βιβλία.

Η κτηνίατρος εξωτικών ζώων, Patricia Gray

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν πάρει ένα μωρό παπαγάλο, και έλεγαν πόσο ήσυχο και γλυκό ήταν. Κι όταν μεγάλωσε, φοβόντουσαν να μην τους δαγκώσει. Ο παπαγάλος θέλει εκπαίδευση, καθώς έχει έντονο χαρακτήρα και δεν γνωρίζεις πώς θα εξελιχθεί. Όπως τα παιδιά, θέλει καθοδήγηση και ο παπαγάλος. Πρέπει να μπουν όλα σε μία σειρά, για να μην εγκαταλείπεται. Αν δεν ξέρει να συμπεριφέρεται, θα δαγκώνει, θα βγάζει τα φτερά του», επισημαίνει η κα Gray.

Υγεία – Διατροφή

Ο Υάκινθος Μακάο ζει 60-70 χρόνια, εφόσον τρέφεται σωστά και έχει και την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

«Όπως όλα τα ζώα, έτσι και ο Υάκινθος Μακάο χρειάζεται να κάνει τσεκ-απ κάθε χρόνο. Δεν τρώνε σπόρια, όπως νομίζουν πολλοί. Τρώνε καρπούς. Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμες τροφές σε μορφή πέλετ. Παράλληλα, θα πρέπει να τρώνε ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά.

Συμβουλή

Προτού αποκτήσετε έναν Υάκινθο Μακάο, η κα Gray προτείνει να ενημερωθείτε για τις ιδιαιτερότητές του και τις ανάγκες του. Είναι ένας παπαγάλος, που δεν είναι για όλους. Οι μικρότεροι έχουν τον ίδιο χαρακτήρα, και είναι πιο εύκολο να τους διαχειριστείς. Και, όπως λέει:
«Η απόκτηση ενός παπαγάλου είναι δέσμευση ζωής».

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024