Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Carla Bley, η ευφάνταστη πιανίστρια και συνθέτις της τζαζ, πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών

Η Carla Bley, η ευφάνταστη πιανίστρια και συνθέτις της τζαζ, πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών

Το έργο της μουσικού κάλυψε το mainstream και την avant-garde σε συγχωνεύσεις με τον κόσμο της ροκ.

Η Carla Bley, η Αμερικανίδα συνθέτις-πιανίστρια της τζαζ, που εξυμνήθηκε για το τολμηρά πρωτοποριακό έργο της, καθώς και για τις ανεβαστικές και όμορφες προσεγγίσεις της στο mainstream του είδους, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από τον επί χρόνια σύντροφο και μουσικό συνεργάτη της, Steve Swallow, ο οποίος δήλωσε ότι η αιτία ήταν επιπλοκές από καρκίνο του εγκεφάλου.

Η αυθάδης, χαρούμενη αλλά και αιχμηρή προσέγγιση της Bley στην τέχνη της σήμαινε ότι ηχογράφησε σε όλο το φάσμα της τζαζ, από ευθύβολα υπέροχα κομμάτια για πιάνο (κομμάτια όπως το Lawns έγιναν πρότυπα και επιτυχίες στις υπηρεσίες streaming) μέχρι έντονα πολιτικά έργα για big band και μια καταξιωμένη τζαζ-ροκ όπερα του 1973 σε τριπλό LP, το Escalator Over the Hill, με ένα υποστηρικτικό καστ που περιλάμβανε την τραγουδίστρια της κάντρι-ποπ Linda Ronstadt, τον μπασίστα των Cream Jack Bruce και τον Paul Jones του Manfred Mann.

«Εγώ ήμουν αυτή που έβγαλα μια φωτογραφία εσένα και τη φίλη σου στο τραπέζι για να τιμήσω την παρουσία σου εκεί με κάποια που συνήθως δεν ήταν η γυναίκα σου. Δεν πουλούσα σχεδόν τίποτα γιατί άκουγα τη μουσική»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @officialpleasekillme

Ακούστε το βίντεο 

«Δεν πουλούσα σχεδόν τίποτα γιατί άκουγα τη μουσική»

Γεννημένη το 1936 στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, η Lovella May Borg έμαθε πιάνο από την ηλικία των τριών ετών, αλλά εγκατέλειψε το σχολείο στα 14 της και έπιασε δουλειά ως πιανίστρια σε τζαζ κλαμπ της Bay Area. Στη συνέχεια, η Bley μετακόμισε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 17 ετών και εργάστηκε ως «τσιγαροκόριτσο» στο τζαζ κλαμπ Birdland, λέγοντας αργότερα: «Εγώ ήμουν αυτή που έβγαλα μια φωτογραφία εσένα και τη φίλη σου στο τραπέζι για να τιμήσω την παρουσία σου εκεί με κάποια που συνήθως δεν ήταν η γυναίκα σου. Δεν πουλούσα σχεδόν τίποτα γιατί άκουγα τη μουσική», η οποία μουσική περιελάμβανε Miles Davis, John Coltrane, Count Basie και άλλους.

Γνώρισε τον πιανίστα Paul Bley, τον παντρεύτηκε το 1957 και επέστρεψαν μαζί στην Καλιφόρνια, με τον Bley να συνθέτει μουσική γι’ αυτήν και ένα γκρουπ του Λος Άντζελες για να αυτοσχεδιάζει, στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονταν ο Ornette Coleman και ο Don Cherry.

Οι Bleys επέστρεψαν στη Νέα Υόρκη και η Carla ενεπλάκη βαθιά στην ελεύθερη τζαζ σκηνή της πόλης: «Ήθελα να αντιταχθώ σε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα που ήταν λάθος στον κόσμο της τζαζ και να αλλάξω όλο το σύστημα που υπήρχε στον κόσμο της μουσικής» εξήγησε αργότερα.

Photo: Wikimedia Commons

Η πολιτική σκέψη της Bley

Υπήρξε βασικό συστατικό της Jazz Composer’s Orchestra και της σχετιζόμενης με αυτήν Guild, ενός συνδικάτου που έκανε εκστρατεία υπέρ των συνθηκών εργασίας των μουσικών. Εξίσου πολιτικά σκεπτόμενη ήταν και η Liberation Music Orchestra, με επικεφαλής τον μπασίστα Charlie Haden, ο οποίος εμπνεόταν από τραγούδια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, τον Τσε Γκεβάρα και άλλα – η Bley ήταν η ενορχήστρωση και η μαέστρος του γκρουπ, με τον Lester Bangs του περιοδικού Rolling Stone να χαιρετίζει τα «θαύματα δυναμικής» της σε μια κριτική του ομώνυμου άλμπουμ τους το 1970.

Έχοντας επηρεαστεί από τους Beatles, η Bley εξερεύνησε επίσης μια συγχώνευση με την ποπ και τη ροκ. Εκτός από την ηχογράφηση του Escalator Over the Hill μέσα σε πέντε χρόνια με περίπου 50 άτομα προσωπικό, έγραψε τη μουσική για το ντεμπούτο άλμπουμ του Nick Mason των Pink Floyd και συνεργάστηκε με τον Robert Wyatt. Αφού χώρισε φιλικά από τον Bley (και κράτησε το όνομά του), έκανε επίσης μια σειρά από συνεργασίες της δεκαετίας του 1970 με τον δεύτερο σύζυγό της, τον τρομπετίστα Michael Mantler- το ζευγάρι απέκτησε επίσης μια κόρη, την Karen.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Flea (@flea333)

«Μερικές φορές δεν ξέρω την απάντηση σε μια ερώτηση»

Συνέχισε να επανασυνδέεται με την Liberation Music Orchestra του Haden (και την διηύθυνε μετά τον θάνατό του το 2014) και δούλεψε με τη δική της ομώνυμη big band. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μετά κυκλοφόρησε μια σταθερή σειρά από σόλο κυκλοφορίες με τη γερμανική εταιρεία ECM, με αποκορύφωμα ένα τρίο άλμπουμ με τον Swallow και τον σαξοφωνίστα Andy Sheppard, με πιο πρόσφατο το Life Goes On το 2020.

Διαγνώστηκε με καρκίνο του εγκεφάλου το 2018, εξηγώντας: «Μερικές φορές δεν ξέρω την απάντηση σε μια ερώτηση, οπότε νομίζω ότι πρέπει να έχουν αφαιρέσει κάτι κατά λάθος, γιατί από την εγχείρηση και μετά δεν έχω πια τέλειο τονισμό».

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024