Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τόνι Μπένετ: «Δεν έχω δουλέψει ούτε μία μέρα στη ζωή μου»

Τόνι Μπένετ: «Δεν έχω δουλέψει ούτε μία μέρα στη ζωή μου»

O τραγουδιστής του οποίου η μελωδική καθαρότητα, οι επιρροές από τη τζαζ, η προσωπικότητα που αγκάλιαζε το κοινό και οι ζεστές, παραπλανητικά απλές ερμηνείες βοήθησαν στη διάδοση του αμερικανικού τραγουδιού σε όλο τον κόσμο χαρίζοντάς του γενιές θαυμαστών, έφυγε από τη ζωή στα 96 του.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η σύζυγός του, Σούζαν Μπένετ, δήλωσε στο AARP The Magazine ότι ο Τόνι Μπένετ έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ το 2016. Συνέχισε να δίνει παραστάσεις και να ηχογραφεί παρά την ασθένειά του- η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν τον Αύγουστο του 2021, όταν εμφανίστηκε με τη Lady Gaga στο Radio City Music Hall σε ένα σόου με τίτλο «One Last Time».

Η καριέρα του Μπένετ που διήρκεσε περισσότερα από 70 χρόνια ήταν αξιοσημείωτη όχι μόνο για τη μακροβιότητά της, αλλά και για τη συνέπειά της. Στις εκατοντάδες συναυλίες και τα ραντεβού σε κλαμπ και στις περισσότερες από 150 ηχογραφήσεις, αφιερώθηκε στη διατήρηση του κλασικού αμερικανικού λαϊκού τραγουδιού, όπως το έγραψαν ο Cole Porter, οι Gershwins, ο Duke Ellington, οι Rodgers και Hammerstein και άλλοι.

Photo: Wikimedia Commons

Ένας ευγενής διασκεδαστής

Από την αρχική του επιτυχία ως τζαζ τραγουδιστής που ενθουσίασε το κοινό στην Times Square στις αρχές της δεκαετίας του 1950, μέχρι τα ντουέτα του με νεότερους τραγουδιστές που προέρχονται από διάφορα είδη και γενιές – κυρίως με τη Lady Gaga, με την οποία ηχογράφησε άλμπουμ το 2014 και το 2021 και περιόδευσε το 2015 – ήταν ενεργός υποστηρικτής τόσο της τραγουδοποιίας όσο και της ψυχαγωγίας ως διαχρονικών, ευγενών επιδιώξεων.

Ακολούθησε το μουσικό μονοπάτι των μεγαλύτερων Αμερικανών τραγουδιστών του 20ού αιώνα – Louis Armstrong, Bing Crosby, Judy Garland, Billie Holiday, Frank Sinatra – και μετέφερε τη δάδα τους στον 21ο αιώνα.

Έφτασε στο απόγειο της διασημότητας το 1962 με μια περίφημη συναυλία στο Carnegie Hall και την κυκλοφορία του χαρακτηριστικού τραγουδιού του, «I Left My Heart in San Francisco».

Και παρόλο που είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται με την εμφάνιση της ροκ και η καριέρα του πέρασε μια περίοδο κάμψης τη δεκαετία του 1970, όταν οι επαγγελματικές δυσκολίες επιδεινώθηκαν από έναν αποτυχημένο γάμο και προβλήματα με τα ναρκωτικά, στο τέλος δικαιώθηκε και με το παραπάνω για τη μουσική του κρίση.

«Ήθελα να τραγουδήσω τα σπουδαία τραγούδια, τραγούδια που ένιωθα ότι είχαν πραγματικά σημασία για τους ανθρώπους» είπε στο «The Good Life», το 1998, μια αυτοβιογραφία που έγραψε μαζί με τον Will Friedwald.

Photo: Wikimedia Commons

Δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς τη διαρκή απήχηση του Μπένετ

Τραγουδούσε ακόμα το «San Francisco» – το οποίο έκανε πολλούς ανθρώπους να νομίζουν ότι ήταν γηγενής αυτής της πόλης, αν και στην πραγματικότητα ήταν διακαώς Νεοϋορκέζος – περισσότερο από μισό αιώνα αργότερα. Τραγούδησε στην εκπομπή του Ed Sullivan και του David Letterman. Τραγούδησε με τη Rosemary Clooney όταν ήταν στα 20 της, και με τη Celine Dion όταν ήταν στα 20 της.

Έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το 1966, σε μια ιστορία του Χόλιγουντ που κατακρίθηκε, το «The Oscar», υποδυόμενος έναν άνδρα που προδίδεται από έναν παλιό φίλο. Και παρόλο που δεν ακολούθησε καριέρα ηθοποιού, δεκαετίες αργότερα υποδυόταν τον εαυτό του σε ταινίες όπως η γκανγκστερική κωμωδία των Ρόμπερτ Ντε Νίρο-Μπίλι Κρίσταλ «Ανάλυσέ το» και η ταινία του Τζιμ Κάρεϊ, «Bruce Almighty».

Ήταν 64 ετών όταν εμφανίστηκε ως καρτούν εκδοχή του εαυτού του στους Σίμσονς. Ήταν 82 ετών όταν εμφανίστηκε στη σειρά του HBO, «Η κουστωδία» ερμηνεύοντας ένα από τα τραγούδια-σήμα κατατεθέν του, το «The Good Life».

Photo: Wikimedia Commons

«Αστέρια για την Ελευθερία»

Δια βίου φιλελεύθερος δημοκράτης, ο Μπένετ συμμετείχε στις πορείες για τα πολιτικά δικαιώματα από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι το 1965 και, μαζί με τον Χάρι Μπελαφόντε, τον Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ και άλλους, εμφανίστηκε στη συγκέντρωση «Αστέρια για την Ελευθερία» στην πανεπιστημιούπολη της πόλης Σεντ Τζουντ στα περίχωρα του Μοντγκόμερι στις 24 Μαρτίου, το βράδυ πριν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ εκφωνήσει την ομιλία που έμεινε γνωστή ως «How Long? Not Long».

Στο τέλος της πορείας, η Βαϊόλα Λιούτσο, μια εθελόντρια από το Μίσιγκαν, που οδήγησε τον Μπένετ στο αεροδρόμιο, δολοφονήθηκε αργότερα την ίδια ημέρα από μέλη της Κου Κλουξ Κλαν.

Ο Μπένετ έδωσε επίσης συναυλία για τον Νέλσον Μαντέλα, τότε πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αγγλία το 1996. Τραγούδησε στον Λευκό Οίκο για τον Τζον Κένεντι και τον Μπιλ Κλίντον, και στο παλάτι του Μπάκιγχαμ στο 50ό επετειακό ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Μια «απατηλή» φωνή

Κέρδισε τα δύο πρώτα του βραβεία Grammy, για το «San Francisco», το 1963, και το τελευταίο του, για το άλμπουμ «Love for Sale», με τη Lady Gaga, πέρυσι. Συνολικά κέρδισε 20 Grammy, συμπεριλαμβανομένου, το 2001, ενός βραβείου ζωής. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πούλησε περισσότερους από 60 εκατομμύρια δίσκους.

Το ταλέντο που γέννησε αυτή την επιτυχία και τη δημοτικότητα δεν ήταν τόσο εύκολο να προσδιοριστεί. Ούτε ρευστός ούτε ιδιαίτερα δυνατός τραγουδιστής, δεν είχε τη γλυκύτατη χροιά του Κρόσμπι, ούτε το τσαχπίνικο swing του Σινάτρα. Σχεδόν κανείς δεν αρνήθηκε ότι η φωνή του ήταν ελκυστική, αλλά οι κριτικοί πάσχιζαν σθεναρά να την περιγράψουν και στη συνέχεια να δικαιολογήσουν την ελκυστικότητά της.

Photo: Wikimedia Commons

Τον αγαπούσαν όλοι

«Η φωνή που είναι το βασικό εργαλείο του Μπένετ είναι λεπτή και κάπως βραχνή» έγραψε ο John S. Wilson στους New York Times το 1962. «Αλλά τη χρησιμοποιεί έξυπνα και με μια επιδέξια έλλειψη επιτήδευσης».

Σε ένα προφίλ του 1974, ο Whitney Balliett, μακροχρόνιος κριτικός τζαζ της εφημερίδας The New Yorker, αποκάλεσε τον Μπένετ «έναν άπιαστο τραγουδιστή».

Ο συνθέτης και κριτικός Alec Wilder είπε για τη φωνή του Μπένετ: «Υπάρχει μια ποιότητα που σε αφήνει να μπεις μέσα».

Ο Φρανκ Σινάτρα, τον οποίο ο Μπένετ θεωρούσε μέντορα και φίλο, το έθεσε κάποτε με άλλο τρόπο.

«Ο Τόνι Μπένετ είναι ο καλύτερος τραγουδιστής» είπε στο περιοδικό Life το 1965. «Με ενθουσιάζει όταν τον παρακολουθώ. Με συγκινεί. Είναι ο τραγουδιστής που περνάει αυτό που έχει στο μυαλό του ο συνθέτης, και ίσως και κάτι παραπάνω».

Με την πιθανή εξαίρεση των πρώην συζύγων του, όλοι, όπως φάνηκε, αγαπούσαν τον Τόνι Μπένετ. Οι σκεπτικιστές δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να διαπεράσουν αυτό που θεωρούσαν ως την τέλεια βιτρίνα του, αλλά γενικά ανακάλυπταν ότι δεν υπήρχαν πολλά πράγματα να διαπεράσουν.

«Ο Μπένετ είναι εξωφρενικός» έγραψε το 2002 ο Σάιμον Χάτενστοουν, δημοσιογράφος της εφημερίδας The Guardian. «Μυθολογεί τον εαυτό του, αναφέρει ονόματα κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του, σε κατευθύνει στον αλτρουισμό του, είναι αυτοϊκανοποιούμενος σε σημείο απρέπειας. Θα έπρεπε να είναι ανυπόφορος, αλλά είναι ένας από τους πιο γλυκούς και ταπεινούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ».

Photo: Wikimedia Commons

Ο γιος της βασίλισσας

Ο Άντονι Ντομινίκ Μπενεντέτο γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου του 1926 στη γειτονιά Long Island City του Κουίνς και μεγάλωσε στην εργατική τάξη της Αστόριας. Ο πατέρας του, Τζιοβάνι, είχε μεταναστεύσει από την Καλαβρία, στη νότια Ιταλία, σε ηλικία 11 ετών, αναχωρώντας μόλις δύο ημέρες πριν από την έκρηξη του Βεζούβιου, τον Απρίλιο του 1906. Η μητέρα του, Άννα, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1899, έχοντας κάνει το θαλάσσιο ταξίδι από την Ιταλία. Ο γάμος τους ήταν προκανονισμένος. Ο Τζιοβάνι και η Άννα ήταν ξαδέλφια- οι μητέρες τους ήταν αδελφές.

Στη Νέα Υόρκη, όπου ο Τζιοβάνι Μπενεντέτο έγινε Τζον, ήταν μπακάλης, αλλά ταλαιπωρήθηκε από κακή υγεία και συχνά δεν μπορούσε να εργαστεί. Η Άννα ήταν μοδίστρα στο εργοστάσιο και ανέλαβε επιπλέον ραπτική για να συντηρήσει την οικογένεια. Ο Άντονι ήταν το τρίτο τους παιδί, ο δεύτερος γιος τους και ο μόνος που γεννήθηκε σε νοσοκομείο. Ο Τζιοβάνι, ο οποίος τραγουδούσε ιταλικά, λαϊκά τραγούδια στα παιδιά του – « πατέρας μου ενέπνευσε την αγάπη μου για τη μουσική» έγραψε ο Μπένετ στην αυτοβιογραφία του – πέθανε όταν ο Άντονι ήταν 10 ετών.

Με τη μητέρα του, Άννα

Πολυτάλαντος

Ο Άντονι τραγουδούσε από μικρή ηλικία, ενώ ζωγράφιζε επίσης. Θα γινόταν ένας αξιόλογος ζωγράφος ως ενήλικας, κυρίως τοπία και νεκρές φύσεις με ακουαρέλες και λάδια και πορτρέτα μουσικών που θαύμαζε, υπογράφοντας τους πίνακές του με το «Benedetto». Ο πρώτος του δάσκαλος μουσικής κανόνισε να τραγουδήσει μαζί με τον δήμαρχο Fiorello La Guardia στα εγκαίνια της γέφυρας Triborough (σήμερα γέφυρα Robert F. Kennedy) το 1936.

Για ένα διάστημα φοίτησε στο High School for Industrial Arts (που σήμερα ονομάζεται High School of Art and Design) στο Μανχάταν, αλλά δεν αποφοίτησε ποτέ. Τα παράτησε και βρήκε δουλειά ως αντιγραφέας για το Associated Press, σε ένα πλυντήριο και ως χειριστής ανελκυστήρων.

«Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς να κάνω το ασανσέρ να σταματήσει στο σωστό σημείο» θυμάται. «Οι άνθρωποι κατέληγαν να σέρνονται ανάμεσα στους ορόφους».

Δείτε το βίντεο με την ιστορία της ζωής του

Έγινε ο Joe Bari

Τη νύχτα έπαιζε σε ερασιτεχνικές παραστάσεις και εργαζόταν ως σερβιτόρος. Είχε μόλις αρχίσει να παίρνει αμειβόμενη δουλειά ως τραγουδιστής, χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό όνομα Joe Bari, όταν επιστρατεύτηκε.

Έφτασε στην Ευρώπη προς το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρετώντας στη Γερμανία στο πεζικό. Πέρασε χρόνο στην πρώτη γραμμή, μια εμπειρία που περιέγραψε ως «μια θέση στην πρώτη σειρά στην κόλαση» και ήταν μεταξύ των στρατευμάτων που έφτασαν για να απελευθερώσουν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Landsberg, ένα δευτερεύον στρατόπεδο του Νταχάου.

Μετά την παράδοση της Γερμανίας, ο Μπένετ ήταν μέρος των δυνάμεων κατοχής, τοποθετημένος σε ειδικές υπηρεσίες, όπου κατέληξε ως τραγουδιστής με συγκροτήματα του στρατού και για ένα διάστημα εμφανίστηκε σε μια ετερόκλητη εκδοχή του μιούζικαλ «On the Town» – σε σκηνοθεσία του Άρθουρ Πεν, ο οποίος θα συνέχιζε να σκηνοθετεί το «Μπόνι και Κλάιντ» και άλλες αξιοσημείωτες ταινίες – στην όπερα του Βισμπάντεν.

Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο του 1946 και ξεκίνησε μια καριέρα ως μουσικός. Παρακολούθησε μαθήματα στο American Theater Wing, το οποίο αργότερα είπε ότι τον βοήθησε να μάθει πώς να λέει μια ιστορία στο τραγούδι. Τραγούδησε σε νυχτερινά κέντρα στο Μανχάταν και το Κουίνς.

Το όνομα Τόνι Μπένετ του το έδωσε ο Άγγλος κωμικός, ερμηνευτής βοντβίλ, ηθοποιός και τραγουδιστής, Μπομπ Χόουπ.

Οι επιτυχίες κυλούν

Ο παραγωγός Μιτς Μίλερ υπέγραψε με τον Μπένετ στην Columbia Records το 1950. Το «Boulevard of Broken Dreams» ήταν το πρώτο του single. Ο Μίλερ ήταν γνωστός για την ικανότητά του να κάνει επιτυχίες, ένα χάρισμα που συχνά περιλάμβανε το ταίριασμα ταλαντούχων τραγουδιστών με καινοτόμα τραγούδια ή τη διασκευή επιτυχιών άλλων τραγουδιστών, κάτι για το οποίο επικρίθηκε από πιο σοβαρούς οπαδούς της μουσικής και μερικές φορές από τους ίδιους τους τραγουδιστές.

Αυτός και ο Μπένετ είχαν μια αμφιλεγόμενη σχέση. Ο Μπένετ αντιστάθηκε στις προσπάθειές του για κόλπα. Ο Μίλερ, ο οποίος πίστευε ότι ο παραγωγός και όχι ο τραγουδιστής ήταν υπεύθυνος για μια ηχογράφηση, εφάρμοσε την εξουσία του. Ωστόσο, μαζί πέτυχαν μεγαλειωδώς.

Μέχρι τα μέσα του 1951, ο Μπένετ είχε την πρώτη του Νο1 επιτυχία, «Because of You». Την ίδια χρονιά, η δική του εκδοχή της μπαλάντας του Χανκ Γουίλιαμς, «Cold, Cold Heart», έφτασε επίσης στο Νο1.

Ακολούθησαν και άλλα τραγούδια: «Rags to Riches» το 1953. «Stranger in Paradise», από την παράσταση του Μπρόντγουεϊ «Kismet», επίσης το 1953. Το «Just in Time» των Jule Styne και Sammy Cahn, από την εκπομπή «Bells Are Ringing», το 1956.

Την ίδια χρονιά, ο Μπένετ ήταν παρουσιαστής της δικής του τηλεοπτικής εκπομπής, μια καλοκαιρινή αντικατάσταση μιας παρόμοιας εκπομπής με πρωταγωνιστή έναν άλλο δημοφιλή Ιταλοαμερικανό κροίσο, τον Πέρι Κόμο. Το 1958, ηχογράφησε δύο άλμπουμ με το συγκρότημα Count Basie, συστήνοντάς τον στο κοινό της τζαζ.

Ακούστε το τραγούδι «I Left My Heart In San Francisco»

Οι δικές του «πρώτες φορές»

Στη δεκαετία του 1950, ο Μπένετ περιόδευσε για πρώτη φορά, έπαιξε στο Λας Βέγκας για πρώτη φορά και παντρεύτηκε για πρώτη φορά, με την Πατρίσια Μπιτς, μια θαυμάστρια που τον είχε δει να παίζει στο Κλίβελαντ.

Ο γάμος θα καταρρεύσει τη δεκαετία του 1960, συγκλονισμένος από τις αέναες περιοδείες του Μπένετ, αλλά οι δύο γιοι τους θα καταλήξουν να παίζουν ρόλους στην καριέρα του Μπένετ: Ο μεγαλύτερος, ο D’Andrea, γνωστός ως Danny, έγινε μάνατζερ του πατέρα του και ο Daegal, γνωστός ως Dae, έγινε μουσικός παραγωγός και μηχανικός ηχογράφησης.

Τον Ιούλιο του 1961, ο Μπένετ ετοιμαζόταν να κατευθυνθεί προς τη Δυτική Ακτή, όταν ο Ραλφ Σάρον, ο επί χρόνια πιανίστας του, του έπαιξε ένα τραγούδι γραμμένο από τον Τζορτζ Κόρι και τον Ντάγκλας Κρος που είχε μουχλιαστεί σε ένα συρτάρι για δύο χρόνια. Ο Σάρον και ο Μπένετ αποφάσισαν ότι θα ήταν τέλειο για το επόμενο ραντεβού τους, στο ξενοδοχείο Fairmont στο Σαν Φρανσίσκο. Και ήταν.

Ηχογράφησαν το τραγούδι – φυσικά ήταν το «I Left My Heart in San Francisco» – έξι μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1962. Χάρισε στον Μπένετ τα δύο πρώτα του Grammy, για την καλύτερη ανδρική σόλο ερμηνεία και δίσκο της χρονιάς, καθώς και παγκόσμια φήμη. Στην αυτοβιογραφία του «The Good Life», έγραψε ότι συχνά τον ρωτούσαν αν κουράστηκε ποτέ να το τραγουδάει.

«Απαντώ: «Κουράστηκες ποτέ να κάνεις έρωτα;»», έγραψε.

Τον «φάγανε» τα 60s

Καθώς η δεκαετία του 1960 προχωρούσε και το rock ‘n’ roll έγινε κυρίαρχο, η δημοτικότητα του Μπένετ άρχισε να πέφτει. Το 1969, υπέκυψε στην πίεση του νέου προέδρου της Columbia Records, τον Κλάιβ Ντέιβις, να ηχογραφήσει τις δικές του εκδοχές σύγχρονων τραγουδιών και το αποτέλεσμα, «Tony Sings the Great Hits of Today!» – συμπεριλαμβανομένων των «Eleanor Rigby» και «Something» των Beatles – ήταν μια μουσική καταστροφή, ένας δίσκος που ο Μπένετ θα έλεγε αργότερα σε έναν δημοσιογράφο ότι τον έκανε να κάνει εμετό.

Η σχέση του με την Columbia επιδεινώθηκε περαιτέρω και τελικά τελείωσε, και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ο Μπένετ είχε δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, την Improv Records, στην οποία ηχογράφησε το πρώτο από τα δύο πιο θαυμαστά άλμπουμ του, ντουέτα με τον πιανίστα της τζαζ, τον Μπιλ Έβανς. (Το δεύτερο κυκλοφόρησε από την εταιρεία του Evans, Fantasy.) Μαζί δημιούργησαν το Newport Jazz Festival, το οποίο είχε μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, στο Carnegie Hall το 1976.

Τόνι Μπένετ και Lady Gaga / Photo: Wikimedia Commons

Η καριέρα του έκανε κοιλιά

Ο αυτοσχεδιασμός σταμάτησε να λειτουργεί το 1977 και χωρίς συμβόλαιο ηχογράφησης ο Μπένετ βασιζόταν όλο και περισσότερο στο Λας Βέγκας, που τότε βρισκόταν σε παρακμή, για τακτική δουλειά. Η μητέρα του πέθανε εκείνη τη χρονιά και η σπάταλη ζωή που ζούσε στο Μπέβερλι Χιλς τον πρόλαβε.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων απειλούσε να πάρει το σπίτι του.

Ο δεύτερος ταραχώδης γάμος του, με την ηθοποιό Σάντρα Γκραντ, κατέρρευσε – αργότερα θα έλεγε ότι θα ήταν καλύτερα αν είχε παντρευτεί τον προηγούμενο φίλο της, Τζο Ντι Μάτζιο – και είχε αρχίσει να κάνει βαριά χρήση μαριχουάνας και κοκαΐνης.

Μια μέρα του 1979, πανικόβλητος και υπό την επήρεια ναρκωτικών, έκανε μπάνιο για να ηρεμήσει και παραλίγο να πεθάνει στην μπανιέρα. Τα επόμενα χρόνια θα υποβάθμιζε τη σοβαρότητα του γεγονότος, αλλά έγραψε γι’ αυτό στο «The Good Life», περιγράφοντας αυτό που αποκαλούσε επιθανάτια εμπειρία: «Ένα χρυσό φως με τύλιξε με μια ζεστή λάμψη. Ήταν αρκετά ειρηνικό. Στην πραγματικότητα, είχα την αίσθηση ότι ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω ένα πολύ συναρπαστικό ταξίδι. Αλλά ξαφνικά βγήκα από το όραμα. Η μπανιέρα ξεχείλιζε και η Σάντρα στεκόταν από πάνω μου. Άκουγε το νερό να τρέχει για πολλή ώρα και όταν μπήκε μέσα δεν ανέπνεα. Χτύπησε στο στήθος μου και κυριολεκτικά με επανέφερε στη ζωή».

Photo: Wikimedia Commons

Μια αναβίωση καριέρας

Ο Μπένετ στράφηκε στον μεγαλύτερο γιο του για βοήθεια. Ο Ντάνι Μπένετ ανέλαβε τη διαχείριση της καριέρας του απευθυνόμενος σε μια hip, νέα γενιά.

Κάπως απροσδόκητα, η στρατηγική εδραιώθηκε. Ένα άρθρο στο περιοδικό Spin, το οποίο ιδρύθηκε το 1985, δήλωσε ότι ο Μπένετ και ο Τζέιμς Μπράουν είναι οι δύο κύριες επιρροές στο rock ‘n’ roll και το περιοδικό ακολούθησε ένα μακρύ, θαυμαστικό προφίλ.

Ο Μπένετ επέστρεψε στην Columbia Records το 1985. Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε το άλμπουμ «The Art of Excellence», το οποίο κυκλοφόρησε σε CD.

Το 1993, ο Μπένετ ήταν παρουσιαστής, μαζί με δύο μέλη των Red Hot Chili Peppers, στα Video Music Awards του MTV. Την επόμενη χρονιά έδωσε μια ωριαία παράσταση για τη σειρά «Unplugged» του MTV, η οποία περιελάμβανε ντουέτα με την K.D. Lang (με την οποία αργότερα θα περιόδευε) και τον Έλβις Κοστέλο. Η ηχογράφηση της εκπομπής κέρδισε το Grammy για το άλμπουμ της χρονιάς.

Η αναβίωση της καριέρας του Μπένετ ολοκληρώθηκε. Όχι μόνο είχε επιστρέψει στο είδος της δημοτικότητας που είχε απολαύσει 40 χρόνια νωρίτερα, αλλά είχε επίσης γίνει αποδεκτός από ένα εντελώς νέο κοινό.

Δείτε το βίντεο με τη Lady Gaga

Ακούραστος και χωρίς ηλικία

Ηχογράφησε άλμπουμ που τιμούσαν μουσικούς που θαύμαζε – Duke Ellington, Louis Armstrong, Frank Sinatra και Billie Holiday – και συνεργάστηκε με τραγουδιστές που ήταν στο μισό της ηλικίας του. Στο άλμπουμ του 2006 «Duets: An American Classic» τραγούδησε το «If I Rule the World» με τη Σελίν Ντιόν, το «Smile» με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ και το «For Once in My Life» με τον Στίβι Γουόντερ, και επανεξέτασε το πρώτο του single στην Columbia, «Boulevard of Broken Dreams», με τον Στινγκ. Πέντε χρόνια αργότερα, στο «Duets II», οι συνεργάτες του περιελάμβαναν την Αρίθα Φράνκλιν, την Κουίν Λατίφα, τον Γουίλι Νέλσον και την Έιμι Γουάινχαουζ.

Καθώς ο αιώνας άλλαζε, περιόδευε και πάλι, δίνοντας έως και 200 παραστάσεις το χρόνο και ηχογραφώντας παραγωγικά.

Το 2007 ο Μπένετ παντρεύτηκε για τρίτη φορά, με τη μακροχρόνια σύντροφό του, Σούζαν Κρόου, δασκάλα, τέσσερις δεκαετίες νεότερή του, την οποία είχε γνωρίσει στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Μαζί ξεκίνησαν ένα ίδρυμα, το Exploring the Arts, που υποστηρίζει την καλλιτεχνική εκπαίδευση στα σχολεία και χρηματοδότησαν το Frank Sinatra School of the Arts, ένα δημόσιο γυμνάσιο στο Κουίνς.

Ο Μπένετ, επί μακρόν κάτοικος της Νέας Υόρκης, έφυγε από τη ζωή στις 21 Ιουλίου του 2023, στα 96 του, αφήνοντας πίσω του τους δύο γιους του Danny και Dae, τις κόρες του Johanna και Antonia Bennett και εννιά εγγόνια.

Αν υπήρχε μια μαγική ποιότητα στη ζωή του Μπένετ, όπως επισήμανε ο Ντέιβιντ Εβανιέ σε μια λαμπερή βιογραφία του 2011, «All the Things You Are: The Life of Tony Bennett», συμπυκνώνεται σε μια ιστορία που είπε ο ίδιος ο Μπένετ στη Whitney Balliett το 1974.

«Μου αρέσουν τα αστεία πράγματα στη ζωή που θα μπορούσαν να συμβούν μέσα σε μια στιγμή», είπε. «Κάποτε, όταν τραγουδούσα το «Lost in the Stars» του Kurt Weill στο Hollywood Bowl με την μπάντα του Basie και τον Buddy Rich στα τύμπανα, ένα πεφταστέρι έπεσε ακριβώς πάνω από το κεφάλι μου και όλοι μιλούσαν γι’ αυτό, και το επόμενο πρωί χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν ο Ray Charles, τον οποίο δεν είχα γνωρίσει ποτέ.  Κλήση από τη Νέα Υόρκη. Είπε, «Έι, Τόνι, πώς το έκανες αυτό, φίλε;» και έκλεισε το τηλέφωνο».

*Με στοιχεία από nytimes.com

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024