Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψυχική υγεία: Ποιοι διάσημοι έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη τους

Ψυχική υγεία: Ποιοι διάσημοι έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη τους

Άτομα που ταυτίζονται με τα «είδωλά» τους, συχνά παροτρύνονται από τη συνέντευξη ενός διάσημου προσώπου κι ενδεχομένως να αναζητήσουν τη βοήθεια ειδικού

Υπολογίζεται ότι περίπου 970 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, όσοι έχουν δημόσιο βήμα και είναι προβεβλημένοι, όταν μιλούν κι εκείνοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία και επίδραση.

Άτομα που ταυτίζονται με τα «είδωλά» τους, συχνά παροτρύνονται από τη συνέντευξη ενός διάσημου προσώπου κι ενδεχομένως να αναζητήσουν τη βοήθεια ειδικού ή έστω να απευθυνθούν στο περιβάλλον γύρω τους και να μιλήσουν για ό,τι τους απασχολεί. Είναι ένα πρώτο βήμα και διόλου αμελητέο.

Ο Ράιαν Ρέινολντς νιώθει ευγνώμων στη σύζυγό του, Μπλέικ Λάιβλι

Ενσυναίσθηση έναντι στίγματος

Το μοίρασμα της κοινής εμπειρίας, η σύνδεση που νιώθουμε με έναν άνθρωπο που νιώθουμε ότι μιλάει στην καρδιά μας, πιθανόν να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο και επωφελές, να δοθεί μια ώθηση σε όποιον το χρειάζεται για να προσπαθήσει να βρει λύσεις.

Γι’ αυτό και συχνά οι διάσημοι είτε καλλιτέχνες είτε αθλητές, τέλος πάντων πρόσωπα με ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα, επιστρατεύονται για τις επικοινωνιακές καμπάνιες που θέλουν να ενημερώσουν τον κόσμο για τα θέματα ψυχικής υγείας.

Είναι σημαντικό να αισθανθεί κάποιος ότι δεν είναι ολομόναχος ούτε αβοήθητος μέσα στις προσωπικές μάχες που τυχόν δίνει, όπως και να εκλείψει το στίγμα της ψυχικής ασθένειας.

Το να βλέπουμε πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι οι άνθρωποι, κάτι που μπορούν να καθρεφτίσουν σε μεγάλη κλίμακα οι δημοφιλείς σταρ, μας δίνει μεγαλύτερη κατανόηση για όλους.

Ο πρίγκιπας Χάρι και οι κρίσεις πανικού

Οι σταρ και οι μάχες τους

Από την Αντέλ και τον Ράιαν Ρέινολντς, μέχρι την Κέιτι Πέρι, την Κάρα Ντελεβίν, την Μπιγιονσέ, τον πρίγκιπα Χάρι και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, οι τόσο δημοφιλείς σταρ ο καθένας στον τομέα του, κατά καιρούς έχουν ανοίξει την καρδιά τους. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Κι έχουν μοιραστεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους για τους προσωπικούς τους αγώνες.

Ο Ράιαν Ρέινολντς έχει ευχαριστήσει δημοσίως της σύζυγό του, Μπλέικ Λάιβλι, γιατί μπόρεσε να τον κρατήσει να διατηρήσει την ψυχραιμία του, όταν εκείνος υπέφερε από έντονο άγχος και αγωνία, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, «Deadpool». Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος: «Δεν κοιμόμουν καθόλου… Οι προσδοκίες με έτρωγαν ζωντανό. Η Μπλέικ με βοήθησε με όλο αυτό. Είμαι τυχερός που με κράτησε λογικό».

Η Αντέλ έχει μιλήσει για την επιλόχειο κατάθλιψη που βίωσε, μετά τη γέννηση του παιδιού της. Όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της το 2016 στο «Vanity Fair», «Είχα επιλόχειο κατάθλιψη μετά τη γέννηση του γιου μου και αυτό με τρομοκράτησε. Δεν είχα μιλήσει σε κανέναν γι’ αυτό. Ένιωθα πολύ απρόθυμη να το κάνω. Τέσσερις φίλες μου είχαν βιώσει το ίδιο και νιώθαμε όλες μας μεγάλη ντροπή να μιλήσουμε γι’ αυτό». Επίσης, η ίδια μοιράστηκε το άγχος και την κατάθλιψη που ένιωσε, όταν ο γάμος της κατέρρευσε. Όπως είχε πει, αισθανόταν να την κατακλύζει ένα «τσουνάμι συναισθημάτων» που θέλησε να αποτυπώσει τότε σε επερχόμενη καλλιτεχνική της δημιουργία.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ με OCD

Η σημασία της ευαλωτότητας

Ο πρίγκιπας Χάρι επίσης έχει ανοίξει την καρδιά του κι έχει αναφερθεί στη μάχη του τόσο με το μετα-τραυματικό στρες που βίωσε μετά τον θάνατο της μητέρας του πριγκίπισσας Νταϊάνα, εν είδει κρίσεων πανικού.

Μια άλλη πολύ λαμπερή κι εκτεθειμένη στα φώτα της δημοσιότητας, η Μπιγιονσέ, αποκάλυψε στο «Harper’s Bazaar» τον αγώνα που έχει δώσει κατά το παρελθόν τόσο με την ψυχική της κατάσταση όσο και τη σωματική, καθώς πάλευε με την εικόνα που είχε για το κορμί της και φυσικά υφίστατο τόση πίεση από τη βιομηχανία του θεάματος για μια ανύπαρκτη… τελειότητα. Αϋπνία, διατροφικά ζητήματα και η προσπάθεια να οικοδομήσει μια θετική άποψη για το σώμα της, την έχουν απασχολήσει πολύ κατά καιρούς.

Το να βλέπουμε πόσο ευάλωτοι είμαστε ειλικρινά όλοι οι άνθρωποι, με ιδιαίτερες ευαισθησίες και ξεχωριστές ανάγκες, κάτι που μπορούν να καθρεφτίσουν σε μεγάλη κλίμακα οι δημοφιλείς σταρ, μας κάνει όλους να δείχνουμε μεγαλύτερη κατανόηση, πρώτα στον εαυτόν μας κι ύστερα στους άλλους γύρω μας.

Η Κέιτι Πέρι άκρως εξομολογητική για την κλινική κατάθλιψη που βίωσε

Θεραπευτική διέξοδος

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έχει ανοίξει τα χαρτιά του κι έχει πει για το άγχος του και την ιδεο-ψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) που αντιμετωπίζει. Όπως γλαφυρά έχει περιγράψει η γυναίκα του, Βικτόρια Μπέκαμ, «Έχουμε τρία ψυγεία – για φαγητό το ένα, σαλάτα για το άλλο και στο τρίτο μόνο ροφήματα και ποτά». Μάλιστα, γι’ αυτό είχε πει η ίδια ότι εάν τα κουτάκια των αναψυκτικών δεν είναι συμμετρικά, τότε κάποιο θα… πεταχτεί για να γίνουν. Εκείνο που έχει βρει ο Μπέκαμ ως θεραπευτική διέξοδο στο ζήτημα αυτό, είναι η μαγειρική.

Το διάσημο μοντέλο, Κάρα Ντελεβίν, έχει μιλήσει για τις αυτοκτονικές σκέψεις που την ταλαιπώρησαν κατά την εφηβεία της, καθώς είχε μαθησιακές δυσκολίες κι ένιωθε πολύ άσχημα γι’ αυτό, δεν ήθελε πλέον τη ζωή της.

Επίσης, η Κέιτι Πέρι έχει αποκαλύψει ότι όταν βρέθηκε σε ένα κομβικό σημείο στην καριέρα της, πέρασε κλινική κατάθλιψη και δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι. Αναζήτησε θεραπεία και σιγά σιγά ξανάρχισε να γράφει τη μουσική της και να επανέρχεται στην καθημερινότητά της.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024