Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2023 στους Ηρωες των Τεμπών και το Ref Checkpoint

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2023 στους Ηρωες των Τεμπών και το Ref Checkpoint

Οι Ηρωες των Τεμπών και το Ref Checkpoint της «Θετικής Φωνής» είναι οι νικητές, από τη χώρα μας, του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2023, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής του ΕυρωΚοινοβουλίου

«Γιατί, τι είναι η Ευρώπη; Η προσπάθειά μας για έναν καλύτερο κόσμο». Με αυτά τα λόγια, διά στόματος Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη, του επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσει την Παρασκευή το απόγευμα, στο Σύνταγμα, η τελετή για την Εθνική Απονομή Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2023 – θεσμός που πρωτοκαθιερώθηκε το 2008 ως πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο την ανάδειξη δραστηριοτήτων και έργων που προάγουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και την αμοιβαία κατανόηση και σύνδεση μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών της.

Για το 2023 επιλέχθηκαν συνολικά 38 έργα, εκ των οποίων τα δύο από την Ελλάδα: οι Ηρωες των Τεμπών (άνθρωποι που επέβαιναν στη μοιραία αμαξοστοιχία Intercity 62 και οι οποίοι δεν δίστασαν να συμβάλουν στη διάσωση συνεπιβατών τους που ήταν σε κίνδυνο) και το Ref Checkpoint που υλοποιείται από την οργάνωση «Θετική Φωνή», μια πρωτοβουλία που έχει δημιουργήσει υγειονομικό κέντρο για υποδοχή προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο, στο κέντρο της Αθήνας για δωρεάν τεστ HIV και ηπατίτιδας B & C και για συμβουλές γύρω από τη σεξουαλική υγεία, στη μητρική γλώσσα των δικαιούχων.

Δεν περίμενα ότι θα έφτανε κάπου εκεί όλο αυτό. Οτι από μια επιβίβαση σε ένα τρένο θα έφτανα να βραβεύομαι ως Ευρωπαίος Πολίτης για το 2023.

Με το διεθνές βραβείο ανά χείρας για την κοινωνική συνεισφορά του, ο 21χρονος Ανδρέας Αλικανιώτης, ένας από τους Ηρωες των Τεμπών, ποζάρει πανευτυχής στο Βατικανό, έχοντας στο πλευρό του τη γενική γραμματέα των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, Βίκυ Μπαφατάκη

Δεν δίστασε να μπει στις λαμαρίνες

Πρώτος ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο για λογαριασμό του 21χρονου Ηρωα των Τεμπών, Ανδρέα Αλικανιώτη, ο υποψήφιος, ως εκείνη τη στιγμή, δήμαρχος Βύρωνα, Μίλτος Μπαντής.

«Είχα τη χαρά και την τιμή να παραλάβω εκ μέρους του δικού μας Ανδρέα Αλικανιώτη το σπουδαίο βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2023. Την ίδια ώρα ο Ανδρέας βραβεύεται για την αξιοσέβαστη πράξη του από το Βατικανό. Ο Ανδρέας, ο νεότερος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του «Βύρωνας Μπροστά», του συνδυασμού του οποίου είμαι επικεφαλής, είναι ο νεαρός που συγκλόνισε το πανελλήνιο με τη θαρραλέα επιλογή του εκείνο το φρικτό βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών. Δεν δίστασε να μπει στις λαμαρίνες και τις φλόγες και να σώσει τουλάχιστον 10 επιβάτες από τη φονική κόλαση του φλεγόμενου τρένου. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που ο Ανδρέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη μας».

Ηθική επιβεβαίωση

Αμέσως μετά το παρατεταμένο χειροκρότημα για τον ατρόμητο Ανδρέα, τη σκηνή γέμισε η πολυπληθής ομάδα της «Θετικής Φωνής», με τον πρόεδρο του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας, Νίκο Δέδε, να παραλαμβάνει για δεύτερη φορά το συγκεκριμένο βραβείο, καθώς το 2016 η «Θετική Φωνή» είχε ξανατιμηθεί για τη δράση της.

«Η διάκριση αυτή αποτελεί για εμάς μια ηθική επιβεβαίωση του έργου, των αξιών και του οράματός μας. Σε μια κοινωνία που φαίνεται πως γίνεται ολοένα και πιο ξενοφοβική, εχθρική και επικίνδυνη για κάθε άνθρωπο που γίνεται αντιληπτός ως «διαφορετικός», η «Θετική Φωνή», αναγνωρίζοντας τη δύναμη της αλληλεγγύης, επέλεξε να διευρύνει και να ενισχύσει τις δράσεις της για πρόληψη και ευαισθητοποίηση στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο» δήλωσε μιλώντας στα «ΝΕΑ» αργότερα ο Νίκος Δέδες.

Αρτι αφιχθείς από το Βατικανό, όπου βραβεύτηκε από καρδιναλίους για την κοινωνική του συνεισφορά μαζί με τον συνεπιβάτη του από το 6ο βαγόνι, Αγγελο, ο Ανδρέας Αλικανιώτης περιγράφει στα «ΝΕΑ» την απρόσμενη εμπειρία που βίωσε στα «Giuseppe Sciacca International Awards» το απόγευμα του Σαββάτου.

«Δεν περίμενα ότι θα έφτανε κάπου εκεί όλο αυτό. Οτι από μια επιβίβαση σε ένα τρένο θα έφτανα να βραβεύομαι ως Ευρωπαίος Πολίτης για το 2023. Και ότι θα έπαιρνα ένα διεθνές βραβείο στο Βατικανό. Δεν το φανταζόμουν ποτέ. Οταν έφτασα στη Ρώμη και συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι και πόσο σπουδαίοι άνθρωποι βραβεύονται από όλον τον κόσμο, ένιωσα μεγάλη τιμή που βραβευόμουν κι εγώ μαζί τους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024