Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμβούλιο της Ευρώπης: Ο φυλακισμένος Οσμάν Καβαλά τιμήθηκε με το Βραβείο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ο φυλακισμένος Οσμάν Καβαλά τιμήθηκε με το Βραβείο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγος του Καβαλά, από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Οσμάν Καβαλά, ο φυλακισμένος μαικήνας στην Τουρκία και μαύρο πρόβατο για την Άγκυρα, τιμήθηκε την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου με το Βραβείο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου «Βάτσλαβ Χάβελ» του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία πήρε το ρίσκο να προκαλέσει την οργή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο 66χρονος επιχειρηματίας, με μεγάλη φιλανθρωπική δράση, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 και στη συνέχεια καταδικάστηκε το 2022 σε ισόβια κάθειρξη από την τουρκική δικαιοσύνη για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», μέσω της χρηματοδότησης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του «κινήματος Γκεζί» το 2013.

Ο Καβαλά αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, είχε καταγγείλει μια «δικαστική δολοφονία», καθώς και την επιρροή Ερντογάν κράτους στην τουρκική δικαιοσύνη.

Το βραβείο τιμά κάθε χρόνο μια προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών για τις εξαιρετικές ενέργειές της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η καταδίκη του επικυρώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου από το τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) του 2019, του δικαστικού σκέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο έκρινε ότι η κράτηση του Καβαλά αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζήτησε την αποφυλάκισή του.

Το βραβείο τιμά προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών

«Είμαι πολύ λυπημένη που δεν είναι μαζί μας για να παραλάβει αυτό το βραβείο, αυτό το τόσο σημαντικό βραβείο», δήλωσε η σύζυγός του, Αϊσέ Μπουγκρά Καβαλά, παραλαμβάνοντας την τιμητική αυτή διάκριση από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τίνι Κοξ.

Ο Καβαλά ήταν μεταξύ των τριών υποψηφίων για το Βραβείο Χάβελ, το οποίο φέρει το όνομα του αντιφρονούντα και μετέπειτα προέδρου της Τσεχοσλοβακίας που πέθανε το 2011, όπως και η Πολωνή Γιουστίνα Βιντρίνσκα, που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην άμβλωση στη χώρα της και ο Ουκρανός Γεβγκένι Ζαχάροφ, ιδρυτής του «Δικαστηρίου για τον Πούτιν», που συγκεντρώνει αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου, τα οποία έχουν διαπραχθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022.

Πέρυσι, το βραβείο δόθηκε στον φυλακισμένο Ρώσο αντιφρονούντα, Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 60.000 ευρώ, τιμά κάθε χρόνο, από το 2013, μια προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών για τις «εξαιρετικές ενέργειές της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέραν αυτής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024