Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νόμπελ: Στους πρωτεργάτες των εμβολίων RNA το βραβείο Ιατρικής

Νόμπελ: Στους πρωτεργάτες των εμβολίων RNA το βραβείο Ιατρικής

Το μισό βραβείο στην Καταλίνα Κάρικο της BioNTech, το υπόλοιπο στον Ντριου Ουάισμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Δύο ερευνητές που άνοιξαν το δρόμο για τα εμβόλια mRNA που έγιναν το μεγάλο όπλο κατά της πανδημίας Covid-19 θα μοιραστούν το φετινό Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής, ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.

Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο περίπου ενός εκατ. δολαρίων, απονέμεται από κοινού στην Καταλίνα Κάρικο της BioNTech και τον Ντριου Ουάισμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Η επιτροπή το΄τυς τιμά «για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη τροποποίηση βάσεων νουκλεοσιδίων, οι οποίες επέτρεψαν την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά της Covid-19».

Η τεχνολογία του mRNA «είχε μεγάλο αντίκτυπο για την κοινωνία στη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας»

Η ουγγρικής καταγωγής Κάρικο, τέως αντιπρόεδρος της γερμανικής BioNtech και σήμερα σύμβουλός της, είναι επίσης καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια όπου εργάζεται ο Ουάισμαν.

Από την ανακοίνωση του βραβείο στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

Οι δύο ερευνητές βρήκαν τρόπο να εμποδίζουν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ξένα μόρια RNA, ένα μεγάλο εμπόδιο  στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Το 2005, η Κάρικο και ο Ουάισμαν ανέφεραν ότι η τροποποίηση των χημικών βάσεων του RNA αποτρέπει την καταστροφή τους από το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Το φετινό Νόμπελ αναγνωρίζει τη βασική ανακάλυψη που άλλαξε θεμελιωδώς τις γνώσεις μας για το πώς το RNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα. Είχε μεγάλο αντίκτυπο για την κοινωνία στη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας», σχολίασε ο Ρίκαρντ Σάντμπεργκ, μέλος της Επιτροπής Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Τα συμβατικά εμβόλια περιέχουν πρωτεΐνες του παθογόνου παράγοντα, οι οποίες αναγνωρίζονται ως στόχοι από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.

Τα εμβόλια mRNA, αντίθετα, περιέχουν γενετικές οδηγίες που αναγκάζουν τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν αυτές τις ξένες πρωτεΐνες.

Και, σε περίπτωση που ο παθογόνος παράγοντας μεταλλαχθεί, όπως συμβαίνει με τον πανδημικό κοροναϊό, το μόνο που χρειάζεται να αλλάξει είναι η γενετική αλληλουχία του mRNA.

Μετά την Covid-19, η τεχνολογία mRNA δοκιμάζεται σε εμβόλια κατά της γρίπης και άλλων ιών αλλά και εμβόλια για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Το βραβείο Φυσιολογίας-Ιατρικής είναι το πρώτο Νόμπελ που ανακοινώνεται. Ακολουθούν την Τρίτη το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη το Χημείας, την Πέμπτη το Λογοτεχνίας, την Παρασκευή το Ειρήνης και τη Δευτέρα το Οικονομικών.

Το περυσινό Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στον Σβάντε Πέμπο του Πανεπιστημίου της Λειψίας για την αλληλούχηση του γονιδιώματος των Νεάντερταλ και την ανακάλυψη ενός άγνωστου ως τότε είδους προϊστορικών ανθρώπων, οι οποίοι ονομάστηκαν Ντενίσοβαν

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024