Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν: Ποιες παραστάσεις θα δούμε τη νέα σεζόν

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν: Ποιες παραστάσεις θα δούμε τη νέα σεζόν

Με το μήνυμα «Διψάμε για ουρανό», η καλλιτεχνική διευθύντρια το Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν Μαριάννα Κάλμπαρη παρουσίασε το ρεπερτόριο της σεζόν 2023-24.

«Η φετινή παρουσίαση του προγράμματος αποφασίσαμε να γίνει στο Αίθριο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτω από τον ουρανό του Οκτωβρίου, για να βρεθούμε λίγο πιο κοντά στο οίκημα που παραχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού στο Θέατρο Τέχνης για τη δημιουργία Μουσείου Καρόλου Κουν στην Πλάκα, προοπτική που μας γεμίζει χαρά και που έχει ήδη δρομολογηθεί», είπε η Μαριάννα Κάλμπαρη καλοσωρίζοντας τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος.

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Στον ιστορικό χώρο που λειτούργησε το 1837 και για τέσσερα χρόνια,  ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Το κτήριο, γνωστό και ως «Παληό Πανεπιστήμιο», χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως κατοικία, χώρος εργασίας, σχολείο, στρατώνας, ταβέρνα, σπίτι προσφύγων και μεταναστών.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τους ανθρώπους που φωτίζουν τη ζωή μας και μας δίνουν φτερά, να ονειρευτούμε και να συνεχίσουμε», είπε η ίδια η οποία φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Η Μαριάννα Κάλμπαρη στην παρουσίαση του προγράμματος

Οι βασικοί θεματικοί άξονες του φετινού ρεπερτορίου η αγάπη, η γυναίκα και η ελευθερία

Απολαυστικές κωμωδίες, μεγάλοι κλασικοί συγγραφείς, πολιτικο-κοινωνικά έργα και ισχυρή παρουσία της νεοελληνικής δραματουργίας  χαρακτηρίζουν το ρεπερτόριο της χρονιάς.

Παράλληλα, εγκαινιάζονται η «Ανοιχτή Σκηνή», ένας χώρος ζυμώσεων και καλλιτεχνικών δράσεων πάνω στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, το «Φυτώριο»  με προγράμματα θεατρικής εκπαίδευσης για όλες τις ηλικίες αλλά και μετεκπαίδευση/ εξειδίκευση/ πειραματισμό για νέους καλλιτέχνες και ο «Φεβρουάριος της μνήμης και της μουσικής» με πολλή μουσική και αφιερώματα στους ανθρώπους του Θεάτρου Τέχνης που δεν ξεχνάμε.

Το φετινό πρόγραμμα απαρτίζεται από παραστάσεις των Γιάννη Κακλέα, Μαρίας Πρωτόπαππα, Βασίλη Παπαβασιλείου, Γιάννη Καλαβριανού,  Μάνου Βαβαδάκη, Τάσου Πυργιέρη, Λένας Κιτσοπούλου, Ελένης Ευθυμίου, Σοφίας Μαραθάκη, πολλοί από τους οποίους έχουν αναλάβει και την συγγραφή των κειμένων μαζί με τους: Έλσα Ανδριανού, Μαριάννα Κάλμπαρη, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Σοφία Ευτυχιάδου, Ανδρέα Φλουράκη.

Πρώτη περίοδος

Οκτώβριος Ιανουάριος

«Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι επιθυμείτε» του William Shakespeare,

ΥΠΟΓΕΙΟ- Πρεμιέρα 7 Οκτωβρίου, παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή

Τη θεατρική σαιζόν ανοίγει η ονειρική κωμωδία του Σαίξπηρ, όπου ξετυλίγεται η τρέλα, τα πάθη και τα ευτράπελα του έρωτα μέσα από την φαντασμαγορική ματιά του Γιάννη Κακλέα, που επιστρέφει για πρώτη φορά στο Υπόγειο.

Παίζουν (αλφαβητικά):  Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Πωλ Ζαχαριάδης, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αμαλία Καβάλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ελευθερία Παγκάλου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Αγγελική Τρομπούκη.

https://www.theatro-technis.gr/ερχονται/564-δωδεκατη-νυχτα-ή-ο,τι-επιθυμειτε

Ηλεκτρονική προπώληση:

https://www.more.com/theater/panik/dodekatinixtahotiepithimite/

Δωδεκάτη Νύχτα

«154 Bertha» της Έλσας Ανδριανού (2η χρονιά)

ΥΠΟΓΕΙΟ- Πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου, παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη

Το πρώτο θεατρικό έργο της Έλσας Ανδριανού, μιλά για ένα χάσμα γενεών διαστημικών διαστάσεων και μια οικογένεια σε αδιέξοδο, λίγο πριν την ρουφήξει

η μαύρη τρύπα.

Παίζουν (αλφαβητικά):  Γιώργος Ζυγούρης, Νέστωρ Κοψιδάς, Λένα Μποζάκη , Δανάη Σαριδάκη, Αμαλία Τσεκούρα.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση:

https://www.theatro-technis.gr/ερχονται/567-154-bertha-από-9-10

Ηλεκτρονική προπώληση:

https://www.more.com/theater/154-bertha-1/

«Υπερβολές!»

Κείμενα-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, Μαριάννα Κάλμπαρη, Βασίλης Μαυρογεωργίου (2η χρονιά)

ΦΡΥΝΙΧΟΥ- Πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου, παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη

Οι τρεις σκηνοθέτες-συγγραφείς δημιούργησαν ειδικά για την παράσταση, τρία μονόπρακτα που ερμηνεύονται από τρεις ηθοποιούς. Αυτό που τα ενώνει είναι η έντονη διάθεση για χιούμορ, η έμπνευση από τη σύγχρονη πραγματικότητα και βέβαια το θέμα τους: η φανερή αλλά κυρίως η υπόγεια βία που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση:

https://www.theatro-technis.gr/ερχονται/566-υπερβολεσ

Ηλεκτρονική προπώληση:

https://www.more.com/theater/yperboles-1/

«Τα κατασκευασμένα συμφέροντα» του Jacinto Benavente (Χαθίντο Μπεναβέντε)

Σκηνοθεσία Γιάννης Καλαβριανός

ΦΡΥΝΙΧΟΥ, Πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου, παραστάσεις από Πέμπτη έως Κυριακή

Ο Γιάννης Καλαβριανός διασκευάζει και σκηνοθετεί μια κωμωδία του 1907 σε μια πρωτότυπη εκδοχή όπου οι 16 ρόλοι του έργου ερμηνεύονται με φρενήρεις ρυθμούς και απαράμιλλο στυλ από έξι γυναίκες ηθοποιούς.

Παίζουν(αλφαβητικά) : Τζένη Διαγούπη, Μαρία Κοσκινά, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Κατερίνα Πατσιάνη, Όλγα Σκιαδαρέση

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση:

https://www.theatro-technis.gr/ερχονται/570-τα-κατασκευασμενα-συμφεροντα

Ηλεκτρονική προπώληση:

https://www.more.com/theater/ta-kataskeuasmena-symferonta/

«Love and money» του Dennis Kelly

Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη

ΥΠΟΓΕΙΟ- Πρεμιέρα 4 Δεκεμβρίου-παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη

Η Σοφία Μαραθάκη ανεβάζει το διακεκριμένο έργο του (γνωστού από τα επιτυχημένα «Ορφανά») Dennis Kelly, που αποτυπώνει με καυστικό αλλά και ποιητικό ύφος τον ανελέητο ρυθμό της σύγχρονης ζωής στον δυτικό κόσμο και μιλά για το πώς λοξοδρομούμε συνεχώς από τον δρόμο της αγάπης που τόσο ποθούμε.

Παίζουν (αλφαβητικά): Κατερίνα Μαούτσου, Άρης Μπαλής, Νάνσυ Μπούκλη, Γιώργος Σύρμας

Η Μαρία Πρωτότοππα

Δεύτερη Περίοδος

Ιανουάριος Μάιος

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα – Το σώμα όπου ανατέλλει η αντοχή».

Federico Garcia Lorca

Σκηνοθεσία: Μαρία Πρωτόπαππα

ΥΠΟΓΕΙΟ -Πρεμιέρα 19 Ιανουαρίου, παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή

Μετά την πολύ επιτυχημένη «Αντιγόνη» του Ανούιγ, η Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει στο Υπόγειο με ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Μαργαρίτης, Άννα Καλαϊτζίδου, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη. Στο ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα, ο Χρήστος Στέργιογλου

Η Ελένη Ευθυμίου έρχεται να μας μιλήσει με την ιδιαίτερη ευαισθησία που την χαρακτηρίζει για τις νευροεκφυλιστικές νόσους

«H Αγάπη »

Κείμενο- δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου-Σοφία Ευτυχιάδου, Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου (ΥΠΟΓΕΙΟ)

ΥΠΟΓΕΙΟ- Πρεμιέρα 22 Ιανουαρίου-παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη

Βασίλης Παπαβασιλείου

«Οι δύο χέστηδες» των Eugène Labiche- Marc Michel

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

ΦΡΥΝΙΧΟΥ- Πρεμιέρα 1 Φεβρουαρίου- παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου επιστρέφει στη Φρυνίχου, μεταφράζοντας και σκηνοθετώντας ως ο απόλυτος μαιτρ του είδους μια μονόπρακτη φαρσοκωμωδία (βωντβίλ) του 1860, που μέσα από ξεκαρδιστικές καταστάσεις σατιρίζει τόσο τις ανθρώπινες αδυναμίες όσο και τα κοινωνικά ήθη της εποχής.

Παίζουν (αλφαβητικά): Κλέλια Ανδριολάτου, Γιώργος Γλάστρας, Σμαράγδα Κακκίνου, Άγγελος Μπούρας, Θέμης Πάνου.

«TANK/ Όλη νύχτα εδώ»

Μια παράσταση της RMS-MATAROA για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, σκηνοθεσία Μάνος Βαβαδάκης

ΦΡΥΝΙΧΟΥ-Πρεμιέρα 4 Μαρτίου, παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη

O Μάνος Βαβαδάκης, μετά τους «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Υπόγειο το 2019-20 και με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων από τον Νοέμβριο του 1973, επιστρέφει με την ομάδα RMS-MATAROA στα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η ομάδα επιχειρεί,    μια σκηνική ανασύνθεση -σχεδόν λεπτό προς λεπτό- εκείνων των τεσσάρων ημερών σε μια προσπάθεια εξερεύνησης της ιστορικής αλήθειας.

Παίζουν(αλφαβητικά): Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βιογιατζάκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Κατερίνα Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος

«Και λέγε λέγε»

Κείμενο-σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου

ΦΡΥΝΙΧΟΥ-Πρεμιέρα 10 Μαΐου, παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή

Η Λένα Κιτσοπούλου επιστρέφει στη Φρυνίχου μετά το επιτυχημένο “Cry” με  σταθερούς συνεργάτες της και με ένα όπως σημειώνει η ίδια:

«έργο εποχής για τον έρωτα μόνο μόνο μόνο μόνο. Ό,τι έχει γραφτεί και θα γραφτεί για τον έρωτα μόνο. Από μένα για σένα, με αγάπη Λένα.»

Παίζουν (αλφαβητικά): Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης

Παιδική & εφηβική σκηνή

Ο Ανδρέας Φλουράκης, μετά την επιτυχία «Ο Ρομπέν των Δασών» (2017), στην Παιδική Σκηνή επιστρέφει με ένα έργο που γράφει ειδικά για το Θέατρο Τέχνης, ελεύθερα εμπνευσμένο από την «Βασίλισσα του Χιονιού» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Πρόκειται για την «Η ιστορία του σπασμένου καθρέφτη» σε σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη που θα ανέβει στις 22 Οκτωβρίου.  Παίζουν: Λευτέρης Βασιλάκης, Ρένα Κυπριώτη, Μαριλένα Μόσχου, Χρήστος Σταθούσης, και Μάριος Αλεξανδρής, Αναστασία Βλυσίδου, Ελένη Γεώργα, Ανδρέας Καρτσάτος, Καρολίνα Σακελλαρίου.

Στις 5 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα για δεύτερη χρονιά στην εφηβική σκηνή «Το γεφύρι της Άρτας και οι λυγερές του Κάτω Κόσμου» με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Μαριάννας Κάλμπαρη και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Τάκαλου.

Ψηφιακό Ρεπερτόριο

Η «Κρουαζιέρα» της Χριστίνας Χριστοφή, ένα νέο ραδιοφωνικό έργο, σε σκηνοθεσία της Φωτεινής Μπαξεβάνη, θα είναι διαθέσιμο από τις 23 Οκτωβρίου στο theatro-technis.gr. Το έργο διακρίθηκε στον διαγωνισμό web και radio έργων που είχε προκηρύξει το Θέατρο Τέχνης υπό τον τίτλο «Και τα στόματα εφωνάξαν, όσα αισθάνετο η καρδιά». H κλιματική κρίση, με τις καταστροφικές συνέπειες της οποίας ήδη βιώνουμε, καθιστά το έργο της Χριστίνας Χριστοφή τρομακτικά επίκαιρο.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ευγενία Αποστόλου, Μαριάννα Δημητρίου, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Διαμαντής Καραναστάσης, Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Πασσάς, Γιωργής Τσαμπουράκης, Αμαλία Τσεκούρα.

Νέες εκδηλώσεις & δράσεις

«Ανοικτή σκηνή» (κάθε Τετάρτη, από 15 Νοεμβρίου)
Μια «νέα σκηνή» στη Φρυνίχου με συναυλίες, performances, αναλόγια και συζητήσεις με αφορμή τις θεματικές του ρεπερτορίου και σημαντικά περιβαλλοντικά- πολιτικοκοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την εποχή μας. Η πρώτη θεματική ενότητα αφορά την «Κλιματική κρίση και αλλαγή» (15-22-29 Νοεμβρίου).

«Φεβρουάριος της μνήμης και της μουσικής» (5-27 Φεβρουαρίου)

Μια σειρά από εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του Καρόλου Κουν, του Μίμη Κουγιουμτζή, της Μάγιας Λυμπεροπούλου αλλά και μουσικά αφιερώματα με την πολύτιμη συνεργασία του συνθέτη και διευθυντή του Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών,  Φίλιππου Τσαλαχούρη.

Θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες με μαθήματα που συνδέονται με τις παραστάσεις του φετινού ρεπερτορίου. Οι εγγραφές ξεκίνησαν.

Φυτώριο νέας δημιουργίας

Ένα πρόγραμμα άσκησης, μετεκπαίδευσης και πειραματισμού για νέους καλλιτέχνες. Μια μικρή ομάδα νέων δημιουργών (συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιοί) θα δουλέψει με την καθοδήγηση έμπειρων δημιουργών. Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την μετεκπαίδευση/δια βίου μάθηση, με την επαγγελματική καλλιτεχνική δημιουργία και θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο 2024.

Τμήμα υποκριτικής στον κινηματογράφο και την τηλεόραση

Ένα πρόγραμμα εξειδίκευσης στην τέχνη και τις τεχνικές της υποκριτικής μπροστά στο φακό, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς. Η έναρξη εγγραφών και η ανακοίνωση προγράμματος σπουδών θα είναι στις 20 Οκτωβρίου. Η έναρξη μαθημάτων θα είναι στις 13 Νοεμβρίου.

Επικοινωνία – Προσφορές εισιτηρίων

Κερδίστε προνόμια (μειωμένες τιμές εισιτηρίων-προσκλήσεις σε γενικές πρόβες και πολλά άλλα) συμβάλλοντας στη διάδοση των παραστάσεων και των δράσεων του Θεάτρου Τέχνης «Από στόμα σε post”. Παρακολουθείτε το theatro-technis.gr και τα social media του θεάτρου για περισσότερες πληροφορίες που έρχονται σύντομα. Προσφορές εισιτηρίων θα γίνονται για όλες τις παραστάσεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024