Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δείχνω τα δάχτυλα των ποδιών μου, άρα υπάρχω

Δείχνω τα δάχτυλα των ποδιών μου, άρα υπάρχω

Πώς αισθάνεται, άραγε, κανείς για την αξιολόγηση «εντάξει» των ποδιών του από αγνώστους στο Διαδίκτυο;

«Δυστυχώς, είμαι στο wikiFeet» γράφει στο newyorker.com η Ziwe, η γνωστή Αμερικανίδα κωμικός με το ομώνυμο, βραδινό talk show δίνοντας μια εικόνα για μία από τις τάσεις της εποχής.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το wikiFeet είναι μια ιστοσελίδα ανταλλαγής φωτογραφιών για το φετίχ των ποδιών, που είναι αφιερωμένη στα δάχτυλα των κάτω άκρων των διασημοτήτων.

«Ήμουν σε αυτό το 2019, σε μια εποχή που δεν θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου διάσημο» συνεχίζει η Ziwe. «Ένας φίλος μου προώθησε τη βαθμολογία μου, επιμένοντας ότι τα είχα «καταφέρει». Η ιδέα ότι κάποιος θα επένδυε χρόνο και ενέργεια για να χαζεύει τα πόδια μου ήταν πέρα από την αντίληψή μου, αλλά ήταν αλήθεια – ήμουν εγγεγραμμένος σε έναν ιστότοπο που είχε κατά μέσο όρο περισσότερους από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες τον μήνα».

Photo: Ziwe / Instagram

Ενώ το «εντάξει» δεν είναι προσβολή, δεν είναι ούτε κομπλιμέντο

«Δεν κρίνω τις σεξουαλικές προτιμήσεις των μελών της κοινότητας του wikiFeet. Αλλά, προσωπικά, δεν σεξουαλίζομαι με το κοιτάζει κανείς τα πόδια μου -ποτέ. Με τρόμο έμαθα ότι είχα στο wikiFeet βαθμολογία δύο αστέρων, δηλαδή «εντάξει πόδια». Ενώ το «εντάξει» δεν είναι προσβολή, δεν είναι ούτε κομπλιμέντο. Μισώ τα πόδια μου. Επίσης, μισώ τα πόδια όλων των άλλων» συνεχίζει η Ziwe.

«Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα πόδια είναι απλά άσχημα χέρια, και τα χέρια δεν είναι και τόσο χαριτωμένα εξ αρχής. Αλλά, αν και είναι εντάξει για μένα να περιφρονώ τα άκρα μου, το να αξιολογούν οι άγνωστοι τα δέκα δάχτυλα των ποδιών μου ως οτιδήποτε άλλο εκτός από «τέλεια», «όμορφα» ή ενδεχομένως «ντελικάτα» είναι έγκλημα μίσους που πρέπει να τιμωρείται στο μέγιστο βαθμό του νόμου. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια παράλογη αντίδραση, αλλά κάνετε λάθος και είστε ηλίθιοι, και επίσης, σκάστε!» ξεσπαθώνει η Ziwe.

Τα παιδικά τραύματα 

«Μικρή, το σώμα μου μύριζε περίεργα» συνεχίζει η ανώνυμη Ziwe. «Ως ενήλικας, είμαι γνωστή για τη μυρωδιά μου, τόσο φρέσκια όσο μια τροπική παραλία μετά από μια βροχή, επειδή φοράω κρέμες κι αρώματα. Ωστόσο, όταν ήμουν παιδί, δεν ήμουν εξοικειωμένη με την έννοια του αποσμητικού. Για κάποιο λόγο, δεν μου είχε εξηγηθεί ποτέ. Χωρίς να θέλω να τη δείξω με το δάχτυλο, η μητέρα μου αρνιόταν να μου αγοράσει προϊόντα που αναγνώριζαν ότι είχα φτάσει στην εφηβεία, και αντ’ αυτού μου έλεγε να τρίβω τις μασχάλες μου πιο δυνατά.

»Ένα ζήτημα για έναν βρωμερό μαθητή γυμνασίου είναι ότι οι άνθρωποι θα κάνουν παρατηρήσεις για το άρωμά του. Η πιο αξιομνημόνευτη συζήτηση σχετικά με τη βρωμιά μου ήταν όταν ο καθηγητής μου στην έκτη δημοτικού, ο κύριος τάδε, με τράβηξε στην άκρη κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής για να με ρωτήσει αν οι γονείς μου είχαν πεθάνει. Μπερδεμένη, αλλά πάντα χαρούμενη, τον ενημέρωσα ότι όχι, ευτυχώς. Μου απάντησε: «Τότε πες στη μητέρα σου να σου αγοράσει αποσμητικό»».

Νόμιζα ότι ήμουν άσχημη για πολύ καιρό και μετά, ξαφνικά, βρέθηκα στο wikiFeet, παρά τη θέλησή μου, με τη μορφή μιας φωτογραφίας μου από το κολέγιο, σε μια παραλία της λίμνης Μίσιγκαν, με ένα ροδακινί μαγιό από το Forever 21. Θυμάμαι να ποζάρω και να θάβω σκόπιμα τα δάχτυλα των ποδιών μου στην άμμο για να προσπαθήσω να τα κρύψω. Δεν έκρυβα τα πόδια μου από τον κόσμο- προστάτευα τον κόσμο από τα πόδια μου. Αλλά η άμμος με απογοήτευσε, με αποτέλεσμα να έχω τη μοναδική φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία δεν είχα κόψει εντελώς τα πόδια μου».

Photo: Lucrezia Carnelos / Unsplash

Με το έτσι θέλω στο WikiFeet

Το WikiFeet είναι μια από τις πιο αθώες επιδείξεις των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του να είσαι διάσημη γυναίκα. Τα πλεονεκτήματα, φυσικά, είναι η διασημότητα, η περιουσία και η απεριόριστη παροχή fedoras που μόνο να ονειρευτείς θα μπορούσες ποτέ. Το μειονέκτημα είναι η πλήρης παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, όπου άγνωστοι κατατάσσουν τα μέρη του σώματός σας σε έναν πίνακα μηνυμάτων.

«Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς η καθοριστική διασημότητα της παιδικής μου ηλικίας, είναι επίσης στο wikiFeet. Εκ πρώτης όψεως, αυτή φαίνεται να είναι μια καλή παρέα. Ξέρω τους στίχους σε κάθε τραγούδι της Μπρίτνεϊ και τις κινήσεις σε κάθε χορό της Μπρίτνεϊ, και μπορώ να παραθέσω κάθε συνέντευξη της Μπρίτνεϊ. Όταν ερμήνευσε το «Oops! . . . I Did It Again» στο Nickelodeon, κράτησα το μαγνητόφωνο της Fisher-Price στο χρώμα του ουράνιου τόξου στην τηλεόραση και το μαγνητοφώνησα, λέγοντας στην οικογένειά μου να σκάσει μέχρι να τελειώσει η Μπρίτνεϊ» εξηγεί η Ziwe και συνεχίζει:

«Μεγαλώνοντας, το μόνο που ήθελα ήταν να έχω την ίδια αυτοπεποίθηση, την ίδια σεξουαλικότητα και να είμαι τόσο επιθυμητή όσο η Μπρίτνεϊ Σπίαρς. Εκεί που εγώ ήμουν μια άσχημη απόκληρη με στραβά δόντια και ένα φωτοστέφανο βρώμας γύρω μου, η Μπρίτνεϊ ήταν η πριγκίπισσα της ποπ μουσικής. Χρόνια αργότερα, ένας πολύ ευγενικός δημοσιογράφος των New York Times θα προσπαθούσε να με περιγράψει, σε μια καταχώριση της μηνιαίας κωμικής εκπομπής μου, «Pop Show», ως την «πριγκίπισσα της ποπ», αλλά o αρχισυντάκτης της εφημερίδας δεν υποχωρούσε, και αντ’ αυτού χαρακτηρίστηκα ως κάποια που «μπορεί να μην είναι η πριγκίπισσα της ποπ», πράγμα που δεν είναι το ίδιο.

»Μόνο χρόνια αργότερα έμαθα ότι μία από τις μεγαλύτερες επιρροές μου είχε τεθεί υπό καταπιεστική κηδεμονία, η οποία υποτίθεται ότι την ανάγκαζε να δίνει παραστάσεις παρά τη θέλησή της, της απαγόρευε να διακόψει τον τοκετό και της χορηγούσε φάρμακα με λίθιο. Τι λέει για μια κοινωνία όταν μια από τις πιο διάσημες γυναίκες της κρατείται αιχμάλωτη σε κοινή θέα ως αποτέλεσμα της συλλογικής μας αντικειμενοποίησης;».

Δείτε ένα βίντεο που έχει ανεβάσει η Μπρίτνεϊ Σπίαρς στο ίνσταγκραμ 

Οι ύπουλες συνδέσεις

«Όσο περισσότερο εξέταζα την Μπρίτνεϊ Σπίαρς, τόσο περισσότερο η κοινότητά μας στο wikiFeet έμοιαζε λιγότερο με τιμή και περισσότερο με ύπουλο φόρο στη γυναικεία φύση. Η σελίδα wikiFeet της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η οποία έχει συνολική κατάταξη τεσσάρων αστέρων «ωραία πόδια», λαμβάνει ένα σωρό παθιασμένα σχόλια wikiFeet.

Ένα από αυτά γράφει: «Μια από τις πιο όμορφες φωτογραφίες που έχω δει τελευταία. Με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο μου έλειψε η Μπρίτνεϊ. Αν δεν υπήρχε αυτή η καρέκλα, αυτή η φωτογραφία θα ήταν τέλεια».

Ένας άλλος: «Η φωτογραφία είναι πολύ ωραία. Μισώ αυτή τη γ@μημένη καρέκλα με κάθε ίνα της ύπαρξής μου! Είναι σαν η μοίρα να αποφάσισε να μας την φέρει, καταστρέφοντας αυτό που θα μπορούσε να είναι οι καυτές πατούσες της Μπρίτνεϊ κάτω από τον καυτό ήλιο για να τις απολαύσουμε όλοι μας! Τι κρίμα, είναι μια απόλυτη παρωδία».

«Ο κόσμος εκνευρίστηκε με μια καρέκλα που εμπόδιζε τα πόδια της σταρ. Όλα αυτά ήταν πολλά για να τα επεξεργαστώ, αλλά ένα σχόλιο μου έκανε εντύπωση: «Βλέπω συνέχεια σχόλια σε άλλες σελίδες ότι έχει άσχημα πόδια. Δεν είναι του επιπέδου της Βικτόρια Τζάστις, αλλά δεν είναι άσχημα»» συνεχίζει η Ziwe.

«Γιατί, όμως, πρέπει να συγκρίνουμε τα πόδια των γυναικών;» καταλήγει η Ziwe με ένα αναπάντητο ερώτημα για μία από τις φετιχιστικές τάσεις της εποχής.

*Με στοιχεία από newyorker.gr

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024