Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεξικό: Αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις σε μια ιστορική απόφαση

Μεξικό: Αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις σε μια ιστορική απόφαση

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού ανακοίνωσε επίσημα την απόφασή του σχετικά με την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων σε όλη τη χώρα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αποποινικοποίησε την άμβλωση την Τετάρτη, με μια σαρωτική απόφαση που βασίζεται σε προηγούμενη απόφαση που δίνει στους αξιωματούχους την εξουσία να επιτρέπουν τη διαδικασία ανά πολιτεία.

Το δικαστήριο κατέρριψε τον ομοσπονδιακό ποινικό κώδικα που ποινικοποιούσε την άμβλωση, θεωρώντας την «αντισυνταγματική» και καθιστώντας την άμβλωση νόμιμη σε όλα τα ομοσπονδιακά ιδρύματα υγείας.

Αποφάνθηκε επίσης κατά των απαγορεύσεων σε ιατρικούς παρόχους, συμπεριλαμβανομένων των μαιών, που πραγματοποιούν τη διαδικασία.

Συγκίνηση και υπερηφάνεια

Η απόφαση στο Μεξικό, μια πολιτεία 130 εκατομμυρίων κατοίκων, δείχνει πώς τα έθνη στη Λατινική Αμερική παίρνουν ηγετικό ρόλο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων των αμβλώσεων.

«Είμαι πολύ συγκινημένη και πολύ περήφανη», δήλωσε στους New York Times η Ρεμπέκα Ράμος, εκτελεστική διευθύντρια της GIRE, μιας κορυφαίας ομάδας για τα δικαιώματα των αμβλώσεων που κατέθεσε πέρυσι εντολή κατά του μεξικανικού κανονισμού από το 1931 που ποινικοποίησε τη διαδικασία. «Αυτό καθιστά δυνατό αυτό που δεν είχαμε επιτύχει εδώ και πολλά χρόνια, το οποίο είναι ότι τουλάχιστον σε ορισμένα ιδρύματα σε όλη τη χώρα μπορούν να παρέχονται νόμιμες και ασφαλείς υπηρεσίες αμβλώσεων».

Μάχη για την αποποινικοποίηση

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού έκρινε αρχικά ότι η ποινικοποίηση της άμβλωσης ήταν αντισυνταγματική το 2021, αλλά αυτή η απόφαση ίσχυε μόνο για την πολιτεία Coahuila, η οποία συνορεύει με το Τέξας. Άλλες πολιτείες του Μεξικού έχουν ήδη καταργήσει τις ποινικές κυρώσεις για τη διαδικασία, με τον Aguascalientes να είναι ο 12ος που το κάνει την περασμένη εβδομάδα.

Η απόφαση της Τετάρτης δεν έχει καμία επίδραση στους τοπικούς νόμους και οι αμβλώσεις παραμένουν παράνομες σε 20 από τις 32 πολιτείες της χώρας. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις πολιτείες, οι γυναίκες μπορούν πλέον να ζητήσουν νόμιμα άμβλωση σε ομοσπονδιακά νοσοκομεία και κλινικές.

Η απόφαση απαγορεύει επίσης στους εργαζομένους σε αυτές τις εγκαταστάσεις να τιμωρούνται για τη διενέργεια αμβλώσεων.

Πράξη βίας η ποινικοποίηση της άμβλωσης

Σε ανακοίνωσή του, το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού είπε ότι «η ποινικοποίηση της άμβλωσης συνιστά πράξη βίας και διάκρισης με βάση το φύλο, καθώς διαιωνίζει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες και τα άτομα που έχουν την ικανότητα να μείνουν έγκυες μπορούν ελεύθερα να ασκήσουν τη σεξουαλικότητά τους για να τεκνοποιήσουν και να ενισχύσουν τον ρόλο του φύλου που επιβάλλει τη μητρότητα ως υποχρεωτικό πεπρωμένο».

Η απόφαση του δικαστηρίου αντανακλά βαθιές αλλαγές στη μεξικανική κοινωνία και ορισμένους από τους θεσμούς της. Μεγάλο μέρος της χώρας παραμένει πολιτιστικά συντηρητικό, αλλά δεκαετίες φεμινιστικού ακτιβισμού έχουν αναδιαμορφώσει το πόσο πολλοί άνθρωποι σκέφτονται για τα δικαιώματα των γυναικών.

Sports in

Με Παπανικολάου στο Game 3 ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Παπανικολάου θα βρίσκεται στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα ενόψει του Game 3 με τη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024