Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μητέρα στα 13 της χρόνια μετά από βιασμό – Η Αμερική απαγορεύει τις αμβλώσεις χωρίς εξαιρέσεις

Μητέρα στα 13 της χρόνια μετά από βιασμό – Η Αμερική απαγορεύει τις αμβλώσεις χωρίς εξαιρέσεις

Μόνο φέτος η απαγόρευση των αμβλώσεων θα οδηγήσει σε 4.000 επιπλέον γεννήσεις στο Δέλτα του Μισισιπή.

Η Άσλεϊ μόλις έγινε μητέρα. Κάθεται στον καναπέ στο διαμέρισμα μιας συγγενής της στο Κλαρκσντέιλ του Μισισιπή, κοιτάζοντας το βραχιολάκι του νοσοκομείου που βρίσκεται ακόμη στον καρπό του χεριού της.

Είναι Αύγουστος και η θερμοκρασία έχει χτυπήσει κόκκινο, με αποτέλεσμα οι κουρτίνες στο δωμάτιο να είναι ερμητικά κλειστές. Ο Πίνατ, το μικρό της αγόρι, κοιμάται βαθιά στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου, που έχει αφεθεί με προσοχή στο πάτωμα.

Η νεαρή μητέρα περιστοιχίζεται από την οικογένεια της, αλλά κανείς δεν χαμογελά. Κάποιοι τρώνε σιωπηλοί στην κουζίνα, τα αδέλφια της ασχολούνται με το κινητό τους και η μητέρα της, Ρεγγίνα, την παρακολουθεί από την άλλη άκρη του δωματίου.

Η Άσλεϊ βγήκε από το νοσοκομείο πριν από μερικές ώρες, αλλά κανένα παιχνίδι, ούτε καν ένα μπιμπερό ή πάνες, βρίσκονται στο χώρο που είναι το μωρό της. Αυτό συμβαίνει, γιατί κανείς δεν ήξερε την ύπαρξη του Πίνατ, όπως σχεδόν κανείς τους δεν γνώριζε ότι η Άσλεϊ ήταν έγκυος. Ποιος θα το φανταζόταν εξάλλου, είναι μόλις 13 ετών. Σύντομα θα πάει στη δευτέρα γυμνασίου.

Η χώρα που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Κατά αυτόν τον τρόπο το περιοδικό Time προλογίζει την τραγική ιστορία της νεαρής κοπέλας, που βρέθηκε έγκυος στη χώρα που δεν επιτρέπει τις αμβλώσεις υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Έγινε μαμά, ενώ το μόνο που ήθελε είναι να είναι μαθήτρια, ακριβώς όπως όλα τα κορίτσια της ηλικίας της.

Το φθινόπωρο του 2022 η Άσλεϊ βιάστηκε από έναν άγνωστο στην αυλή έξω από το σπίτι της, αποκαλύπτει η μητέρα της. Για εβδομάδες ολόκληρες δεν έλεγε σε κανέναν τι της συνέβη, ούτε καν στη μητέρα της. Η Ρεγγίνα όμως είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά μαζί της.

Η Άσλεϊ αγαπούσε να χορεύει και να ανεβάζει τα βιντεάκια αυτά στον λογαριασμό της στο TikTok, αλλά ξαφνικά αρνιόταν και να βγει από την κρεβατοκάμαρα της.

Όταν έκλεισε τα 13 της χρόνια τον Νοέμβριο, δεν ήταν σε διάθεση να γιορτάσει τα γενέθλια της. «Απλά μου είπε ‘’πονάει’’», θυμάται η Ρεγγίνα, αναπολώντας πως η κόρη της έκλαιγε στο δωμάτιο της, χωρίς να της λέει τι ήταν αυτό που την απασχολούσε παρά τις επίμονες ερωτήσεις της.

Μυστικά και αλήθειες

Τα σημάδια όμως πρόδωσαν την κατάσταση της. Στην αρχή, η αδιαθεσία στο στομάχι της αποδόθηκε από τη μητέρα της στη διατροφή της. Δεν της είχε πει άλλωστε πως γίνονται τα παιδιά, γιατί την θεωρούσε πολύ μικρή για τέτοιες πληροφορίες.

Γι’ αυτό δηλώνει μέχρι και σήμερα σίγουρη ότι η Άσλεϊ δεν ήξερε ότι αυτό που της συνέβη μπορούσε να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.

Στις 11 Ιανουαρίου η Άσλεϊ έκανε εμετό από το πρωί και η Ρεγγίνα την πήγε στα επείγοντα του νοσοκομείου της περιοχής τους. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των αιματολογικών της εξετάσεων, το νοσοκομείο κάλεσε την αστυνομία. Τότε η Ρεγγίνα έμαθε ότι η κόρη της είναι έγκυος και κατέρρευσε.

Η δρ. Έρικα Μπάλθροπ, που την είδε εκείνη την ημέρα και την ενημέρωσε ότι είναι 10-11 εβδομάδων, θυμάται ότι το μικρό κορίτσι δεν είχε ιδέα πως της είχε συμβεί αυτό και δεν μιλούσε για το τραύμα της.

Χωρίς διέξοδο

Στη δεύτερη επίσκεψη μητέρας και κόρης, η πρώτη ρώτησε τη γιατρό αν θα μπορούσε να τερματίσει με κάποιο τρόπο την εγκυμοσύνη της Άσλεϊ. Πριν από 7 μήνες η Μπάλθροπ θα τους έλεγε να πάνε άμεσα στην κλινική αμβλώσεων στο Μέμφις, 90 λεπτά βόρεια ή στο Τζάκσον 2μιση ώρες νότια. Σήμερα όμως η Άσλεϊ ζει στην καρδιά της Αμερικής, που απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Το 2018 οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες στον Μισισίπη επέβαλαν απαγόρευση στις περισσότερες αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Ο νόμος αυτός μπλοκαρίστηκε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή, που θεώρησε ότι παραβιάζει την προστασία τους που εγγυούνταν ο νόμος Roe v. Wade του 1973.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε διαφορετική άποψη. Τον Ιούνιο του 2022 με την απόφαση Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization η σύνθεση του ανέτρεψε τα συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση που ίσχυε για μισό αιώνα. Μέσα σε μερικές εβδομάδες ο Μισισίπη και όλες οι πολιτείες που συνορεύουν μαζί του απαγόρευσαν τις αμβλώσεις υπό οποιασδήποτε συνθήκες.

Η Μπάλθροπ ενημέρωσε τη Ρεγγίνα ότι το κοντινότερο μέρος στο οποίο θα μπορούσε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της είναι το Σικάγο. Στην αρχή η Ρεγγίνα πίστεψε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει με την Άσλεϊ ως εκεί. Είναι όμως ένα ταξίδι εννιά ωρών και θα έπρεπε να πάρει άδεια από τη δουλειά της.

Παγιδευμένη στον Μισισιπή

Επίσης, θα έπρεπε να βρει χρήματα για βενζίνη, φαγητό και ένα μέρος να μείνουν για μερικά βράδια, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος της ίδιας της άμβλωσης. «Απλά δεν είχα τα χρήματα για όλα αυτά», λέει σήμερα η ίδια.

Και έτσι η Άσλεϊ έκανε αυτό που αναγκάζονται να κάνουν όλα τα κορίτσια χωρίς επιλογές: απολύτως τίποτα.

Το Κλαρκσντέιλ βρίσκεται στο Δέλτα του Μισισίπη, η πλειοψηφία των πολιτών του οποίου είναι μαύροι και ο δείκτης της φτώχειας υψηλός. Πρόκειται για την περιοχή, που αποτελεί σήμερα το επίκεντρο της εν εξελίξει υγειονομικής κρίσης των νέων μαύρων μητέρων, που μετρούν 43 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε 4.000 επιπλέον γεννήσεις μόνο τον φετινό χρόνο από μητέρες χαμηλών εισοδημάτων και υψηλού κινδύνου. Στα χαρτιά επιτρέπει τις αμβλώσεις για τα θύματα βιασμού ή για τη σωτηρία της ζωής της μητέρας. Η ιστορία της Άσλεϊ αποδεικνύει ότι στην πράξη δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, καταλήγει το αμερικανικό περιοδικό.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024