Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θρηνούμε μια κουβέρτα» - Πώς το σκληρό νομοθετικό πλαίσιο των αμβλώσεων διέλυσε μια οικογένεια

«Θρηνούμε μια κουβέρτα» – Πώς το σκληρό νομοθετικό πλαίσιο των αμβλώσεων διέλυσε μια οικογένεια

Το μόνο που ήθελαν να κάνουν η Heather και ο Nick Maberry ήταν να κρατήσουν το νεκρό μωρό τους, αλλά οι αυστηροί νόμοι του Κεντάκι για τις αμβλώσεις σήμαιναν ότι δεν μπορούσαν.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την ανατροπή του Roe v Wade, του νόμου που προστάτευε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ.

Εκατομμύρια γυναίκες που επηρεάστηκαν από τον νόμο αναγκάζονται πλέον να ταξιδεύουν σε άλλες πολιτείες για να προβαίνουν σε αμβλώσεις ή να επιλέγουν παράνομες και επικίνδυνες εναλλακτικές.

Το μόνο που ήθελαν να κάνουν η Heather και ο Nick Maberry ήταν να κρατήσουν το νεκρό μωρό τους, αλλά οι αυστηροί νόμοι του Κεντάκι για τις αμβλώσεις σήμαιναν ότι δεν μπορούσαν.

Ήταν συντετριμμένοι που οι νόμοι σήμαιναν ότι δεν έπρεπε ποτέ να φιλήσουν ή να αγκαλιάσουν την κόρη τους, Willow Rose, ή να της πουν αντίο.

Θρηνούμε κάποιον που δεν έχουμε δει

«Δεν θα μάθουμε ποτέ πώς ήταν το πρόσωπό της. Δεν θα μάθουμε ποτέ πώς ήταν να την κρατάς στην αγκαλιά της», είπε. «Θρηνούμε κάποιον που δεν έχουμε δει».

Η δοκιμασία της οικογένειας ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν η Χέδερ ήταν σχεδόν πέντε μηνών έγκυος και ανακάλυψαν ότι στην κόρη τους έλειπε ένα σημαντικό μέρος του εγκεφάλου, μια κατάσταση που ονομάζεται ανεγκεφαλία. Λένε ότι οι γιατροί τους είπαν ότι είτε θα γεννιόταν νεκρή είτε θα πέθαινε πολύ γρήγορα μετά τη γέννηση.

Οι Maberrys ήθελαν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη, αλλά η σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων στην πολιτεία τους δεν έχει εξαιρέσεις για γενετικές ανωμαλίες – ακόμη και σοβαρές όπως η ανεγκεφαλία.

Οι Maberrys βγήκαν εκτός πολιτείας για να τερματίσουν την εγκυμοσύνη, αλλά η ασφάλειά τους, Kentucky Medicaid, δεν πλήρωνε γι’ αυτό. Ήθελαν να προκαλέσουν τη γέννηση για να μπορέσουν να κρατήσουν την Willow, αλλά αυτό θα τους κόστιζε δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Αντίθετα, έπρεπε να συμβιβαστούν με μια πολύ λιγότερο δαπανηρή χειρουργική επέμβαση – αλλά αυτή η διαδικασία δεν άφηνε το έμβρυο ανέπαφο.

«Έχουμε πένθιμες φωτογραφίες», είπε η Χέδερ. «Θρηνούμε μια κουβέρτα».

Ακόμα στενοχωρημένος μετά τον θάνατο της κόρης του, ο Νικ κοιμάται με την κουβέρτα της Willow και δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στη δουλειά του.

«Ήμουν συντετριμμένος», είπε στο CNN.

Οι Maberrys είπαν ότι μιλούν δημόσια για την εμπειρία τους με την ελπίδα ότι οι νομοθέτες της πολιτείας τους θα ακούσουν και θα αναθεωρήσουν τους νόμους για τις αμβλώσεις.

Η Χέδερ θέλει να προστατεύσει τις τρεις κόρες της – τη Μάντισον, 13, την Όμπρι, 12 ετών και τη Χάντλεϊ, 6- όταν μεγαλώσουν.

«Δεν θέλω τα παιδιά μου να περάσουν αυτό που πέρασα εγώ. Απλώς δεν είναι σωστό», είπε.

«Δεν θα μάθουμε ποτέ πώς μοιάζει»

Δεδομένου ότι το Kentucky Medicaid δεν κάλυπτε τη διαδικασία, οι Maberry ζήτησαν βοήθεια από οργανώσεις που υποστηρίζουν τις αμβλώσεις και από την οικογένεια και τους φίλους τους, αλλά και πάλι δεν μπορούσαν να συγκεντρώσουν αρκετά χρήματα για την πρόκληση τοκετού.

Μια κλινική στο Σικάγο συμφώνησε να κάνει μια χειρουργική επέμβαση δωρεάν και οι οργανώσεις που υποστηρίζουν τα δικαιώματα άμβλωσης πλήρωσαν τα έξοδα ταξιδιού τους.

Είπε ότι η διαδικασία ήταν «ένας εφιάλτης» και «ο χειρότερος πόνος όλων των εποχών» – πολύ πιο επώδυνη από το να γεννήσει τις κόρες της.

Οι Maberrys είπαν ότι η κλινική δεν θα τους έδινε τα λείψανα της Willow, την οποία ήθελαν να αποτεφρώσουν. Τα ιατρικά της αρχεία από εκεί αναφέρουν ότι «ταυτοποιήθηκαν σημαντικά εμβρυϊκά μέρη και ιστός πλακούντα και το δείγμα ετοιμάστηκε για απόρριψη».

Χωρίς υπολείμματα, χωρίς αναμνήσεις να κρατά την Willow, η οικογένεια έχει μια κουβέρτα για μωρά και μερικά ρούχα που της είχαν αγοράσει, μια ηχογράφηση του παλμού της καρδιάς της και αποτυπώματα των ποδιών της που τραβήχτηκαν στην κλινική.

«Ήθελα να με παρακινήσουν να την κρατήσουμε, ώστε να τη δούμε, ώστε να έχουμε μια ανάμνηση», είπε η Χέδερ. «Θα μπορούσα να περάσω λίγο χρόνο μαζί της».

«Δεν θα μάθουμε ποτέ πώς μοιάζει. Δεν θα μάθουμε ποτέ πώς ήταν να την κρατάς».

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024