Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεξικό: Το Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να προσφεύγουν κατά των νόμων που ποινικοποιούν την άμβλωση

Μεξικό: Το Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να προσφεύγουν κατά των νόμων που ποινικοποιούν την άμβλωση

Η εκούσια διακοπή της κύησης έχει αποποινικοποιηθεί σε 11 από τις 32 πολιτείες του Μεξικού

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αποφάσισε σήμερα ότι οι γυναίκες θα μπορούν να προσφεύγουν κατά των νόμων πολιτειών της χώρας που ποινικοποιούν την άμβλωση, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια αποποινικοποίηση σε εθνικό επίπεδο.

Οι τοπικοί κανονισμοί που τιμωρούν τη διακοπή της εγκυμοσύνης συνιστούν παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών, απεφάνθη το δικαστήριο.

«Η ιδιότητα της γυναίκας ή του προσώπου που μπορεί να τεκνοποιήσει αρκεί για να μπορεί κάποιος να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της αντισυνταγματικότητας διατάξεων που ποινικοποιούν την άμβλωση», σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Η εκούσια διακοπή της κύησης έχει αποποινικοποιηθεί σε 11 από τις 32 πολιτείες του Μεξικού, η πρωτεύουσα του οποίου την επιτρέπει ήδη από το 2007, ως την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε χθες, Τετάρτη, από το Ανώτατο Δικαστήριο, επιτρέπει στις γυναίκες που ζουν σε πολιτείες, στις οποίες τιμωρείται ποινικά η άμβλωση, να μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη είτε κυοφορούν είτε όχι, κάτι το οποίο οδηγεί ντε φάκτο στην έγκριση της άμβλωσης σε εθνικό επίπεδο.

Η ποινικοποίηση της διακοπής της κύησης αντιβαίνει στα δικαιώματα των γυναικών «στην αυτονομία, στην αναπαραγωγή, στη ζωή και στην έλλειψη διακρίσεων, στην υγεία και στην προσωπική ακεραιότητα», έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το 2016 το δικαστήριο είχε απορρίψει προηγούμενο σχέδιο που κήρυσσε αντισυνταγματικά τα άρθρα του Ομοσπονδιακού Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιούν την άμβλωση, πράγμα το οποίο θα την είχε αποποινικοποιήσει σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η φαρμακευτική άμβλωση είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται περισσότερο στο Μεξικό για τις εκούσιες διακοπές κυήσεων πριν από την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Ενώσεις πολιτών δημιούργησαν δίκτυο που επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη μέθοδο αυτή σε όλο το Μεξικό, όπως και στις ΗΠΑ, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το 2022 απόφαση που χορηγούσε σε ομοσπονδιακό επίπεδο το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, δίνοντας ξανά σε κάθε πολιτεία την ελευθερία να νομοθετεί επί του ζητήματος.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024