Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεξικό: 112.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί - Το μέτρο που ανακοίνωσαν οι αρχές

Μεξικό: 112.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί – Το μέτρο που ανακοίνωσαν οι αρχές

Σε περισσότερους από 112.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι που έχουν εξαφανιστεί μέχρι σήμερα στο Μεξικό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Αρχών.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά 12.000 αυξημένος συγκριτικά με πέρυσι και συνδέεται με τον πόλεμο που κήρυξε ο πρώην πρόεδρος Felipe Calderon κατά των ισχυρών καρτέλ ναρκωτικών που αποτελούν μάστιγα στο Μεξικό.

Ορισμένες ΜΚΟ που είναι αφοσιωμένες στην εύρεση συγγενών που έχουν εξαφανιστεί, υποστηρίζουν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων είναι αναποτελεσματικές, δεν ανταποκρίνονται και υποχρηματοδοτούνται.

Κάθε χρόνο, την ημέρα της Μητέρας του Μεξικού, πλήθη μητέρων βγαίνουν στους δρόμους για να απαιτήσουν «αλήθεια και δικαιοσύνη» για τα εξαφανισμένα παιδιά τους.

Το εργαλείο που λανσάρουν οι Αρχές

Την Πέμπτη 11 Μαίου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία της χώρας (FGR) ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει ένα νέο εργαλείο μέσα στον Μάιο για να βοηθήσει στην καταγραφή πληροφοριών για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν χαθεί.

Κανονικά μια τέτοια βάση δεδομένων προβλεπόταν από σχετικό νόμο του 2017, αλλά σταμάτησε μέχρι που ένας δικαστής διέταξε την ανανέωσή της τον Οκτώβριο του 2022.

Η απόφαση του δικαστή ήρθε μετά από την υπόθεση της Olimpia Montoya, της οποίας ο αδερφός χάθηκε στην πολιτεία Guanajuato πριν από έξι χρόνια, δηλώνοντας ότι το δικαίωμά της στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη παρακωλύεται από την έλλειψη πληροφοριών.

Το μητρώο της εισαγγελίας πρόκειται να συλλέγει πληροφορίες από μια σειρά βάσεων δεδομένων που καλύπτουν μαζικούς και μυστικούς τάφους, συλλήψεις, εγκλήματα βασανιστηρίων, ποινικά μητρώα, δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό, ανέφερε η εισαγγελία.

Η Εθνική Τράπεζα Εγκληματολογικών Δεδομένων (BNDF), μαζί με το Εθνικό Μητρώο Αγνώστων και Αζήτητων Αποθανόντων, πρόκειται να ξεκινήσει τις εργασίες για τη βάση δεδομένων στις 29 Μαΐου.

«Απομένουν πολλά να γίνουν και αυτή η ανακοίνωση είναι σίγουρα ένα πρώτο βήμα», ανέφερε σε tweet η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Centro Prodh. «Η FGR αναγνώρισε επιτέλους την ευθύνη της».

Πληροφορίες από Reuters

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024