Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η νέα Λαίδη Μάκβεθ

Η νέα Λαίδη Μάκβεθ

Στο στόχαστρο η Κέισι ΝτεΣάντις

Μπορεί ένα τζάκετ να προκαλέσει πολιτικές αντιπαλότητες και να γίνει η αιτία για να προκληθούν αδυσώπητες πολιτικές επιθέσεις και βιτριολικά προσωπικά σχόλια; Κι όμως μπορεί. Αυτή είναι η περίπτωση της γυναίκας του υποψήφιου για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα προέδρου στις ΗΠΑ Ρον ΝτεΣάντις. Η Κέισι ΝτεΣάντις έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει το λατρεμένο είδωλο των αμερικανικών ΜΜΕ – και ιδίως των Δημοκρατικών. Ελκυστική, σχετικά νέα, καλλιεργημένη, με επιτυχημένη καριέρα στη δημοσιογραφία και ιδίως στην τηλεόραση – έχει κερδίσει 2 βραβεία Emmy. Εχει τρία χαριτωμένα παιδιά κι έχει νικήσει τον καρκίνο του μαστού. Πολύ περισσότερα προσόντα δηλαδή από τα είδωλα των Δημοκρατικών μίντια, τη Μισέλ Ομπάμα, που δεν είχε κρύψει την απέχθειά της για την Αμερική μέχρι που έγινε ο άνδρας της πρόεδρος. Ή με την Τζιλ Μπάιντεν, της οποίας η διδακτορική διατριβή είναι μάλλον για να μη μνημονεύεται…

Τι έγινε λοιπόν με την Κέισι ΝτεΣάντις κι έχει μπει στο στόχαστρο κάθε «προοδευτικού» μέσου ενημέρωσης στις ΗΠΑ; Τα πάντα ξεκίνησαν όταν εμφανίστηκε στο πλευρό του συζύγου της σε προεκλογική εκδήλωση φορώντας ένα τζάκετ που πίσω έγραφε «Εδώ θα πεθάνει το Woke» (σύνθημα των δικαιωματιστών και των πολιτικά ορθών) κι απεικόνιζε την ηλιόλουστη Πολιτεία που κυβερνήτης είναι ο άνδρας της (Φλόριντα). Εκτοτε, η Κέισι δεν μπορεί να σταθεί σε χλωρό κλαρί. Την έχουν αποκαλέσει «Μελάνια των WalMart» (λαϊκά σουπερμάρκετ), έχουν περιγράψει πως έχει γραφείο μεγαλύτερο από του άνδρα της στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εκστρατείας – αν και είναι επίσημα σύμβουλος εκεί, πως αποφασίζει αυτή για το ποιους θα συμπαθεί και ποιους θα αγνοεί ο άνδρας της και πολλά άλλα.

Τελευταία την έχουν ονομάσει «Λαίδη Μάκβεθ». Αυτό γίνεται για να την ταυτίσουν στο λαϊκό θυμικό με τη διαβολική ηρωίδα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ αλλά και για να θυμίσουν το τελευταίο μπεστ σέλερ «Μάκβεθ» του επιτυχημένου νορβηγού συγγραφέα Γιου Νέσμπο. Εκεί περιγράφεται η εγκληματική άνοδος και η τραγική πτώση του αρχηγού της αστυνομίας σε μια υποτιθέμενη αμερικανική μεγαλούπολη. Εκεί, όπως και στο έργο του Σαίξπηρ, κεντρικό και εγκληματικά διαβολικό ρόλο παίζει η γυναίκα του, που ονομάζεται «Λαίδη». Οι συνειρμοί λοιπόν είναι σαφείς για την ατυχή Κέισι. Κι όλα αυτά γιατί τόλμησε να προσβάλει τις ιδεολογικές ιερές αγελάδες των Δημοκρατικών – τα ταυτοτικά και δικαιωματιστικά κινήματα και τη λογική της πολιτικής ορθότητας. Το κακό είναι πως μαζί με κάποιες σκόρπιες φωνές αφύπνισης τα κινήματα αυτά στις ΗΠΑ σέρνουν στον βυθό και τις παλιές ορθολογικές δημοκρατικές αξίες.

Είναι άγνωστο αν οι ΝτεΣάντις θα μπορέσουν να αντέξουν αυτές τις επιθέσεις και τελικά να ορθοποδήσουν. Αυτό όμως που γίνεται φανερό είναι πως μαζί τους κινδυνεύουν και οι αξίες της φιλελεύθερης κοινωνίας. Και είναι χαρακτηριστικό πως οι πολέμιοί τους προτιμούν να αγνοήσουν τον πραγματικά μισητό τους εχθρό, τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για να εξουδετερώσουν τον ΝτεΣάντις και την οικογένειά του, που ανοιχτά αμφισβητεί την αξία των πολιτικών τους εμμονών. Θα σώσει ο Θεός την αμερικανική δημοκρατία; Το ζήτημα φυσιολογικά καταλήγει στις δυνατότητες του ΝτεΣάντις να κρατήσει τον Τραμπ μακριά απο το ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Οι κατηγορίες κατά της γυναίκας του όμως δεν φαίνεται να επιδρούν πάρα πολύ πάνω στος Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους, που θα πάρουν και τη σχετική απόφαση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024