Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι… δηλητηριώδεις «Μαμάδες για την Ελευθερία» στις ΗΠΑ

Οι… δηλητηριώδεις «Μαμάδες για την Ελευθερία» στις ΗΠΑ

Η υπερσυντηρητική οργάνωση αναδεικνύεται σε βασικό «παίκτη» στις προεδρικές του 2024, στο πλευρό των Ρεπουμπλικανών

Ονομάζονται «Μαμάδες για την Ελευθερία». Μια κατ’ όνομα μη κερδοσκοπική οργάνωση γυναικών με… άγριες διαθέσεις, που δηλώνουν «χαρούμενες μαχήτριες», καθώς παίρνουν θέση στα «χαρακώματα» του πολιτιστικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι υπερσυντηρητικοί στις ΗΠΑ.

Από την Πέμπτη μέχρι και αυτή την Κυριακή παγιώνουν, δε, τον ρόλο τους ως βασικός εταίρος των Ρεπουμπλικανών και μάλιστα της πιο σκληροπυρηνικής τους πτέρυγας.

Το παρών στο ετήσιο συνέδριο των «Μαμάδων για την Ελευθερία», που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Φιλαδέλφεια, δίνει άλλωστε μια πλειάδα υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος για το 2024.

Και δη οι… επικρατέστεροι: ο υπόδικος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις.

Για τις «μαμάδες» της αμερικανικής Δεξιάς -που οργανώθηκαν σε ομάδα το 2021 αρχής γενομένης από τη Φλόριντα, την έδρα του ΝτεΣάντις- αυτή είναι η πρώτη φορά που αφήνουν το στίγμα τους σε προεκλογική εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο.

Επισήμως το συνέδριό τους -που γίνεται σε κλοιό διαδηλώσεων διαμαρτυρίας- είναι επικεντρωμένο στη «γαλούχηση» μελών στην επικοινωνιακή στρατηγική και στις αξίες της θρησκευτικής Δεξιάς, στο τρίπτυχο «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».

Επόμενη αποστολή τους είναι να ξεχυθούν ως «χαρούμενες μαχήτριες» ανά την αμερικανική επικράτεια για να διεκδικήσουν θέσεις σε σχολικές επιτροπές, διαδίδοντας αυτό για το οποίο τις κατηγορούν πολλοί: ρητορική μίσους.

«Γεννημένη» εν μέσω πανδημίας ως οιονεί κίνημα βάσης για την υπεράσπιση των «γονικών δικαιωμάτων» στον χώρο της εκπαίδευσης, η ομάδα πολέμησε τις μάσκες και τον εμβολιασμό των μαθητών.

Διέδωσε ευρέως παραπληροφόρηση για την COVID-19.

Με την υποχώρηση της πανδημίας, πέρασε σε άλλα πεδία, πολεμώντας όσα σχολικά προγράμματα αναφέρονται στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στην κριτική φυλετική θεωρία και στις διακρίσεις.

Κάνει εκστρατεία για την απαγόρευση όσων βιβλίων στις σχολικές βιβλιοθήκες κρίνουν ότι ανήκουν στην «κουλτούρα της αφύπνισης».

Θέλει την κατάργηση των δημόσιων σχολείων, προκρίνοντας αυτά που λειτουργούν χριστιανικές εθνικιστικές οργανώσεις.

«Σκοτεινές» διασυνδέσεις

Με μέλη τους να διατηρούν δεσμούς και με εξτρεμιστικές ομάδες, οι «Μαμάδες για την Ελευθερία» χαρακτηρίστηκαν φέτος «ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση» από την Southern Poverty Law Center, μια ΜΚΟ για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων.

Έχουν επικριθεί για παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Για οχλήσεις και εκφοβισμό εκπαιδευτικών, διευθυντών και γονέων που δεν συμμερίζονται το όραμά τους για μια συντηρητική Αμερική μέχρι το «μεδούλι».

Οι ίδιες απορρίπτουν τις κατηγορίες ως ψευδείς.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια να παρουσιαστούν τα μέλη μας ως βίαια ή απειλητικά», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Στο μεσοδιάστημα, εξαπλώνονται με ρυθμούς… επιδημίας.

Μόλις δύο χρόνια από την ίδρυσή της, η ομάδα αναφέρει ότι έχει σχεδόν 120.000 μέλη και 275 παραρτήματα σε 45 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες.

Βάση της ήταν και παραμένει η Φλόριντα, όπου βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό με τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις.

Συγκέντρωσε γρήγορα την προσοχή των συντηρητικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακροδεξιών κύκλων εντός και εκτός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Το γεγονός ότι οι «Μαμάδες για την Ελευθερία» υπάγονται στην διάταξη 501(c)4 του αμερικανικού Κώδικα Εσωτερικών Εσόδων, στην κατηγορία των «οργανώσεων κοινωνικής πρόνοιας», τις απαλλάσσει από το να αποκαλύπτουν χρηματοδότες και δωρητές.

Μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η ομάδα δήλωσε έσοδα ύψους 370.000 δολαρίων, με συνεισφορές που κυμαίνονταν από 5.000 μέχρι και 100.000 δολάρια.

Προς το παρόν -δηλώνουν- ακόμη επεξεργάζονται τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία.

Όπως τόνισε πάντως πρόσφατα ένα από τα ιδρυτικά μέλη της, η Τίνα Ντέσκοβιτς, σε ΜΜΕ στη Φιλαδέλφεια, πλέον «έχουμε σίγουρα κάποιους μεγαλύτερους μεμονωμένους δωρητές, που έσπευσαν τον τελευταίο χρόνο να μας στηρίξουν».

Η συμμετοχή στο εθνικό τους συνέδριο στοιχίζει εν τω μεταξύ 249 δολάρια το άτομο, με δυνατότητα και για θέσεις VIP έναντι 499 δολαρίων.

Μια πολιτική οργάνωση με κοινωνικό «μανδύα»

Με κεντρικό τους σύνθημα «δεν μεγαλώνουμε τα παιδιά μας μαζί με την κυβέρνηση», οι «Μαμάδες για την Ελευθερία» ισχυρίζονται ότι είναι μια οργάνωση βάσης.

Ωστόσο οι στενοί δεσμοί της ομάδας με οργανώσεις, δωρητές και πολιτικούς των Ρεπουμπλικανών, αλλά και η δράση της, άλλα καταδεικνύουν.

Η μια από τις τρεις συνιδρύτριές της, η Μπρίτζετ Ζίγκλερ, είναι  παντρεμένη με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Φλόριντα.

Πρόσφατα, δε, διορίστηκε από τον ΝτεΣάντις σε επιτροπή που επιβλέπει τα θεματικά πάρκα της Disney στο Ορλάντο.

Η συγκυρία δεν είναι τυχαία.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα και υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών είναι σε μετωπική σύγκρουση με τον επιχειρηματικό κολοσσό και Νο1 εργοδότη στην πολιτεία.

Αιτία: ο πολιτειακός νόμος που απαγορεύει κάθε συζήτηση για θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού στα σχολεία.

Οι έτερες δύο συνιδρύτριες των «Μαμάδων για την Ελευθερία»,  Τίνα Ντέσκοβιτς και η Τίφανι Τζάστις, συνεργάζονται στενά με τη σύμβουλο προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών και  ηγετικό στέλεχος της ομάδας, Μαρί Ρότζερσον.

Στους χορηγούς του συνεδρίου συγκαταλέγονται το συντηρητικό Heritage Foundation και η Patriot Mobile, μια ακροδεξιά χριστιανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται ο Τραμπ, ο ΝτεΣάντις και οι επίσης υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Νίκι Χέιλι και Βίβεκ Ραμασουάμι.

Μεταξύ άλλων, θέση στο βήμα έχουν επίσης εξασφαλίσει υπερσυντηρητικοί δημοσιογράφοι και influencers.

Συνέδριο έντονου παρασκηνίου

Σε μια εμφάνιση… έκπληξη, παρών στο συνέδριο των «Μαμάδων για την Ελευθερία» δηλώνει και ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, αντίπαλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ο γόνος της πολιτικής δυναστείας των Κένεντι και μορφή του αντιεμβολιαστικού κινήματος στις ΗΠΑ δήλωσε μάλιστα «περήφανος που με συμπαθεί ο πρόεδρος Τραμπ».

Τις προάλλες ο πρώην πρόεδρος τον είχε χαρακτηρίσει «πολύ έξυπνο και καλό», «έναν τύπο της κοινής λογικής, όπως είμαι και εγώ».

Ορισμένοι Δημοκρατικοί ανησυχούν ότι ο Κένεντι -που είναι εξ’ ορισμού χαμένος στις εσωκομματικές εκλογές απέναντι στον Μπάιντεν- μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος το 2024.

Όχι ότι αυτό θα αύξανε τις πιθανότητές του να μπει στον Λευκό Οίκο.

Θα μπορούσε ωστόσο να αποσπάσει ψήφους από τον νυν πρόεδρο, βοηθώντας έτσι τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του.

Είτε αυτός είναι τελικά ο υπόδικος Τραμπ, είτε ο υπερσυντηρητικός ΝτεΣάντις.

Σε αυτό το φόντο, το συνέδριο των «Μαμάδων για την Ελευθερία» προσφέρεται προφανώς για δυνητικά… ευρύτερες παρασκηνιακές ζυμώσεις.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024