Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς η μάχη με τη σεξουαλικότητά μου με οδήγησε στην «καταπιεστική» εμπειρία της θεραπείας μεταστροφής

Πώς η μάχη με τη σεξουαλικότητά μου με οδήγησε στην «καταπιεστική» εμπειρία της θεραπείας μεταστροφής

Από την καθημερινή «πάλη» στην απόλυτη απελευθέρωση

Όταν ο Augustine Tanner-Ihm μετακόμισε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Σικάγο σε ηλικία 23 ετών, είχε από καιρό συνειδητοποιήσει ότι έλκεται από το ίδιο φύλο.

Όταν ήταν 14, ο Augustine βρέθηκε σε μια χριστιανική καλοκαιρινή κατασκήνωση, όπου εκεί αντιλήφθηκε για πρώτη φορά πως πιθανότατα δεν είναι straight, ενώ παράλληλα ήρθε σε επαφή με τον Χριστιανισμό.

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, έκτοτε πάλευε κάθε ημέρα με τη σεξουαλικότητα του καθώς μεγάλωνε μέσα στη φτώχεια, με θρησκευόμενους γονείς μάρτυρες του Ιεχωβά.

«Παλεύω με τη σεξουαλικότητα μου»

Έτσι, όταν μετακόμισε στα βορειοδυτικά το 2013, και εντάχθηκε σε μια τοπική εκκλησία στο Λίβερπουλ ως ασκούμενος, είπε στα μέλη ότι «παλεύει με τη σεξουαλικότητά του» για να ζητήσει βοήθεια και συμβουλές.

«Μου είπαν: ‘Ω, δεν πειράζει. Έχουμε μια ομάδα για ανθρώπους που παλεύουν με τη σεξουαλικότητά τους’, και όταν πήγα εκεί, συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο για θεραπεία μεταστροφής», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων PA 10 χρόνια μετά.

Από την ημέρα εκείνη και κάθε εβδομάδα για περίπου 7 ή 8 μήνες ο Augustine συναντιόταν με άλλα 10-15 άτομα τα οποία επίσης πάλευαν να βρουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

«Στόχος ήταν ο γάμος με το αντίθετο φύλο»

«Πραγματοποιούσαν συναντήσεις στο σπίτι κάποιου μια φορά την εβδομάδα. Η ομάδα αποτελούνταν από ανύπαντρους ή ανθρώπους που είχαν παντρευτεί άλλους του αντίθετου φύλου, και ο στόχος σε γενικές γραμμές ήταν να μπορείς να παντρευτείς κάποιο άτομο από το αντίθετο φύλο», ανέφερε.

Ο ίδιος περιέγραψε τις συναντήσεις ως «κάτι σαν ομάδα υποστήριξης», προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι μιλούσαν για διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των πραγμάτων. Μιλούσαν για τους δικούς τους αγώνες και για την απόλυτη απελευθέρωση που μπορεί να προσφέρει ο Θεός. Υπήρχε πολλή προσευχή. Αρκετά έντονη προσευχή. Το έβαλαν στο πρόγραμμά μου ότι θα πήγαινα, αλλά μετά από λίγο συνειδητοποίησα ότι ήταν αναμενόμενο να πάω».

Τι είναι η θεραπεία μεταστροφής

Σύμφωνα με το Manchester Evening News, η θεραπεία μεταστροφής είναι η πρακτική της προσπάθειας για μεταστροφή ενός μη ετεροφυλόφιλου ατόμου στην ετεροφυλοφιλία με μεθόδους όπως η ψυχανάλυση και η θρησκευτική συμβουλευτική.

Το σύνολο των πρακτικών είναι καταδικαστέο, σε αρκετές χώρες παράνομο, ενώ για την κατάργηση των θεραπειών μεταστροφής μάχονται εδώ και χρόνια ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις καθώς και οργανώσεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Μια κυβερνητική έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 διαπίστωσε ότι στο 7% των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων του Ηνωμένου Βασιλείου είχε προσφερθεί η θεραπεία. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να την απαγορεύσει, αλλά δεν το έχει πράξει ακόμη.

Ο ίδιος ο Augustine περιέγραψε τις άκρως συναισθηματικές συναντήσεις θεραπείας μεταστροφής ως «καταπιεστικές» και δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος καθώς ήταν «δόκιμος από άλλη χώρα και η βίζα του ήταν υπό τον έλεγχό τους».

Αφού αμφισβήτησε επανειλημμένα ορισμένα από τα σημεία που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των θεραπειών μεταστροφής ο Augustine είπε ότι κατέληξε να τον θεωρούν «ταραχοποιό».

Επέστρεψε στις ΗΠΑ όταν έληξε η βίζα του και έζησε εκεί για περισσότερο από ένα χρόνο, πριν επιστρέψει ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τώρα, 33 ετών πλέον, ζει στο Μάντσεστερ και εργάζεται ως ιερέας σε τρεις εκκλησίες, όπου μπορεί να «είμαι απλώς ο εαυτός μου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ως επιζών και ιερέας, πιστεύω ότι είναι καλύτερο να απαγορευτεί η θεραπεία μεταστροφής για όλους τους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε.

Δήλωσε επίσης πως η στάση του απέναντι στη σεξουαλικότητά του έχει αλλάξει «δραστικά» και σημείωσε πως «μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και είναι πραγματικά πολύ υπέροχο».

Αν και τα συναισθήματα του Augustine για τη σεξουαλικότητά του έχουν μεταμορφωθεί όπως και η αντιμετώπιση της  κοινωνίας απέναντι στην ομοφυλοφιλία, ο ίδιος εξακολουθεί να βιώνει τα αποτελέσματα της θεραπείας μεταστροφής.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024