Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σουηδία: «Κεραυνοί» από την κυβέρνηση για το κάψιμο του Κορανίου - «Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες ισλαμοφοβίας»

Σουηδία: «Κεραυνοί» από την κυβέρνηση για το κάψιμο του Κορανίου – «Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες ισλαμοφοβίας»

«Οι εκφράσεις, ρατσισμού, ξενοφοβίας που σχετίζονται με μισαλλοδοξία, δεν έχουν θέσει στη Σουηδία ή στην Ευρώπη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Σουηδίας.

Τους τόνους επιχειρεί να ρίξει η Σουηδία μετά τις οργισμένες αντιδράσεις που προκάλεσε στην Τουρκία η νέα διαδήλωση κατά την οποία κάηκε το Κοράνι στις αρχές της εβδομάδας.

Η Σουηδία καταβάλει μία προσπάθεια προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις της Τουρκίας στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Έτσι μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Ουλφ Κρίστερσον που ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος να προσβάλλουμε άλλους ανθρώπους» και πως: «είναι δύσκολο να πούμε ποιες θα είναι οι συνέπειες (…) Πιστεύω ότι θα πρέπει επίσης να σκεπτόμαστε στη Σουηδία. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα ασφαλείας, δεν υπάρχει λόγος να προσβάλλουμε ανθρώπους», στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Σε ανακοίνωση το σουηδικό ΥΠΕΞ καταδικάζει το κάψιμο του Κορανίου έξω από το κεντρικό τζαμί της Στοκχόλμης και μάλιστα έκανε λόγο για «ισλαμοφοβία».

«Η κυβέρνηση της Σουηδίας κατανοεί πλήρως ότι οι ενέργειες ισλαμοφοβίας που διαπράχθηκαν από μεμονωμένους σε στη Σουηδία μπορούν να γίνουν επιθετικές για τους Μουσουλμάνους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με τον Guardian.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις ενέργειες, οι οποίες με κανέναν τρόπο δεν αντανακλούν τις απόψεις της σουηδικής κυβέρνησης», προσθέτει.

Αντίδραση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται μετά την αντίδραση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που έκανε λόγο για την ανάγκη να ληφθούν συλλογικά μέτρα για να εμποδίζονται πράξεις βεβήλωσης του Κορανίου και πως το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει το θρησκευτικό μίσος, μετά το κάψιμο του ιερού βιβλίου στη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Σουηδία.

Η δήλωση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, τα περισσότερα από τα 57 κράτη μέλη του οποίου έχουν πληθυσμούς με μουσουλμανική πλειοψηφία, εκδόθηκε έπειτα από μια έκτακτη σύνοδο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας η οποία συγκλήθηκε για να συζητηθεί το επεισόδιο της Τετάρτης.

«Πρέπει να στέλνουμε συνεχείς υπενθυμίσεις στη διεθνή κοινότητα αναφορικά με την επείγουσα εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, που ξεκάθαρα απαγορεύει οποιαδήποτε υποστήριξη θρησκευτικού μίσους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Χισέιν Μπραχίμ Τάχα.

«Το κάψιμο του Κορανίου ή οποιουδήποτε άλλου ιερού κειμένου είναι μία επιθετική ενέργεια που δείχνει έλλειψη σεβασμού και είναι μία ξεκάθαρη πρόκληση. Οι εκφράσεις, ρατσισμού, ξενοφοβίας που σχετίζονται με μισαλλοδοξία, δεν έχουν θέσει στη Σουηδία ή στην Ευρώπη».

Παράλληλα στην ανακοίνωση προσθέτει πως εξακολουθεί να «προστατεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης, της ελευθερίας της έκφρασης και της διαδήλωσης»

Την Τετάρτη, ο Σαλουάν Μομίκα, Ιρακινός πρόσφυγας στην Σουηδία, έκαψε σελίδες από αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από το μεγαλύτερο τζαμί της Στοκχόλμης και στη διάρκεια της ημέρας του Άιντ αλ-Άντχα, γιορτή που τιμούν οι μουσουλμάνοι σε όλον τον κόσμο.

Η αστυνομία είχε επιτρέψει τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης κατά την οποία κάηκε το Κοράνι, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024