
Συρία: Επιστροφή στους κόλπους του Αραβικού συνδέσμου – Εξομαλύνονται οι σχέσεις με τον Άσαντ
Η συμμετοχή είχε ανασταλεί το 2011 έπειτα από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που οδήγησαν σε καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ενέκριναν σήμερα απόφαση επανεισδοχής της Συρίας έπειτα από 10 και πλέον χρόνια αναστολής της συμμετοχής της στον παναραβικό οργανισμό, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Συνδέσμου.
Η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, δήλωσε ο Γκαμάλ Ρόσντι, εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου.
Η αναστολή
Η συμμετοχή της Συρίας ως μέλους του Αραβικού Συνδέσμου ανεστάλη το 2011 έπειτα από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ που οδήγησαν σε καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, και πολλές αραβικές χώρες απέσυραν τους πρεσβευτές τους από τη Δαμασκό.
Arab League set to readmit Syria as relations with Assad normalise https://t.co/Gb9chQgNok pic.twitter.com/XhHDtn1ZOT
— Reuters (@Reuters) May 7, 2023
Πρόσφατα, αρκετές αραβικές χώρες, περιλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, επαναδεσμεύθηκαν με τη Συρία με υψηλού επιπέδου επισκέψεις και συναντήσεις, αν και ορισμένες, όπως το Κατάρ, παραμένουν αντίθετες στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων χωρίς πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία.
Αραβικές χώρες προσπαθούν να επιτύχουν συναίνεση για το αν θα προσκαλέσουν τον Ασαντ στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί στις 19 Μαΐου στο Ριάντ, προκειμένου να συζητήσουν τον ρυθμό της εξομάλυνσης των σχέσεων και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτραπεί η επιστροφή της Συρίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Ο… Μπόλντγουιν και οι απίθανοι αριθμοί – Γιατί ο Βεζένκοφ πάει ξανά για το MVP της σεζόν στη Euroleague (pics, vids)
- Ιράν: Η Τεχεράνη θέλει όρους για τον μόνιμο τερματισμό του πολέμου – «Δεν αρνηθήκαμε να πάμε στο Ισλαμαμπάντ»
- Ακίνητα: O ΜΙΔΑΣ φέρνει αλλαγές – Όσα πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες
- Σβίγκου: Ξεπληρώνει γραμμάτια ο Μητσοτάκης με την υπουργοποίηση Λαζαρίδη
- Tιάγκο Πιτάρτς: Το παιδί που έφερε ξανά τη «La Fabrica» στο κέντρο της Ρεάλ (vids)
- Χρύσα Ρώπα: «Δεν φοβήθηκα εάν με μηνύσουν» – Τι είπε για την εμφάνισή της στον Λαζόπουλο






