Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Jade McCrossen-Nethercott: Η υπόθεση βιασμού της απορρίφθηκε μετά τον ισχυρισμό ότι πάσχει από σεξυπνία

Jade McCrossen-Nethercott: Η υπόθεση βιασμού της απορρίφθηκε μετά τον ισχυρισμό ότι πάσχει από σεξυπνία

Η Jade McCrossen-Nethercott ήταν 24 ετών όταν ξύπνησε με την αίσθηση ότι την είχαν βιάσει. Τρία χρόνια αργότερα η υπόθεσή της αποσύρθηκε εξαιτίας ισχυρισμών πως πάσχει από σεξυπνία.

Ένα ντοκιμαντέρ του BBC ρίχνει φως στη σοκαριστική ιστορία μιας γυναίκας, της οποίας ο βιαστής αφέθηκε ελεύθερος επειδή οι ειδικοί δήλωσαν ότι εκείνη έπασχε από «σεξουαλική αϋπνία».

Η 30χρονη Jade McCrossen-Nethercott δήλωσε στο ντοκιμαντέρ ότι δεν θυμόταν να έχει κάνει σεξ με συναίνεση. Κατέθεσε μήνυση για βιασμό, ακόμη και μετά τους ισχυρισμούς των ειδικών πως μπορεί να πάσχει από μια σπάνια διαταραχή του ύπνου, γνωστή ως σεξυπνία.

Η υπόθεση του βιασμού της απορρίφθηκε από την Εισαγγελία του Στέμματος (τη βρετανική εισαγγελία, γνωστή ως CPS) λόγω των ισχυρισμών ότι είχε ένα επεισόδιο της σπάνιας διαταραχής.

Η Jade πέρασε μήνες αμφισβητώντας την απόφαση ενώ η CPS παραδέχεται τώρα ότι ήταν λάθος που δεν οδήγησε την υπόθεση σε δίκη. Της ζήτησε «συγγνώμη», αλλά οι νόμοι εμποδίζουν την επανεξέταση της υπόθεσής της και δεν θα έχει πλέον την ευκαιρία να ζητήσει δικαιοσύνη.

Τι συνέβη όμως;

Η υπόθεση

Ήταν ένα ανοιξιάτικο βράδυ του 2017 όταν η Jade ξύπνησε στον καναπέ ενός διαμερίσματος στο Νότιο Λονδίνο και ανακάλυψε ότι ήταν ημίγυμνη ενώ το κολιέ της ήταν σπασμένο στο πάτωμα.

Η τότε 24χρονη κοπέλα είχε μια έντονη αίσθηση ότι είχε διεισδύσει κάποιος μέσα της και υποψιάστηκε ότι είχε βιαστεί στον ύπνο της. Ένας άνδρας, του οποίου το σπέρμα βρέθηκε αργότερα σε κολπικά δείγματα, καθόταν δίπλα της στον καναπέ. Όταν τον ρώτησε τι είχε συμβεί, εκείνος απάντησε: «Νόμιζα ότι ήσουν ξύπνια». Και τότε εκείνη έφυγε.

Στη συνέχεια, η Jade τον κατήγγειλε στην αστυνομία, υποβλήθηκε σε ιατροδικαστική εξέταση και ο άνδρας συνελήφθη βιασμό.

Τρία χρόνια αργότερα – και μόλις λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία της δίκης – οι δικηγόροι της CPS την κάλεσαν σε επείγουσα συνάντηση στο αστυνομικό τμήμα.

Η υπόθεσή της είχε τεθεί στο αρχείο πριν καν φτάσει σε δίκη. Δύο εμπειρογνώμονες ύπνου είχαν εκθέσει τις απόψεις τους σχετικά με την υπόθεση και είπαν ότι ήταν πιθανό η Jade να είχε ένα επεισόδιο σεξυπνίας και φαινόταν ότι ήταν ξύπνια και συναινούσε.

Η απόφαση της CPS σήμαινε ότι η υπόθεση έμπαινε στο αρχείο και ο κατηγορούμενος αθωώθηκε.

Τι είναι η σεξυπνία

Η «σεξουαλική αϋπνία» ή σεξυπνία είναι μια ιατρικά αναγνωρισμένη διαταραχή του ύπνου. Τα άτομα με την πάθηση αυτή εκτελούν σεξουαλικές πράξεις ενώ κοιμούνται.

«Ήμουν εντελώς αιφνιδιασμένη. Δεν είχα καν ακούσει ποτέ για τη σεξουαλική αϋπνία και ήμουν εντελώς μπερδεμένη με αυτό. Πιστεύω ότι βιάστηκα και κοιμήθηκα κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Αναρωτήθηκα αν μπορεί να μου έδωσαν κάποιο φάρμακο βιασμού, αλλά δεν έγιναν εξετάσεις αίματος, οπότε δεν θα το μάθω ποτέ».

Η πρώτη φορά που η Jade ρωτήθηκε για τον ύπνο της ήταν στο αστυνομικό τμήμα, όταν πήγε να δώσει επίσημη κατάθεση.

Απαντώντας σε ερώτηση αστυνομικού, εξήγησε ότι πάντα κοιμόταν βαθιά και υπνοβατούσε μερικές φορές ως έφηβη. Η Jade δεν έχει ιστορικό υπνοβασίας ως ενήλικας και δεν έχει καμία περίπτωση σεξουαλικής αϋπνίας με προηγούμενους συντρόφους.

«Αυτοί οι εμπειρογνώμονες δεν μου είχαν μιλήσει ποτέ στο τηλέφωνο – πόσο μάλλον να με συναντήσουν αυτοπροσώπως», δήλωσε.

Η έφεση

Η Jade ήταν αποφασισμένη να αποδείξει ότι η CPS έκανε λάθος που απέσυρε την υπόθεσή της. Αλλά είχε περιορισμένο χρόνο για να ασκήσει έφεση.

Έτσι, ζήτησε όλα τα έγγραφα της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονταν με τους εμπειρογνώμονες ύπνου. Στη συνέχεια, ανέθεσε στον δικό της εμπειρογνώμονα ύπνου, από το Κέντρο Ύπνου του Λονδίνου, να παράσχει αντιπαραδείξεις.

Σύμφωνα με τον εκείνον, ήταν η πρώτη φορά που έπεσε στην αντίληψή του μια υπόθεση στην οποία το φερόμενο ως θύμα βιασμού κατηγορήθηκε ότι είχε σεξυπνία. Σε κάθε άλλη υπόθεση βιασμού, ο κατηγορούμενος ήταν αυτός που ισχυριζόταν ότι είχε σεξουαλική υπνοβασία.

Η Jade υποβλήθηκε στη συνέχεια σε εξέταση ύπνου – ένα πολυσωμνογράφημα, το οποίο παρακολουθεί τα εγκεφαλικά κύματα, την αναπνοή και την κίνηση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το τεστ έδειξε ότι ροχαλίζει και ότι έχει ήπια άπνοια ύπνου, μια κοινή κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά και αρχίζει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αναζήτησε δικηγόρο για να καταλάβει πώς αντιμετωπίζεται το θέμα στο δικαστήριο και συνάντησε μία νομικό που είχε υπερασπιστεί υποθέσεις βιασμού. Στις υποθέσεις αυτές όμως, ο κατηγορούμενος ήταν πάντα εκείνος που ισχυριζόταν ότι είχε σεξουαλική υπνοβασία.

Η δικηγόρος είπε στην Jade ότι οι ειδικοί στον ύπνο δεν είναι σχεδόν ποτέ σε θέση να πουν οριστικά αν κάποιος έχει την πάθηση.

Τελικά υπέβαλε την έφεσή της και η επανεξέταση της CPS έκρινε ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη. Ένας επικεφαλής εισαγγελέας του στέμματος που δεν είχε εμπλακεί στην αρχική υπόθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να είχε πάει σε δίκη.

Η «συγγνώμη» από την CPS

Είπε ότι οι εμπειρογνώμονες ύπνου και οι ισχυρισμοί της κατηγορουμένης για σεξουαλική αϋπνία θα έπρεπε να είχαν εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση. Αλλά παρά την ετυμηγορία του και τη «συγγνώμη» της CPS, η υπόθεση δεν μπορεί να επανεξεταστεί. Ο λόγος είναι επειδή  ο άνδρας έχει αθωωθεί επίσημα.

«Η CPS με απογοήτευσε και απογοητεύει και κάθε άλλη γυναίκα και κορίτσι. Έκανα όσα περισσότερα μπορούσα και όμως δεν μπορεί να γίνει τίποτα πια», δήλωσε στη Daily Mail.

Η υπόθεση της Jade παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ του BBC: «Sexsomnia: Case Closed?».

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024