Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστροφή των ΗΠΑ στον «μεσαίωνα» της παιδικής εργασίας

Επιστροφή των ΗΠΑ στον «μεσαίωνα» της παιδικής εργασίας

Εν μέσω έκρηξης των παραβιάσεων της νομοθεσίας για την απασχόληση ανηλίκων, ρεπουμπλικανικές πολιτείες χαλαρώνουν κι άλλο τους κανονισμούς

Μα είναι δυνατόν εν έτει 2023 να θεωρείται η παιδική εργασία λύση για την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ;

Κατά πολλούς Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους και νομοθέτες, φαίνεται δυστυχώς πως η απάντηση είναι «ναι».

H κυβερνήτης του Αρκάνσας, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς -πάλαι ποτέ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Τραμπ- υπέγραψε μόλις προ μηνός νομοσχέδιο που καταργεί την απαίτηση ειδικής άδειας εργασίας από την πολιτεία για την απασχόληση 14χρονων και 15χρονων παιδιών.

Κοντολογίς, το ηλικιακό όριο «ξεχείλωσε» μέχρι τα 13 έτη.

Κατά τους υποστηρικτές του νέου νόμου, πρόκειται για εξορθολογισμό της διαδικασίας πρόσληψης, με την τελική απόφαση να έγκειται -αντί στην κυβέρνηση- στους γονείς.

«Η κυβερνήτης πιστεύει ότι η προστασία των παιδιών έχει ύψιστη σημασία, όμως η χορήγηση ειδικής άδειας ήταν μια αυθαίρετη επιβάρυνση», δήλωσε εκπρόσωπός της. «Όλοι οι νόμοι περί παιδικής εργασίας που πραγματικά προστατεύουν τα παιδιά εξακολουθούν να ισχύουν», υποστήριξε, «και αναμένουμε από τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν, όπως ακριβώς υποχρεούνται να κάνουν τώρα»…

Σε αυτό το δρόμο της ανησυχητικής οπισθοχώρησης το Αρκάνσας δεν είναι καν το μόνο.

Στην πολιτεία της Αϊόβα -επίσης ρεπουμπλικανικού ελέγχου- βρίσκεται ήδη υπό εξέταση νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την απασχόληση 14χρονων στη βιομηχανία κρέατος.

Την εργασία 15χρονων σε γραμμές συναρμολόγησης ως φορτοεκφορτωτές σε οχήματα και ράφια για αντικείμενα βάρους έως 22,6 κιλών.

Οι δε εργαζόμενοι έφηβοι 16 και 17 ετών θα επιτρέπεται να σερβίρουν αλκοόλ, απλά με την έγκριση των γονέων τους.

Όλα αυτά, με διεύρυνση της ζώνης απασχόλησης ανηλίκων από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, στο όνομα «προγραμμάτων μάθησης με βάση την εργασία», όπως βολικά τα αποκαλούν.

Στο Οχάιο προωθείται η απασχόληση 14χρονων και 15χρονων μέχρι τις 9 μ.μ. στη διάρκεια του σχολικού έτους, κατά παράβαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Πλέον καταβάλλονται προσπάθειες να αλλάξει μέχρι και αυτή.

Πηγή: Υπουργείο Εργασίας ΗΠΑ

«Κάτεργα» για ανήλικους

Ο ομοσπονδιακός νόμος στις ΗΠΑ απαγορεύει την απασχόληση ανηλίκων κάτω των 16 ετών περισσότερες από τρεις ώρες τη σχολική ημέρα, 18 ώρες συνολικά την εβδομάδα και πέρα από τις 7 το απόγευμα. «Μαύρη» εξαίρεση αποτελεί η γεωργική βιομηχανία.

Αξιώνοντας επέκταση των ωρών απασχόλησης για 14χρονα και 15χρονα παιδιά, όταν τα σχολεία δεν λειτουργούν, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ντέιβ Τζόις κατέθεσε πέρυσι σχετικό νομοσχέδιο στο Κογκρέσο.

Τότε δεν εγκρίθηκε. Όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συμβεί τώρα κάτι ανάλογο, καθώς οι πολιτικοί συσχετισμοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν πια αλλάξει -με την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών- και οι ισορροπίες στη Γερουσία παραμένουν εξαιρετικά ρευστές.

Το επιχείρημα-«καραμέλα» όσων προωθούν κυνικά περαιτέρω χαλάρωση των νόμων περί παιδικής εργασίας στις ΗΠΑ είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Επιδιώκουν επέκταση των επιτρεπόμενων ωρών εργασίας παιδιών και εφήβων, διεύρυνση των θέσεων που μπορούν να απασχοληθούν, αλλά και σκανδαλώδη προστασία των εργοδοτών από κάθε ευθύνη για τραυματισμούς, ασθένειες ή θανάτους ανηλίκων στους χώρους εργασίας.

Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας δείχνουν εν τω μεταξύ αύξηση κατά 37% μέσα στο τελευταίο έτος του αριθμού παιδιών που υπήρξαν θύματα εκμετάλλευσης, με απασχόληση κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

Οι περιπτώσεις αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας: από αλυσίδες εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας, μέχρι αλυσίδες φαστ φουντ.

Μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν 102 ανήλικοι, ηλικίας 13-17 ετών, να εργάζονταν παράνομα σε επικίνδυνες θέσεις εργασίας και σε νυχτερινές βάρδιες για λογαριασμό της Packers Sanitation Services Inc. (PSSI): υπεργολάβου μεγάλων εταιρειών στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Τα παιδιά εργάζονταν στον καθαρισμό 13 σφαγείων και επεξεργασίας κρέατος, σε συνολικά οκτώ πολιτείες, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων επικίνδυνα χημικά.

Κατά τη συνήθη τακτική, η εταιρεία δήλωσε άγνοια για την απασχόληση ανηλίκων.

Τελικά πλήρωσε πρόστιμο ύψους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, τέθηκε υπό εποπτεία, προσέλαβε πρόσφατα νέο διευθύνοντα σύμβουλο και δημιούργησε ταμείο για την… καταπολέμηση της παιδικής εργασίας.

Αναζητείται υπευθυνότητα

Αναλύοντας στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής σκιαγραφεί σε μελέτη του ένα διαρκές έγκλημα και μια εφιαλτική εικόνα.

Από το 2015, διαπίστωσε, οι παραβιάσεις των νόμων για την παιδική εργασία σημείωσαν αύξηση σχεδόν 300%.

Στην πιο ευάλωτη θέση βρίσκονται σταθερά τα παιδιά μεταναστών.

Τώρα δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές, οι Άλεξ Παντίλα και Τζον Χίκενλουπερ, έστειλαν επιστολές σε 27 διευθύνοντες συμβούλους, ζητώντας άμεση ενημέρωση για τη συμμόρφωση των εταιρειών τους με την ομοσπονδιακή νομοθεσία ως προς την απασχόληση ανηλίκων.

Κατά τη δε αρθρογράφο της Washington Post, Χελέιν Όλεν, πίσω από τις -πρωτίστως ρεπουμπλικανικής πρωτοβουλίας- προσπάθειες «ξεχειλώματος» της πολιτειακής ή ακόμη και της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για την παιδική εργασία κρύβεται μιασυντονισμένη εκστρατεία κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με στόχο και τη μείωση των μισθών.

«Υπάρχει λόγος που οι εργοδότες προσλαμβάνουν παιδιά με αυξανόμενους αριθμούς», συμφωνούν οι Τζέσικα Μαρτίνες και Μάρσι Γκόλντσταϊν-Γκέλμπ, διευθύντριες του δικτύου «Εθνικό Συμβούλιο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία» (National COSH) στις ΗΠΑ.

Οι ανήλικοι, εξηγούν σε άρθρο τους στο περιοδικό The Progressive, «έχουν λιγότερη πληροφόρηση» για τα δικαιώματά τους, «λιγότερη δύναμη και λιγότερες επιλογές. Είναι πιο εύκολο να τους εκμεταλλευτούν».

«Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να μπουν αυστηρότεροι περιορισμοί στην απασχόληση μαθητών γυμνασίου», παρατηρεί η Χελέιν Όλεν, καταλογίζοντας ευθύνες στους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και στους Δημοκρατικούς.

«Εφόσον υπάρχουν ανησυχίες για έλλειψη εργατικού δυναμικού», τονίσει, «αυξήστε τον αριθμό των νόμιμων μεταναστών, βοηθήστε τους εφήβους να λάβουν άδειες εργασίας για να κάνουν ασφαλείς δουλειές μετά το σχολείο ή απλώς αυξήστε τους μισθούς».

Ακόμη και υπολογιστικά να το δει κανείς, επισημαίνει στους Los Angeles Times ο ειδικός αναλυτής εργασιακών θεμάτων Στιβ Γκρίνχαουζ, περαιτέρω χαλάρωση της νομοθεσίας καθιστά πιο πιθανό περισσότεροι ανήλικοι να εγκαταλείψουν τις σπουδές. Κάτι, τονίζει, που «θα βλάψει μακροπρόθεσμα την οικονομία των ΗΠΑ».

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024