Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αρνήθηκε να πληρώσει λύτρα για την απαγωγή του εγγονού του –Έλαβε το κομμένο αυτί του

Αρνήθηκε να πληρώσει λύτρα για την απαγωγή του εγγονού του –Έλαβε το κομμένο αυτί του

Ο Αγγλοαμερικανός βιομήχανος και πατριάρχης της οικογένειας Γκέτι, ο Ζαν Πολ Γκέτι έχει μείνει στην ιστορία ως ο πιο σπαγκοραμένος και στριφνός μεγιστάνας πετρελαίου στην ιστορία –κάτι που δεν άλλαξε, ακόμα κι όταν απήχθη ο 16χρονος εγγονός του από την ιταλική μαφία, το 1973.

Ως εγγονός ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Ζαν Πολ Γκέτι ο Τρίτος πέρασε μήνες βασανιζόμενος και ξυλοκοπούμενος μέχρι να διαπραγματευτεί λύτρα με την ιταλική μαφία.

Στις 3 τα ξημερώματα της 10ης Ιουλίου του 1973, ο 16χρονος Ζαν Πολ απήχθη από τα μέλη ενός κυκλώματος του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος που ονομαζόταν ‘Ndrangheta, ενώ χαλάρωνε στη διάσημη Piazza Farnese στη Ρώμη.

Ενώ η ‘Ndrangheta, μια οργάνωση τύπου μαφίας της Καλαβρίας, απήγαγε ανθρώπους για λύτρα στη Βόρεια Ιταλία πολλά, αυτή τη φορά πίστευαν ότι είχαν επιτέλους πετύχει το τζακ ποτ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ζαν Πολ Γκέτι ο Τρίτος δεν ήταν ένας συνηθισμένος έφηβος: ήταν ο κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας των Γκέτι και ανήκε σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου. Τα χρήματα της οικογένειας δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν ο παππούς του ο Ζαν Πολ Γκέτι, ίδρυσε την Getty Oil Company, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή.

Μέσω αυτής της εταιρείας, ο ιδρυτής της αναδείχθηκε σε πλουσιότερο άνθρωπο της εποχής του. Αν και γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν τόσο αγγλόφιλος που μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Παρά τον τεράστιο πλούτο του, ήταν γνωστό ότι ήταν εξωφρενικά φιλάργυρος, φτάνοντας να εγκαταστήσει μέχρι και καρτοτηλέφωνα στο πολυτελές κτήμα του Sutton Place στο Surrey.

Ο γιος του κληρονόμησε την αγάπη του πατέρα του για τα βρετανικά νησιά, αν και όχι την παροιμιώδη τσιγκουνιά του. Ο νεότερος Γκέτι ήταν φιλάνθρωπος και εργάστηκε επίσης για την εταιρεία του πατέρα του ως διευθυντής της Getty Oil Italiana.

Δείτε το βίντεο με την ιστορία του νεαρού Ζαν Πολ 

Η πρώιμη ζωή του εγγονού

Η πρώτη σύζυγος του Γκέτι Τζούνιορ, η Γκέιλ Χάρις, ήταν πρωταθλήτρια του πόλο και μαζί της απέκτησε τον μεγαλύτερο γιο του, τον Ζαν Πολ τον Τρίτο.

Από νεαρή ηλικία, ο Ζαν Πολ κατάφερε να δημιουργήσει τεράστια αμηχανία στην οικογένεια. Μεγαλωμένος στη Ρώμη, ενώ ο πατέρας του εργαζόταν για το ιταλικό τμήμα της εταιρείας, ο Ζαν Πολ διώχτηκε από διάφορα αγγλικά οικοτροφεία, μια φορά επειδή έβαψε τον διάδρομο του σχολείου του με μια φιγούρα εμπνευσμένη από τις ειδήσεις για την δολοφονική οικογένεια Μάνσον.

Στην ηλικία των 15 ετών, ο Γκέτι ο Τρίτος ζούσε ήδη έναν μποέμικο –και εντελώς έξω από την οικογενειακή παράδοση- τρόπο ζωής, συμμετέχοντας σε αριστερές διαδηλώσεις, πηγαίνοντας σε νυχτερινά κέντρα, πίνοντας και καπνίζοντας υπερβολικά. Συντηρούσε τον εαυτό του πουλώντας έργα τέχνης και κοσμήματα που δημιουργούσε και ποζάροντας γυμνός για περιοδικά.

Κάποια στιγμή συνελήφθη επειδή πέταξε μια μολότοφ κατά τη διάρκεια μιας αριστερής διαδήλωσης, ενώ είχε διαλύσει αμέτρητα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Ζαν Πολ απήχθη από την ‘Ndrangheta.

Ο απαράμιλλα τσιγκούνης μεγιστάνας Ζαν Πολ Γκέτι / Photo: YouTube

Photo: YouTube

Απαγωγή και λύτρα στους δρόμους της Ρώμης

Δύο μόλις ημέρες μετά την εξαφάνιση του, η μητέρα του έλαβε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που απαιτούσε 17 εκατομμύρια δολάρια σε αντάλλαγμα για την ασφαλή επιστροφή του.

Όταν η μητέρα του διαμαρτυρήθηκε ότι δεν είχε τόσα χρήματα, καθώς ήταν διαζευγμένη από τον Γκέτι Τζούνιορ για πάνω από εννέα χρόνια, οι απαγωγείς φέρεται να είπαν: «Πάρτε τα από το Λονδίνο». Αυτό ήταν μια αναφορά στον πρώην σύζυγό της και τον πρώην πεθερό της που ζούσαν εκεί.

Έστειλαν επίσης ένα σημείωμα του νεαρού Γκέτι που έλεγε: «Αγαπητή μαμά, από τη Δευτέρα έχω πέσει στα χέρια απαγωγέων. Μην αφήσεις να με σκοτώσουν».

Αρχικά, πολλά μέλη της οικογένειας, ακόμη και αρκετοί αστυνομικοί, αμφισβήτησαν την αλήθεια της απαγωγής. Ο Γκέτι Γ΄ είχε συχνά αστειευτεί ότι θα σκηνοθετούσε τη δική του απαγωγή για να αποσπάσει κάποιο χρηματικό ποσό από την τσιγκουνιά του παππού του.

Ωστόσο, καθώς οι μέρες περνούσαν και οι απαιτήσεις συνεχίζονταν, ο πατέρας του, ο Γκέτι Τζούνιορ άρχισε να παίρνει την κατάσταση στα σοβαρά. Αν και δεν είχε τα μέσα να συγκεντρώσει ο ίδιος 17 εκατομμύρια δολάρια, επικοινώνησε με τον δικό του πατέρα και πατριάρχη της φαμίλιας Γκέτι και του ζήτησε τα χρήματα.

Ο 80χρονος Ζαν Πολ Γκέτι λέγεται ότι απάντησε στο αίτημα αυτό: «Έχω άλλα 14 εγγόνια και αν πληρώσω έστω και μία δεκάρα τώρα, τότε θα έχω 14 απαχθέντα εγγόνια».

Ο πατέρας και η μητέρα του νεαρού Ζαν Πολ / Photo: YouTube

Η κακοποίηση από τους απαγωγείς

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ της οικογένειάς του και των απαγωγέων του, ο Γκέτι Γ’ κρατήθηκε αλυσοδεμένος σε ένα πάσσαλο σε μια σπηλιά στα βουνά της Καλαβρίας, όπου τον χτυπούσαν και τον βασάνιζαν τακτικά.

Τον Νοέμβριο, τέσσερις μήνες από την απαγωγή του, οι απαγωγείς αποφάσισαν να χοντρύνουν το παιγνίδι. Έκοψαν το αυτί του Γκέτι Γ’ και το έστειλαν σε μια τοπική εφημερίδα μαζί με μια τούφα από τα μαλλιά του και ένα σημείωμα που ανέφερε: «Αυτό είναι το αυτί του Πολ. Αν δεν πάρουμε κάποια χρήματα μέσα σε 10 ημέρες, θα έρθει το άλλο αυτί. Με άλλα λόγια θα φτάσει σε μικρά κομμάτια».

Σε αυτό το σημείο, ο μεγιστάνας παππούς του υποχώρησε και αποφάσισε να πληρώσει τους απαγωγείς. Ωστόσο, ο διαβόητα τσιγκούνης μεγιστάνας κατάφερε να κλείσει συμφωνία με τους απαγωγείς και φέρεται να πλήρωσε κάτι λιγότερο από 3 εκατομμύρια δολάρια για την επιστροφή του εγγονού του.

Ακόμα και από αυτό το μικρότερο ποσό, απαίτησε από τον γιο του να επιστρέψει τα λύτρα με επιτόκιο 4%.

O Ζαν Πολ και η μητέρα του / Photo: YouTube

Οι απαγωγείς του έκοψαν το αυτί / Photo: YouTube

Γυρνώντας στο σπίτι

Έχοντας περάσει τα 17α γενέθλιά του στην αιχμαλωσία, ο νεαρός Ζαν Πολ ανακαλύφθηκε σε έναν χιονισμένο αυτοκινητόδρομο μεταξύ Ρώμης και Νάπολης, στις 15 Δεκεμβρίου του 1973, λίγο μετά την παράδοση των λύτρων.

Το διαμελισμένο αυτί του ανακατασκευάστηκε μέσω μιας σειράς χειρουργικών επεμβάσεων λίγο αργότερα.

Τελικά, εννέα από τους απαγωγείς συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμα μέλη της ‘Ndrangheta. Ωστόσο, αυτά τα υψηλόβαθμα μέλη απέφυγαν εύκολα τις κατηγορίες και μόνο δύο άνδρες καταδικάστηκαν τελικά.

Η απαγωγή είχε τραυματική επίδραση στον νεαρό Γκέτι και πιθανότατα συνέβαλε στον αλκοολισμό και τον εθισμό στα ναρκωτικά που κατέστρεψε τη ζωή του.

Το 1981, σε ηλικία 25 ετών, ο Ζαν Πολ υπέστη ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο μετά τη λήψη ενός κοκτέιλ από Βάλιουν, μεθαδόνη και αλκοόλ, το οποίο του προκάλεσε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, αφήνοντάς τον τετραπληγικό και μερικώς τυφλό.

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024