Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απαγορευμένα μέρη που δεν επιτρέπεται να επισκεφθείτε

Απαγορευμένα μέρη που δεν επιτρέπεται να επισκεφθείτε

Κλειδωμένα μυστικά που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον έξω κόσμο

γράφει η Βασιλίνα Ριστάνη * 

Όσο η ανθρωπότητα είναι προσηλωμένη στην εξερεύνηση του διαστήματος και στον αποικισμό του Άρη, ορισμένες περιοχές του πλανήτη μας παραμένουν άθικτες. Κάποια ξεχασμένα μέρη φιλοξενούν απόρρητες στρατιωτικές βάσεις. Μερικά κρύβουν μυστικά που κόβουν την ανάσα, ενώ άλλες είναι εκτός ορίων λόγω κανονισμών ασφαλείας.

Είτε καλύπτουν ίντριγκες πίσω από κλειστές, είτε είναι εκτός ορίων λόγω επιστημονικών ή κυβερνητικών ρυθμίσεων, η γοητεία είναι αναμφισβήτητη. Δεν υπάρχει τρόπος όμως να πάτε εκεί και στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλλον δεν θα το θέλατε. Σε έναν κόσμο γεμάτο από απεριόριστους χώρους για να ανακαλύψετε, είναι ενδιαφέρον να σκεφτείτε εκείνους που δεν μπορείτε.

1. Το νησί των φιδιών

Το Ilha da Queimada Grande, ή αλλιώς «Νησί των φιδιών», είναι ένα νησί στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας. Φιλοξενεί ένα σπάνιο και απίστευτα θανατηφόρο είδος φιδιού που ονομάζεται χρυσή λόγχη. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, υπάρχουν ένα έως πέντε φίδια για κάθε τετραγωνικό μέτρο γης.

Οι οχιές τρώνε κυρίως τα μεταναστευτικά πουλιά που επισκέπτονται το νησί. Έχουν αναπτύξει ένα δηλητηριώδες δάγκωμα αρκετά ισχυρό ώστε να εξουδετερώνουν το θήραμά τους πριν αυτό προλάβει να πετάξει μακριά. Τα φίδια είναι τόσο επικίνδυνα που η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει απαγορεύσει στους ανθρώπους να επισκέπτονται την περιοχή.

Σπάνιες εξαιρέσεις γίνονται, κυρίως για τους επιστήμονες που μελετούν το είδος, αλλά πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από γιατρό.

2. Το φυλάκιο της Coca Cola

Η συνταγή της Coca-Cola θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά στον κόσμο. Από τότε που δημιουργήθηκε το 1886 από τον John Pemberton στην Ατλάντα, η συνταγή αυτή φυλάσσεται με ζήλο. Lίγοι έχουν καταφέρει να την πάρουν στα χέρια τους. Το αναψυκτικό και η εταιρεία αγοράστηκαν το 1919 από μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον Ernest Woodruff.

Tο 1920, η συνταγή κατέληξε κλειδωμένη σε μια τράπεζα της Νέας Υόρκης. Το 1925 μεταφέρθηκε στην τράπεζα Trust Company Bank στην Ατλάντα. H εταιρεία αποφάσισε να μεταφέρει τη διάσημη συνταγή της Coca-Cola σε μουσείο της Ατλάντα το 2011. Πολλοί τουρίστες επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις κάθε χρόνο, αλλά δεν μπορούν να περάσουν τις πόρτες του φυλακίου.

3. Παγκόσμια τράπεζα σπόρων Σβάλμπαρντ

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων του Σβάλμπαρντ βρίσκεται στο απομακρυσμένο αρκτικό νησί Σπιτσμπέργκεν στη Νορβηγία. Ο χώρος των 11.000 τετραγωνικών μέτρων φιλοξενεί περισσότερα από 1 εκατομμύριο δείγματα σπόρων από όλο τον κόσμο. Το θησαυροφυλάκιο λειτουργεί ως ένα είδος εφεδρικής μονάδας των καλλιεργειών του κόσμου.

Διατηρεί τα δείγματα σε ασφαλές μέρος σε περίπτωση που μια καταστροφή τα εξαφανίσει από το φυσικό τους περιβάλλον. Η εγκατάσταση είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να προστατεύει το περιεχόμενό της και από ανεπιθύμητους επισκέπτες. Είναι βαθιά στο υπέδαφος και πάνω από τη στάθμη της θάλασσας για να αντέχει σεισμούς, άνοδο των ωκεανών και πυρηνικές επιθέσεις.

4. Περιοχή 51

Η Περιοχή 51, αποτελεί παιδική χαρά των θεωρητικών συνωμοσίας. Έχει προκαλέσει απορία στο κοινό εδώ και δεκαετίες. Η κρυμμένη στρατιωτική βάση στην έρημο της Νεβάδα έχει κρατήσει τον σκοπό της μυστικό για αρκετό καιρό. Οι κυβερνήσεις αρνούνταν την ύπαρξη της βάσης μέχρι το 2013, ώσπου παραδέχθηκαν ότι εκεί κάνουν «δοκιμές πτήσεων».

Πολλοί πιστεύουν ότι διατηρείται για δοκιμές πειραμάτων σχετικών με εξωγήινους ή ότι εκεί «γύρισαν» την προσγείωση στο φεγγάρι. Ένα πράγμα είναι σίγουρο – η απόπειρα πρόσβασης στην απαγορευμένη περιοχή θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι χώροι προστατεύονται από ναρκοπέδια και άλλες αμυντικές δικλείδες.

5. Δωμάτιο 39

Η εκδοχή της Περιοχής 51 της Βόρειας Κορέας είναι το δωμάτιο 39, αλλά αντί για στρατιωτικά μυστικά, λέγεται ότι κρύβει πράγματα όπως Viagra της μαύρης αγοράς. Είναι μία από τις πιο απόρρητες οργανώσεις στο αναμφισβήτητα πιο μυστικοπαθές κράτος του κόσμου. Δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, στο κτίριο του Εργατικού Κόμματος στην Πιονγκγιάνγκ.

Δεν υπάρχουν πολλές επίσημες πληροφορίες για το δωμάτιο λόγω της μυστικότητας των δραστηριοτήτων του. Πιστεύεται ότι συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω εμπορικών επιχειρήσεων – νόμιμων και παράνομων – με δραστηριότητες που κυμαίνονται από την παραχάραξη μέχρι την πώληση χρυσού, ναρκωτικών ή όπλων.

6. Λέσχη «White’s»

Υπάρχουν ακόμη, απίστευτα μέρη στον κόσμο όπου απαγορεύεται η πρόσβαση στις γυναίκες. Το πιο γνωστό ίσως είναι το κλαμπ κυρίων «The White’s Club». Ιδρύθηκε το 1693 και βρίσκεται στην οδό Σεντ Τζέιμς 37 στο Πικαντίλι. Στα μέλη του περιλαμβάνονται πολιτικοί ηγέτες, ανώτεροι τραπεζίτες, ακόμη και κληρονόμοι του βρετανικού θρόνου.

Ο περιορισμός για τις γυναίκες είναι τόσο αυστηρός, που μόνο η βασίλισσα Ελισάβετ κατάφερε να μπει. Το 2013 ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχώρησε οικειοθελώς από το επίλεκτο κλαμπ, λέγοντας: «Είμαι απογοητευμένος που η λέσχη δεν δέχεται γυναίκες.  Το βρίσκω ανεξήγητο στην εποχή μας, πραγματικά».

Τα μέλη της παλαιότερης και πιο ελιτίστικης λέσχης κυρίων του Λονδίνου έχουν συρρικνωθεί σε 500, ενώ το μπαρ της λέγεται ότι δεν έχει κλείσει εδώ και 200 χρόνια.

* Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies 

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024