Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λορέτα Λιν: Όλα όσα δεν ξέραμε για την τραγουδίστρια της κάντρι που έφυγε από τη ζωή

Λορέτα Λιν: Όλα όσα δεν ξέραμε για την τραγουδίστρια της κάντρι που έφυγε από τη ζωή

Η Λορέτα Λιν, γεννήθηκε «κόρη ανθρακωρύχου» και πέθανε στα 90 της, ως το διαμάντι της κάντρι μουσικής.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η Λορέτα Λιν, ένας από τους πυλώνες της κάντρι. Γεννήθηκε ως μια απλή κόρη ανθρακωρύχου στο Κεντάκι. Τραγούδησε για το δύσβατο μονοπάτι της ζωής της, τη φτώχεια και τον ερώτα από την οπτική μιας μικροπαντρεμένης γυναίκας και έγινε ένα από τα πιο λαμπερά στολίδια της Αμερικανικής μουσικής.

«Θα έδινα τα πάντα στον κόσμο αν ο πατέρας μου ήταν εδώ όταν ηχογραφούσα το Coal Miner’s Daughter. Αν και νομίζω ότι με ακούει», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λιν. «Μια μέρα θα το τραγουδήσω γι’ αυτόν».

Ένα αστέρι που έσβησε

Στις 4 Οκτωβρίου έσβησε το αστέρι της Λορέτα Λιν, στο σπίτι της στο Τενεσί. «Η πολύτιμη μαμά μας, έφυγε ήρεμα από τη ζωή σήμερα το πρωί, 4 Οκτωβρίου, στον ύπνο της στο σπίτι της στο αγαπημένο της ράντσο στο Hurricane Mills», επιβεβαίωσε η οικογένεια της.

Το ράντσο της Λιν στο Hurricane Mills χαρακτηρίζεται ως το έβδομο μεγαλύτερο αξιοθέατο στο Τενεσί. Διαθέτει στούντιο ηχογράφησης, μουσεία, καταλύματα, εστιατόρια και καταστήματα γουέστερν. Το ιστορικό αρχοντικό της του 1800 λέγεται ότι είναι στοιχειωμένο.

Η Λορέτα ήταν η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης της κάντρι που έλαβε αστέρι στο Walk of Fame του Χόλιγουντ το 1977. Η σταρ παραμένει η πιο πολυβραβευμένη γυναίκα της κάντρι μουσικής με 3 βραβεία Grammy, 7 American Music Awards, 8 BMI Awards, 13 ACM Awards και 8 CMA Awards.

Το 1972, η Λιν ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που ανακηρύχθηκε «Entertainer of the Year» από την Ένωση Μουσικής της Κάντρι. Το 1980, ήταν η μόνη γυναίκα που ονομάστηκε «Καλλιτέχνης της δεκαετίας» για τη δεκαετία του 1970 από την Ακαδημία Country Music. Εισήχθη στο Country Gospel Music Hall of Fame το 1999.

Η Λιν εισήχθη στο Country Music Hall of Fame στις 10 Οκτωβρίου 1988, μαζί με τον συνάδελφό της αστέρα της country Roy Rogers. Η Λορέτα έλαβε το Kennedy Center Honors ένα βραβείο που απονεμήθηκε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 2003. Της απονεμήθηκε το βραβείο πρωτοπόρου της κάντρι μουσικής από την Ακαδημία Country Music.

Η ζωή της

Γεννήθηκε ως Λορέτα Γουέμπ στο απομακρυσμένο ορεινό χωριό Butcher Hollow των Απαλαχίων, στο Κεντάκι. Ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά και η οικογένεια ζούσε σε μια ξύλινη καλύβα με ταπετσαρία από σελίδες καταλόγου. Η ζωή της περιστρεφόταν γύρω από το ανθρακωρυχείο όπου δούλευε ο πατέρας της και την εκκλησία όπου έμαθε να τραγουδάει.

Αυτή η δύσκολη αρχή τη βοήθησε να θέσει τις βάσεις για να γίνει η φωνή των γυναικών της εργατικής τάξης. «Γράφω για τη ζωή μου – σε κάθε τραγούδι που έχω συνθέσει», δήλωσε η Λιν στο TODAY το 2018.

Μόλις 15 ετών όταν παντρεύτηκε τον 21χρονο βετεράνο του πολέμου Oliver «Doolittle» Lynn. Ήταν νοικοκυρά στην Ουάσινγκτον με τέσσερα μικρά παιδιά, όταν ένας ανιχνευτής της Zero Records την ανακάλυψε να τραγουδάει σε ένα μικρό κλαμπ στο Βανκούβερ.

«Οι άνθρωποι γοητεύονταν από την αθωότητά της», δήλωσε ο συγγραφέας και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Robert K. Oermann. «Ήταν τόσο αφελής για τη ζωή, τη δουλειά και τη μουσική, που φαινόταν μαγευτική στους ανθρώπους. Αυτό και το γεγονός ότι ήταν φοβερή τραγουδίστρια».

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024