Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκεί που συναντιούνται οι φοιτητές: Στέκια, μπαρ και μαγειρεία

Εκεί που συναντιούνται οι φοιτητές: Στέκια, μπαρ και μαγειρεία

Ένα σημαντικό κομμάτι των αναμνήσεων «των καλύτερων χρόνων της ζωής μας» είναι οι «εξωφοιτητικές» δραστηριότητες με φόντο το κέντρο της πόλης.

Τα φοιτητικά χρόνια κινούνται ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα. Είναι η πιο φευγάτη, μεταιχμιακή περίοδος, πριν την προσγείωση στην πραγματικότητα και αφού έχουν ανοίγει τα αφράτα φτερά. Με μία λέξη «προσδοκία». Αυτή είναι το καύσιμο και το λιπαντικό των χρόνων αυτών. Για αυτό και στη λίστα των κορυφαίων αναμνήσεων τα φοιτητικά χρόνια φιγουράρουν πάνω-πάνω.

Αυτά τα έξι χαρακτηριστικά στέκια της Αθήνας θα τα βρει κανείς πίσω από τις καλύτερες αφηγήσεις μεταξύ των μαθημάτων στα αμφιθέατρα.

· Εφημερίδα ATH

Εδώ θα βρεις γνωστούς θες δε θες. Δεν υπάρχει φοιτητής που να σπουδάζει στην Αθήνα και να μην έχει επισκεφτεί την Εφημερίδα. Το μαγαζί αυτό ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη, όπου  λειτουργεί η «Εφημερίδα SKG». Μιλάμε για μία καφετέρια με άποψη δίπλα στη στάση μετρό Πανεπιστήμιο. Η έκφραση «ούτε που κατάλαβα πώς πέρασε η ώρα» ακούγεται συχνά. Εξαιρετικά σνακ και καφές, ενώ τα βράδια η μουσική γίνεται πιο εναλλακτική και συχνά διοργανώνονται  πάρτι με Dj’s, ανάμεσα στους οποίους ακόμα κι ο ΛΕΞ. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως στην απέναντι πολυκατοικία προβάλλονται βίντεο από γνωστά παιχνίδια, όπως το Pacman ή ο Super Mario.

Σίνα 6 & Βησσαρίωνος 9, Αθήνα

View this post on Instagram

A post shared by @efimerida

· Ρακουμέλ

Όταν ο Γιάννης, από την Ιεράπετρα, έφερνε στο κέντρο της Αθήνας την αυθεντική κρητική παράδοση δε φανταζόταν ότι θα δημιουργούσε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στέκια των Εξαρχείων, το Ρακουμέλ. Λαχταριστοί κολοκυθοανθοί, χοχλιοί μπουμπουριστοί, αυγά με στάκα, τηγανιά κοτόπουλο συνοδευόμενη από γαμοπίλαφο αλλά και πεντανόστιμη ρακή. (Συμβουλή: Δοκίμασε οπωσδήποτε τη ψημένη ρακή). Ιδανικό κλείσιμο για το γεύμα μία σφακιανή πίτα. Συχνά οργανώνονται βραδιές με ζωντανή μουσική –κρητική αλλά όχι μόνο.

Ρακουμέλ, Εμ. Μπενάκη 71, Αθήνα

· Barrett

Άνοιξε το 2015 και ξεχώρισε. Straight ποτά, alternative cocktails και η απαραίτητη μουσική για συνοδεία. Tο όνομά του προέρχεται από τον Syd Barrett των Pink Floyd. Η ιδιαίτερη διακόσμηση, σε συνδυασμό με τα έργα τέχνης που εκθέτουν κατά καιρούς διάφοροι καλλιτέχνες συμπληρώνουν την αισθητική στο ανακαινισμένο κτήριο του 1900. Βαθιοί καναπέδες, ξύλινα τραπέζια και ασπρόμαυρο δάπεδο σαν μία εναλλακτική σκακιέρα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία δροσερή «επέκταση» στην απέναντι αυλή του ακατοίκητου σπιτιού. Λειτουργεί καθημερινά από τις 11π.μ έως τις 4π.μ.

Πρωτογένους 11 , Ψυρρή

· Γιασεμί

Ποιος δε θέλει να περάσει ένα απόγευμα στην Πλάκα; Παραδοσιακά, όμως, η Πλάκα ήταν χώρος συναντήσεων των φοιτητών. Λίγο η vintage διάθεση, λίγο το σκηνικό που μοιάζει κινηματογραφικό, λίγο η απουσία αυτοκινήτων στα δρομάκια, όλα αυτά συντελούν στη μοναδική γοητεία αυτής της αθηναϊκής περιοχής. Κάπου εκεί στα σκαλάκια της θα βρεις και το Γιασεμί. Ένα διαχρονικό bistro με ρετρό χαρακτήρα. Ιδανικό για selfies στο ίνσταγκραμ μιας και τις περισσότερες ώρες της ημέρας έχει ιδανικό φως. Σνακ από το μπουφέ, χειροποίητα γλυκά και καφέδες συν τις μελωδίες μιας άλλης εποχής.

Μνησικλέους 23, Πλάκα

· Το Ποτάμι

Ένα από τα αγαπημένα στέκια το φοιτητών, το ξακουστό καφέ-μπαρ-μεζεδοπωλείο στο Κουκάκι. Απέναντι από το πάρκο στη Συγγρού, κοντά στο τέλος του πεζόδρομου της Ολυμπίου και δίπλα στο Μπελ Ρεϋ. Ο θρύλος λέει ότι εδώ σερβίρεται ο φθηνότερος καφές και η πιο οικονομική μπίρα στο Κουκάκι. Τις ζεστές μέρες του χρόνου η ζωή μεταφέρεται στα τραπεζάκια έξω, ειδικά αργά το απόγευμα και το βράδυ, κάτω από τα φωτεινά λαμπάκια. Ιδανικό για μελέτη με το λάπτοπ αλλά και για μεγάλες παρέες που τσουγκρίζουν ποτήρια στον αέρα.

Γεωργίου Ολυμπίου 27, Κουκάκι

· Κιματοθραύστης

Ένα μαγειρείο με αλλιώτικο concept στα Εξάρχεια. Τι παίζει εδώ;  Υπάρχει ένας  μπουφές με πολλά διαφορετικά πιάτα, σαλάτες, κρεατικά, ψαρικά, μακαρόνια, όσπρια και επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξει κανείς ανάμεσα σε ένα μικρό πιάτο με 3,80 ευρώ ή σε ένα μεγάλο πιάτο με 6,80. Εννοείται ότι το γεμίζει με ό,τι τραβάει η ψυχή του από τον μπουφέ. Το αγαπούν οι φοιτητές λόγω των τιμών του αλλά και για τα μαγειρευτά του. Ο χώρος είναι πολύ απλός, πολύχρωμος, με λίγα μικροσκοπικά τραπεζάκια στον εσωτερικό χώρο και κάποια μεγάλα τραπέζια-πάγκους στο πεζοδρόμιο.

Χαρ. Τρικούπη 49, Εξάρχεια

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024