Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαίρη Όστιν, ο απροσδόκητος έρωτας του Φρέντι Μέρκιουρι - «Φαινόταν προσγειωμένη»

Μαίρη Όστιν, ο απροσδόκητος έρωτας του Φρέντι Μέρκιουρι – «Φαινόταν προσγειωμένη»

Η γυναίκα που ενέπνευσε το τραγούδι των Queen «Love of My Life». «Όλοι οι εραστές μου με ρωτούσαν γιατί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη Μαίρη, αλλά είναι απλά αδύνατο», είχε πει κάποτε ο Μέρκιουρι για την Όστιν.

Όταν ο Φρέντι Μέρκιουρι γνώρισε για πρώτη φορά τη Μαίρη Όστιν, αυτός ήταν 24 ετών και αυτή 19. Εκείνη την εποχή κανένας από τους δύο δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα τους επιφύλασσε το μέλλον, τόσο ως ζευγάρι όσο και ως φίλων με βαθιά αγάπη ο ένας για τον άλλον. Η πραγματική τους σχέση εξετάζεται στην ταινία Bohemian Rhapsody, με τον Rami Malek στον ρόλο του Μέρκιουρι και τη Λούσι Μπόιντον στον ρόλο της Όστιν.

«Όλοι οι εραστές μου με ρωτούσαν γιατί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη Μαίρη, αλλά είναι απλά αδύνατο», είχε πει κάποτε ο Μέρκιουρι για την Όστιν. «Ο μόνος φίλος που έχω είναι η Μαίρη και δεν θέλω κανέναν άλλον. Ήταν η κοινή μας ζωή μέσα στον γάμο, ήταν η σύζυγός μου»

Όταν ο Μέρκιουρι πέθανε το 1991 από βρογχική πνευμονία που σχετιζόταν με το AIDS σε ηλικία 45 ετών, η Όστιν ήταν στο πλευρό του, όπως ήταν για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του. Κάποια στιγμή της είχε ζητήσει να τον παντρευτεί, και όταν πέθανε της άφησε τη μισή περιουσία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της λονδρέζικης έπαυλης 28 δωματίων στην οποία απεβίωσε ο Μέρκιουρι και στην οποία η Όστιν ζει μέχρι σήμερα.

Η Όστιν ζει μια ήσυχη ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που βίωσε συχνά ως μέλος του στενού κύκλου του Μέρκιουρι. Το ζευγάρι έζησε μαζί on and off για το μεγαλύτερο μέρος δύο δεκαετιών, καθώς η δόξα του Μέρκιουρι κορυφωνόταν και οι Queen γίνονταν ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα του εικοστού αιώνα. Και λόγω της επιτυχίας του Bohemian Rhapsody, η Όστιν φέρεται να κληρονομεί περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια, καθώς της ανήκει πλέον το 75% της περιουσίας του.

Photo: YouTube

Ο Μέρκιουρι και η Όστιν γνωρίστηκαν το 1969, ένα χρόνο πριν σχηματίσει τους Queen με τους Brian May, Roger Taylor και τελικά τον John Deacon. Ο Mέρκιουρι, με πραγματικό όνομα Φαρόκ Μπουλσάρα, γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας το 1946 και μετακόμισε στην Αγγλία με τους γονείς του τη δεκαετία του 1960. Η Όστιν γεννήθηκε το 1951 σε μια φτωχή οικογένεια στη συνοικία Μπάτερσι του νότιου Λονδίνου. Ο πατέρας της εργαζόταν ως διακοσμητής ταπετσαριών και η μητέρα της ως οικιακή βοηθός σε μια μικρή εταιρεία. Και οι δύο γονείς της ήταν κωφοί.

Όταν εργαζόταν στο μοντέρνο κατάστημα ρούχων Biba του Λονδίνου, η Όστιν ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον Μέρκιουρι, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει το κολέγιο τέχνης και εργαζόταν σε έναν πάγκο με ρούχα στο κοντινό Κένσινγκτον. Η Όστιν ήταν αρχικά διστακτική απέναντι στον μερικές φορές larger than-life Μέρκιουρι, αλλά σύντομα έγιναν ζευγάρι και ζούσαν μαζί σε ένα στενόχωρο διαμέρισμα, καθώς εκείνος δούλευε πάνω στη μουσική του καριέρα. «Δεν έμοιαζε με κανέναν που είχα γνωρίσει ποτέ πριν», δήλωσε η Όστιν στο OK! Magazine το 2000. «Είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση και εγώ δεν είχα ποτέ αυτοπεποίθηση. Μεγαλώσαμε μαζί. Μου άρεσε – και από εκεί και πέρα συνεχίστηκε».

«Φαινόταν προσγειωμένη», λέει ο Μαρκ Μπλέικ, συγγραφέας του βιβλίου «Is This the Real Life?: Mercury and Queen». «Προφανώς τα βρήκαν αρκετά γρήγορα. Γνωρίζονταν για λίγους μήνες και το επόμενο πράγμα που έκαναν ήταν να ζουν μαζί».

Η πρόταση γάμου του Μέρκιουρι ήταν απροσδόκητη

Το ζευγάρι θα μετακομίσει τελικά σε ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα στην Holland Road του Λονδίνου και το 1973, τη χρονιά που κυκλοφόρησε το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ των Queen, ο Μέρκιουρι της ζήτησε να τον παντρευτεί. «Όταν ήμουν 23 ετών μου έδωσε ένα μεγάλο κουτί την ημέρα των Χριστουγέννων. Μέσα ήταν ένα άλλο κουτί, μετά ένα άλλο και έτσι συνεχίστηκε. Ήταν σαν ένα από τα παιχνιδιάρικα παιχνίδια του. Τελικά, βρήκα ένα υπέροχο δαχτυλίδι από νεφρίτη μέσα στο τελευταίο μικρό κουτί», δήλωσε η Όστιν στην Daily Mail το 2013. Μην καταλαβαίνοντας τι συνέβαινε, η Όστιν ρώτησε τον Μέρκιουρι σε ποιο χέρι θα έπρεπε να το τοποθετήσει. Εκείνος απάντησε στο αριστερό και της ζήτησε να τον παντρευτεί. «Ήμουν σοκαρισμένη. Δεν το περίμενα. Απλά ψιθύρισα: «Ναι, θα το κάνω»».

Τα επόμενα χρόνια, το προφίλ των Queen γιγαντωνόταν με την κυκλοφορία των άλμπουμ «Sheer Heart Attack» (1974) και «A Night at the Opera» (1975), -το τελευταίο περιείχε την μπαλάντα «Love of My Life», που έγραψε ο Mέρκιουρι κατά πάσα πιθανότητα για την Όστιν. Καθώς η φήμη του συγκροτήματος μεγάλωνε, μεγάλωνε και η φήμη του Μέρκιουρι. Η άγρια χαίτη των μαλλιών του, το οδοντωτό του χαμόγελο, τα επιδεικτικά κοστούμια και οι σαρωτικές του εμφανίσεις μαζί με τη συναρπαστική, σχεδόν τεσσάρων οκτάβων περιεκτική φωνή του έκαναν το κοινό να παραληρεί.

Στο σπίτι, τα πράγματα δεν πήγαιναν το ίδιο καλά. Έξι χρόνια μετά την έναρξη της σχέσης τους ο γάμος δεν συζητιόταν πλέον και η Όστιν άρχισε να πιστεύει ότι κάτι είχε αλλάξει. Αποφάσισε να συζητήσει το θέμα με τον Μέρκιουρι. «Του είπα: «Κάτι συμβαίνει και νιώθω σαν μια θηλιά γύρω από το λαιμό σου. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να φύγω»». Ο Μέρκιουρι επέμενε ότι δεν συνέβαινε τίποτα. Η Όστιν θυμάται ότι η σχέση τους ψυχράθηκε μετά από αυτό, την ίδια εποχή που το συγκρότημα γνώριζε απίστευτη επιτυχία.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Επιστρέφοντας στο σπίτι όλο και αργότερα τις περισσότερες νύχτες, η Όστιν θεώρησε ότι ο Μέρκιουρι είχε άλλη σχέση. Ο Φρέντι το 1976, ήδη διεθνής σταρ, αποφάσισε να συζητήσει μαζί της τα εξελισσόμενα σεξουαλικά του συναισθήματα. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη τη στιγμή», δήλωσε η Όστιν στη Daily Mail. «Ούσα λίγο αφελής, μου είχε πάρει λίγο χρόνο να συνειδητοποιήσω την αλήθεια. Στη συνέχεια, ένιωσα ανακούφιση που επιτέλους μου είπε ότι ήταν αμφιφυλόφιλος. Αν και θυμάμαι να του λέω τότε: «Όχι Φρέντι, δεν νομίζω ότι είσαι bisexual. Νομίζω ότι είσαι γκέι»».

Η αποκάλυψη έβαλε τέλος στη σωματική τους σχέση και η Όστιν μετακόμισε σε ένα κοντινό διαμέρισμα που της είχε αγοράσει η μουσική εταιρία του Μέρκιουρι. Ωστόσο, παρέμεινε μέρος του ευρύτερου κύκλου του συγκροτήματος. «Υπάρχουν φωτογραφίες τους μαζί στα παρασκήνια συναυλιών μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, οπότε και δεν ήταν πια ζευγάρι», λέει ο βιογράφος Μπλέικ. «Ήταν κατά βάση ένας ομοφυλόφιλος άνδρας. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας τους, το ότι ζούσαν μαζί ως ζευγάρι και εκείνη πίστευε ότι κάποια στιγμή θα παντρευτούν και μετά έπρεπε να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι εκείνος κοιμόταν με άντρες. Και παρέμειναν τόσο καλοί φίλοι για πολύ καιρό μετά από αυτό. Έμεινε στο περιβάλλον του συγκροτήματος επειδή ήταν μέρος του δικού του περιβάλλοντος. Ήταν το πιο σημαντικό πρόσωπο για αυτόν».

Η Όστιν θα γίνει μάρτυρας της υπερβολής, της σπάταλης, της κατάχρησης ουσιών και των τυχαίων σεξουαλικών επαφών στη ζωή του Μέρκιουρι, ωστόσο η ίδια θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο. Έχει δύο γιους με τον ζωγράφο Πιρς Κάμερον, τον Ρίτσαρντ, του οποίου ο Mέρκιουρι ήταν νονός, και τον Τζέιμι, που γεννήθηκε λίγο μετά τον θάνατο του Mέρκιουρι. Δεν παντρεύτηκε ποτέ τον Κάμερον ενώ ο γάμος της με τον επιχειρηματία Νικ Χόλφορντ έληξε με διαζύγιο μετά από πέντε χρόνια.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Ποτέ δεν έλειπε για πολύ από τη ζωή του Mέρκιουρι. Όταν διαγνώστηκε με HIV, το 1987, δεν υπήρχε θεραπεία για τον ιό και πέθανε από επιπλοκές που σχετίζονται με το AIDS τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 24 Νοεμβρίου 1991. Η Όστιν ήταν στο πλευρό του.

«Την κρατούσε κοντά του όταν αρρώσταινε», λέει ο Μπλέικ. «Τη φρόντισε στη διαθήκη του. Πήρε το σπίτι και μερίδιο από τις εκδόσεις. Ουσιαστικά της άφησε πολλά, σαν να τα άφηνε στη χήρα του. Η Μαίρη ήταν μάλλον καλή στο να τον κρατάει προσγειωμένο. Ήταν εκεί πριν από τα χρήματα, πριν από τη φήμη και ήταν εκεί στο τέλος».

Για τον θάνατό του η Όστιν λέει ότι έχασε κάποιον που θεωρούσε ως την αιώνια αγάπη της. «Όταν πέθανε ένιωσα ότι έχασα έναν σύζυγο. Ήμασταν μαζί στα καλά και στα άσχημα, στα πλούσια και στα φτωχά, στην αρρώστια και στην υγεία. Δεν θα μπορούσες ποτέ να αφήσεις τον Φρέντι εκτός αν πέθαινε – και ακόμα και τότε ήταν δύσκολο».

Η Όστιν υποστήριξε τον Μέρκιουρι στην απόφασή του να κρατήσει μυστική τη φύση της ασθένειάς του μέχρι λίγο πριν πεθάνει. Της ζήτησε επίσης να συλλέξει τις στάχτες του και να τις τοποθετήσει σε μια ιδιωτική τοποθεσία που δεν θα αποκαλύπτονταν ποτέ.

Είναι μια υπόσχεση που τήρησε, περιμένοντας δύο χρόνια μετά τον θάνατό του για να τις μεταφέρει κρυφά από το σπίτι στο οποίο πέθανε, το σπίτι στο οποίο εξακολουθεί να διαμένει περιτριγυρισμένη από τα ίδια έπιπλα που είχε διαλέξει ο Φρέντι. «Δεν ήθελε να προσπαθήσει κανείς να τον ξεθάψει, όπως έχει συμβεί σε κάποιους διάσημους ανθρώπους», δήλωσε η Όστιν στη Daily Mail. «Οι θαυμαστές μπορεί να είναι βαθιά εμμονικοί. Ήθελε να παραμείνει μυστικό και έτσι θα παραμείνει».

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024