Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η δουλειά που πληρώνεσαι για να κάνεις...το τίποτα

Η δουλειά που πληρώνεσαι για να κάνεις…το τίποτα

O Shoji Morimoto αγαπάει τη δουλειά του και δεν προσπαθεί και πολύ γι' αυτήν. Για την ακρίβεια δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα.

Κατά τη διάρκεια των 38 ετών του, ο Shoji Morimoto είχε συνηθίσει να του λέει η οικογένεια, οι συμμαθητές και οι συνάδελφοί του ότι ήταν ένας «τεμπέλης» – το είδος του ανθρώπου που έμενε πίσω και άφηνε τους άλλους να παίρνουν πρωτοβουλίες και δεν του άρεσε καθόλου η δουλειά.

Το 2018, ήταν άνεργος και αυτοαποκαλούνταν «τεμπέλης» άνοιξε έναν λογαριασμό στο Twitter με το ψευδώνυμο «Do Nothing Rent-a-Man» και άρχισε να προσφέρει την «πολύτιμη» συντροφιά του -αλλά ούτε σταγόνα ιδρώτα- στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Κι όμως υπάρχει θέση εργασίας ακατάλληλη για διαβητικούς

«Δανείζω τον εαυτό μου για να μην κάνω τίποτα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν καταβάλλω καμία ιδιαίτερη προσπάθεια», δήλωσε στο BBC. Σχεδόν κάθε μέρα προγραμματίζει έως και τρία ραντεβού. «Δεν ξεκινάω συζήτηση. Απαντώ σε κουβέντες, αλλά μέχρι εκεί».

Οι δραστηριότητες του «Do Nothing Rent-a-Man»

Aπορρίπτει τα αιτήματα να καθαρίσει σπίτια, να πλύνει ρούχα, να επισκεφθεί ένα στοιχειωμένο σπίτι και να ποζάρει γυμνός. Αλλά έχει σταθεί στο τσουχτερό κρύο για να γίνει ακροατής για έναν αγωνιζόμενο μουσικό του δρόμου, έχει συνοδεύσει ανθρώπους σε εξόδους σε καταστήματα και εστιατόρια, και έχει μοιραστεί ακόμη και τούρτα με μια μοναχική ψυχή για τα γενέθλιά της.

«Οι άνθρωποι με χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους», είπε. «Κάποιοι άνθρωποι είναι μοναχικοί. Κάποιοι νιώθουν ότι είναι ντροπή να πάνε κάπου μόνοι τους – θέλουν κάποιον να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους».

«Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι η τεράστια ποικιλία προσωπικοτήτων, συνθηκών και καταστάσεων», σημείωσε. «Αυτό μου κάνει εντύπωση σχεδόν κάθε μέρα».

Σε μια πρόσφατη καθημερινή ημέρα, συνάντησε μια γυναίκα γύρω στα 30, μια από τις τακτικές του πελάτισσες. Μετά από επιπόλαιους χαιρετισμούς, κάθισαν να πιουν καφέ – σιωπηλά.

«Οι Γιαπωνέζες τείνουν να ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι άλλοι και να μην επιβαρύνουν τους άλλους», είπε. «Είναι εξαντλητικό. Οπότε το να απελευθερωθείς από αυτή την εμμονή είναι πολύτιμο» εξήγησε ο Morimoto.

Η έννοια της προσφοράς μπορεί να μεταφράζεται με το να είσαι να είσαι το plus-one σε εστιατόρια ή σε βόλτες για ψώνια. Αλλά ο Morimoto ήταν ίσως ο πρώτος που φιλοξένησε ένα ευρύ φάσμα «αποστολών» χωρίς τίποτα περισσότερο από το κόστος του αυτοκινήτου και, αν χρειαζόταν, των γευμάτων.

Ακολουθούμενος διαδικτυακά από σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου ανθρώπων, περιφέρεται στην πόλη, και συχνά εκτός αυτής, συναντώντας μια σταθερή ροή πελατών. Το «Rent-a-man» έχει «χτυπήσει» φλέβα χρυσού σε μία χώρα με πληθώρα από εργασιομανείς και σε μεγάλο βαθμό κομφορμιστική.

Οι ιστορίες πίσω από τους πελάτες – εργοδότες

Αν και η πελατεία του είναι κατά κύριο λόγο γυναικεία, μερικές από τις συχνά καυστικές ιστορίες προέρχονται από άντρες που αποζητούν το αυτί ακόμη και ενός εντελώς ξένου. Υπήρχε ο νεαρός άνδρας, κολλημένος σε μια ψυχοφθόρα δουλειά γραφείου, που ζήτησε από τον Rent-a-Man να τον συναντήσει στις κούνιες μετά τη δουλειά, για να ξαναζήσει για λίγο τη χαρά του να είσαι ζωντανός.

Ένας άλλος αξέχαστος πελάτης ήταν ένας μοναχικός νεαρός που ζήτησε να μοιραστεί ένα σπιτικό γεύμα και ένα αβάσταχτο μυστικό: Η μητέρα του τον είχε αναθρέψει σε μια ζωή του εγκλήματος και είχε σταλεί σε αναμορφωτήριο για το ρόλο του σε μια ληστεία που άφησε μια γυναίκα νεκρή. Και όμως, είπε ο άνδρας στον κ. Rental, εξακολουθούσε να νοσταλγεί τη μητέρα που του είχε καταστρέψει τη ζωή.

Τα χαρακτηριστικά σκηνικά του κ. Rental, ένα μπλε καπέλο και ένα σακίδιο πλάτης, και η ανεξήγητη μικρή διασημότητά του, ενέπνευσαν πέρυσι μια ημι-μυθιστορηματική σειρά 12 επεισοδίων στο Amazon Prime.

Μέχρι το βράδυ, ο Morimoto βρισκόταν και πάλι σε κίνηση, κατευθυνόμενος για ποτό με μια ήπια ομιλούσα 44χρονη εργαζόμενη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, την Tamami Miyazaki.

«Με έναν φίλο, πρέπει να ανησυχείς για το αν θα του αρέσει το μπαρ ή όχι», είπε. «Αλλά με τον Rental-san, αυτός απλά λέει ευθέως, «ναι» ή «όχι». Είναι λιγότερο δραματικό από το να βγαίνεις με έναν φίλο».

Ο Morimoto έχει προκαλέσει πλήθος αντιγραφών, αλλά μόλις ξεκίνησε. Ο ίδιος δυσανασχετεί με τους υπαινιγμούς ότι αυτό μοιάζει με πραγματική δουλειά. Τίποτα δεν είναι πιο διασκεδαστικό, λέει, από το να μην κάνεις τίποτα.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024