Στις 14 Ιουλίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, με δολωματικούς ψεκασμούς στους ελαιώνες της Εύβοιας.

Σύμφωνα, με την ΔΑΟΚ ΠΕ Εύβοιας, είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη του δάκου που επικρατούν, όπως υψηλή υγρασία και θερμοκρασίες 25-30o C καθώς επίσης και των αυξημένων δακοσυλλήψεων των τελευταίων ημερών, ενώ κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή του προγράμματος δεδομένου της γεωμετρικής προόδου, με την οποία αναπτύσσεται το έντομο προς αποφυγή δυσμενών καταστάσεων στην ποιότητα και ποσότητα τόσο του ελαιολάδου όσο και των επιτραπέζιων ελιών.

Διαβάστε επίσης: Δάκος: Ο μεγάλος εχθρός της ελιάς – Οι παγίδες

Το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών θα πραγματοποιηθεί στους ελαιώνες των παρακάτω δήμων:

  • Δήμος Χαλκιδέων: Δροσιά Ανθηδόνα, Βαθύ, Φάρος, Καλοχώρι-Παντείχι
  • Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων: Πολιτικά , Νεροτριβιά, Καμαρίτσα
  • Δήμος Ερέτριας Άνω Βάθεια, Αμάρυνθος , Καλλιθέα, Γυμνού
  • Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας: Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Κεράμεια, Κήρινθος
  • Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού: Ιστιαία_Άγιος Γεώργιος, Ιστιαία-Αγιος Παντελεήμων, Ιστιαία-Ν. Σινασος, Ιστιαία-Νεοχώρι, Καμάρια-Μονοκαρυά, Βουτάς, Αυγαριά Ωρεοί, Νέος Πύργος, Ταξιάρχης, Άγιος (Άγιος Αγιόκαμπος Βαρβάρα), Λ. Αιδηψού, Λ. Αιδηψού (Ήλια -Πολύλοφος), Γιάλτρα, Λιχάδα (Λιχάδα Αγ. Γεώργιος Κάβος), Ασμήνιο, Αρτεμήσιο, Γούβες (Οχι Καστρί), Αγριοβοτάνι, Ελληνικά & Βασιλικά
  • Δήμος Καρύστου: Καλύβια, Αετός-Γραμπιά-Μύλοι, Μαρμάρι, Στύρα

Ο δολωματικός ψεκασμούς θα πραγματοποιηθεί με το FORZA (l-cyhalothrin) σε αναλογία 1,25 lt/tn.

Η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς , με την χρήση εντομοκτόνων, από εδάφους επιβάλλει την απομάκρυνση των μελισσοσμηνών από τις ψεκαζόμενες περιοχές σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χλμ. Θα πρέπει κατά τη διάρκεια των ψεκασμών να μην κυκλοφορούν στον ελαιώνα άνθρωποι και ζώα προς αποφυγή δηλητηριάσεων.

Ο δολωματικός ψεκασμός για να είναι επιτυχής πρέπει να είναι σύντομος, να μην ξεπερνά τις 8 ημέρες και να μην υπάρχει ενδιάμεση διακοπή.

Οι ελαιοκαλλιεργητές οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας να εφαρμόζουν πιστά όλα όσα απορρέουν από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, προκειμένου να αποφύγουν τους ψεκασμούς των ελαιόδεντρων τους και πρέπει να προβούν στη λήψη επιτρεπτών (συμβατών) μέτρων για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς για να μην έχουν δακοπροσβολές.