Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζούντι Γκάρλαντ: Το πρώτο παιδί σταρ του Χόλιγουντ που βρέθηκε νεκρή στη μπανιέρα της μόλις 47 ετών

Τζούντι Γκάρλαντ: Το πρώτο παιδί σταρ του Χόλιγουντ που βρέθηκε νεκρή στη μπανιέρα της μόλις 47 ετών

Μία από τις 10 μεγαλύτερες σταρ της κλασικής εποχής, η γυναίκα που, περισσότερο κι από την Μέριλιν, κουβάλησε ατυχώς τον σταυρό της διασημότητας.

Η Τζούντι Γκάρλαντ, Ντόροθι αδιαμφισβήτητα παιδί-θαύμα έζησε μια δύσκολη ζωή και κατέληξε μόλις στα 47 της έχοντας λάβει μια μεγάλη δόση ηρεμιστικών.

Χάπια τα οποία όπως αποδείχθηκε τής έδιναν από παιδί ακόμη προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις του Χόλιγουντ.

Γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1922 στη Μινεσότα.

Ήταν η μικρότερη από τρεις αδερφές και κόρη της Έθελ και του Φράνκ Γκαμ, επίσης καλλιτέχνες που διηύθυναν το δικό τους θέατρο.

Από πολύ νωρίς, οι γονείς της έβγαλαν τις κόρες τους στη σκηνή ως τρίο. Το πραγματικό όνομα της Τζούντι Γκάρλαντ ήταν Φράνσις Γκαμ, ωστόσο πολύ σύντομα και όσο ακόμη εμφανιζόταν μαζί με τις αδερφές της αποφάσισαν να αποκτήσουν το ψευδώνυμο Γκάρλαντ, πιθανότατα από το όνομα του διάσημου κριτικού θεάτρου Ρόμπερτ Γκάρλαντ.

Η μετέπειτα σταρ του Χόλιγουντ, επέλεγε το όνομα Τζούντι από τον τίτλο ενός διάσημου τραγουδιού του Χόγκι Καρμάικλ.

Σύντομα, το γκρουπ με τις αδερφές της διαλύθηκε και η Τζούντι Γκάρλαντ βρέθηκε με την μητέρα της για δοκιμαστικό στα στούντιο της MGM, εταιρίας κινηματογραφικών παραγωγών.

Εκεί ξεκίνησε η μεγάλη της καριέρα, αλλά και η περιπέτειά με τις ανασφάλειες, την εξάρτηση από ουσίες και την κατ’ εξακολούθηση κακοποίησή της.

Ο καθοριστικός ρόλος της μητέρας της 

Η Τζούντι Γκάρλαντ είχε γίνει ήδη διάσημη, μεταξύ άλλων και για την υπερπαραγωγή «Ο Μάγος του Οζ», ωστόσο όπως διαβάζουμε σε κάθε αναφορά στη ζωή της, ποτέ δεν ένιωσε σίγουρη για τον εαυτό της και υπήρξε πάντοτε ανασφαλής με την εικόνα της.

Η πρώτη που συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό, ήταν σύμφωνα με την ίδια την ηθοποιό, η μητέρα της.

Πάντοτε πλάι της, ως μάνατζερ και κηδεμόνας της ώσπου να ενηλικιωθεί, η Έθελ παρουσιάζεται ως μια γυναίκα που λίγο ενδιαφερόταν για την ευτυχία και την υγεία της κόρης της.

Η καριέρα σε μικρή ηλικία

Η Γκάρλαντ έγινε παγκοσμίως -και λατρευτικά παναμερικανικά- γνωστή από τα μέσα του ‘30 που υπέγραψε ένα από εκείνα τα φοβερά συμβόλαια-κλουβιά που υπέγραφαν οι σταρ τότε – αυτή με την χρυσοποίκιλτη MGM.

Μόλις άκουσαν το δοκιμαστικό της στο τραγούδι την υπέγραψαν αμέσως, αδιαφορώντας για την σκηνική της παρουσία.

Τα προβλήματα ήταν δύο.

Το ένα πως δεν ήταν αρκετά μικρή ώστε να παίξει στην κατηγορία «Σίρλεϊ Τέμπλ» του παιδιού-θαύματος και δεν ήταν ενήλικη να μπει σε «κανονικές» ταινίες.

Το άλλο πως δεν ήταν «αρκετά όμορφη» για ένα στούντιο και μια εποχή που τότε από την Άβα Γκάρντνερ και την Λάνα Τάρνερ ξεκινούσε και στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, την Κάρολ Λόμπαρντ και την Τζόαν Κρόφορντ κατέληγε.

Και η Τζούντι δεν είχε την επιβιωτικότητα μιας Μπέτι Ντέιβις (επίσης όχι «αρκετά όμορφης» για τους παραγωγούς) να το αντέξει.

Μια από τις μεγαλύτερες αρτίστες του κλασικού αμερικανικού σινεμά

Υπήρξε ένα από τα 12 μόλις παιδιά που έλαβαν βραβείο Όσκαρ για ανήλικους ηθοποιούς στην ιστορία της Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Απέσπασε το βραβείο Grammy, για το άλμπουμ της χρονιάς το 1961, μια διάκριση που απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα πριν από 58 χρόνια, ενώ το Ινστιτούτο Αμερικανικού Κινηματογράφου την εντάσσει μεταξύ των 10 σημαντικότερων σταρ στο κλασικό αμερικανικό σινεμά.

Η Τζούντι Γκάρλαντ και η κακοποίηση από το Χόλιγουντ

Ο χώρος του θεάματος υπήρξε σκληρός, ειδικά με την εικόνα της γυναίκας από την αρχή.

Ανήλικο κορίτσι ακόμη, η Τζούντι Γκάρλαντ υφίστατο ψυχολογική πίεση από τους παραγωγούς της προκειμένου να χάσει κιλά.

Αφηγήσεις από εκείνη την εποχή, ήθελαν τους ανθρώπους γύρω της, παρότι εκείνη είχε φυσιολογικό βάρος, να της απαγορεύουν να φάει και να της επιβάλουν κάποιες φορές να τρέφεται μόνο με σούπες και σαλάτα.

Η ίδια η Τζούντι Γκάρλαντ δήλωνε χρόνια αργότερα πως η πρακτική της χορήγησης φαρμάκων και όλα όσα υπέστη, συνέβαλαν καθοριστικά στην εξάρτηση που την στοίχειωσε σε όλη της τη ζωή και η οποία οδήγησε στον πρόωρο θάνατό της.

Ο συγγραφέας Τζέραλντ Κλαρκ, στο βιβλίο «Γίνε ευτυχισμένος: Η ζωή της Τζούντι Γκάρλαντ» υποστηρίζει επίσης πως η ηθοποιός υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από την ηλικία κιόλας των 16 ετών.

 
Οι 5 γάμοι 
Η προσωπική της ζωή ήταν ταραχώδης και ελάχιστες ερωτικές της σχέσεις κατέληξαν με αίσιο τρόπο.
Παντρεύτηκε πέντε φορές, με τον πρώτο της γάμο στην ηλικία των 19 ετών με τον συνθέτη Ντέιβιντ Ρόουζ.
Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο σκηνοθέτης που ανέλαβε πολλές από τις ταινίες στις οποίες η Τζούντι Γκάρλαντ πρωταγωνίστησε, Βινσέντε Μινέλι.
Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την επίσης σταρ του κινηματογράφου Λάιζα Μινέλι. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, οι σεξουαλικές προτιμήσεις του σκηνοθέτη για άτομα του ίδιου φύλλου, οδήγησαν στο διαζύγιο το 1951.
Ακολούθησε, ένα χρόνο αργότερα, ο γάμος της με τον επιχειρηματία Σιντ Λαφτ, που διήρκησε περισσότερο από κάθε άλλον και από τον οποίο η Τζούντι Γκάρλαντ απέκτησε δύο ακόμη παιδιά.
Η Τζούντι Γκάρλαντ κατηγόρησε τον Λαφτ για κακοποίηση και ξυλοδαρμό, παρότι εκείνος το αρνήθηκε. Χώρισαν το 1965.
Τέταρτος σύζυγος της Τζούντι Γκάρλαντ υπήρξε ο ηθοποιός Μαρκ Χέρον, με τον γάμο τους να διαρκεί μόλις μερικούς μήνες.
Πέμπτος σύζυγος της, ο Μίκι Ντινς, υπήρξε πλάι της ως την ημέρα που βρέθηκε νεκρή στον μπάνιο της, στο σπίτι της στο Λονδίνο.
Ο Ντινς δεν παντρεύτηκε ποτέ έκτοτε, μένοντας πιστός στη μνήμη της μεγάλης ηθοποιού.

Ο πρόωρος θάνατος της Τζούντι Γκάρλαντ

Στις 22 Ιουνίου του 1969, ο σύζυγός της Μίκι Ντις βρήκε την Τζούντι Γκάρλαντ νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού τους στο Λονδίνο.

Η 47χρονη σταρ είχε χάσει τη μάχη με τα ηρεμιστικά που ταλάνισαν τη ζωή της από τότε που ήταν παιδί.

Παρότι είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πολλές φορές στο παρελθόν, ο θάνατός της δεν ήταν αυτοκτονία.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η Τζούντι Γκάρλαντ προκάλεσε τον θάνατό της από υπερβολική δόση ηρεμιστικών, τα οποία ωστόσο πήρε σταδιακά και όχι όλα μαζί, όπως θα συνέβαινε αν είχε σκοπό να βάλει τέλος στη ζωή της.

Στο κρεβάτι της βρέθηκε μια συνταγή για 25 βαρβιτουρικά χάπια, ενώ ένα μπουκάλι με 100 χάπια, κλειστό ακόμη, εντοπίστηκε στο συρτάρι του κομοδίνου της.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024