Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
#Cancel_

#Cancel_

Ενα παράλληλο σύμπαν

Ενα παράλληλο σύμπαν, μια παράλληλη πραγματικότητα. Ολες τις τελευταίες μέρες μαίνεται ένας σφοδρός διαδικτυακός πόλεμος. Με πολλές κατάρες, πολύ μίσος και πολλά hashtags που καλούν τους χρήστες του Διαδικτύου να κάνουν cancel διάφορα πρόσωπα. #cancel_Kopsialis, cancel_superkiki, κ.ο.κ. Εικάζω ότι πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν την ιντερνετική θύελλα που έχει ξεσπάσει, πολύ περισσότερο δε, υποψιάζομαι ότι αγνοούν την ύπαρξη πολλών εξ αυτών των ατόμων. Κι όμως, είναι λογαριασμοί με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους, ένας με 1,2 εκατομμύρια!

Οι περισσότεροι απευθύνονται σε πιτσιρικάδες, μερικοί έχουν αγορασμένους ακολούθους, χαρίζουν δώρα, κινητά, λάπτοπ, με μόνο αντάλλαγμα ένα follow και υποσημείωση πως το unfollow συνεπάγεται μη δυνατότητα συμμετοχής σε επόμενους διαγωνισμούς. Μια αλυσίδα που έχει κρίκους influencers και διαφημιζόμενες επιχειρήσεις, η οποία δημιουργεί την αίσθηση παράλληλης δημόσιας σφαίρας.

Η οποία, αν και χαριτωμένη, κάποιες φορές δύναται να γίνει και επικίνδυνη. Κάποιος με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους αρκεί να γράψει κάτι ή να συκοφαντήσει κάποιον επειδή έτσι νόμιζε / του είπαν / άκουσε για να ξεκινήσει μάχη. Σειρά μετά παίρνουν οι δικηγόροι. Ενα παράλληλο σύμπαν το οποίο συχνά δεν παίρνει καν χαμπάρι ο μέσος πολίτης, που ασχολείται με προβλήματα της καθημερινότητας και ακούει πού και πού κάποια ονόματα απορώντας ποιοι είναι όλοι αυτοί και τι κάνουν. Τα social media βέβαια ειδικεύονται στη δημιουργία ομάδων που ζουν σε εικονικές φούσκες.

Ομάδες που εντείνουν την πόλωση σε όλους τους τομείς, ανεξαρτήτως του εάν και σε ποιο βαθμό αντιπροσωπεύουν τάσεις της κοινής γνώμης. Ζουν στη δική τους πραγματικότητα, με τις δικές τους βεβαιότητες, που ενδυναμώνονται από τις ίδιες προσλαμβάνουσες και τις ίδιες πηγές ενημέρωσης. Τα γνωστά eco chambers στα οποία συζητάς με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες απόψεις με εσένα, διαβάζεις sites και μέσα ενημέρωσης στο ίδιο μήκος κύματος, μια πραγματικότητα που επί της ουσίας σε απομονώνει από απόψεις άλλων, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζεις τι συμβαίνει ευρύτερα στον κόσμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια συζήτηση με έναν αντιεμβολιαστή. Με στόμφο σού αναφέρει ομάδες που υποστηρίζουν όσα και εκείνος, sites που αναπαράγουν τις παραληρηματικές θεωρίες, διαδικτυακές ομάδες ανάμεσα σε άτομα που πιστεύουν τα ίδια. Μια φούσκα στην οποία είναι αδύνατον να δημιουργήσεις ρωγμές, πολλώ δε μάλλον να πείσεις ότι πρόκειται για φούσκα. Το πρόβλημα βέβαια ξεκινάει όταν σοβαρά ζητήματα της πραγματικής ζωής αντιμετωπίζονται στις φούσκες των social media και με τους όρους ή τη συχνά ανάλαφρη λογική τους.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024