Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιερουσαλήμ - Οικογένεια Παλαιστινίων που απειλείται με έξωση απειλούσε ότι θα αυτοπυρποληθεί - Υποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις

Ιερουσαλήμ – Οικογένεια Παλαιστινίων που απειλείται με έξωση απειλούσε ότι θα αυτοπυρποληθεί – Υποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις

Το Μάιο, οι διαδηλώσεις υπέρ των οικογενειών που απειλούνταν με έξωση στο Σέιχ Τζάρα πήραν μεγάλες διαστάσεις και οδήγησαν σε έκρηξη βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή αστυνομία, που προσπαθούσε από την Δευτέρα να κάνει έξωση σε μια οικογένεια Παλαιστινίων από το σπίτι της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αναγκάστηκε να υποχωρήσει την Τρίτη, αφού πολλοί κάτοικοι της περιοχής απείλησαν να αυτοπυρποληθούν.

Η οικογένεια Σαλχίγια απειλείται με έξωση από το 2017, αφού στο οικόπεδο όπου βρίσκεται το σπίτι της, στη συνοικία Σέιχ Τζάρα, σχεδιάζεται να χτιστεί ένα σχολείο.

Το Μάιο, οι διαδηλώσεις υπέρ των οικογενειών που απειλούνταν με έξωση στο Σέιχ Τζάρα πήραν μεγάλες διαστάσεις και οδήγησαν σε έκρηξη βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Δευτέρα, όταν έφτασαν οι αστυνομικοί με την εντολή έξωσης, μέλη της οικογένειας Σαλχίγια ανέβηκαν μαζί με ένα βαρέλι γεμάτο βενζίνη στην ταράτσα του σπιτιού και απείλησαν να αυτοπυρποληθούν. Τα παιδιά της οικογένειας βρίσκονταν ακόμη και σήμερα, Τρίτη, στην ταράτσα, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη συνοικία.

Ο πατέρας τους, Μαχμούντ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία με τους αστυνομικούς, αλλά οι δικηγόροι της οικογένειας προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ακυρωθεί η εντολή έξωσης.

Από την πλευρά του, ο δήμος της Ιερουσαλήμ επανέλαβε ότι σκοπεύει να εκτελέσει την εντολή έξωσης και κατηγόρησε την οικογένεια Σαλχίγια ότι έχει καταλάβει «παρανόμως» τον χώρο.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστινίων, που ζουν εκεί εδώ και δεκαετίες, απειλούνται με έξωση και επτά από αυτές έχουν προσφύγει ήδη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Με βάση την ισραηλινή νομοθεσία, εάν Εβραίοι μπορούν να αποδείξουν ότι η οικογένειά τους ζούσε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πριν από τον πόλεμο του 1948 και την ίδρυση του Ισραήλ, μπορούν να ζητήσουν να τους αναγνωριστεί το «δικαίωμα ιδιοκτησίας».

Ο νόμος δεν ισχύει για τους Παλαιστίνιους που έχασαν την περιουσία τους στον πόλεμο. Και πολλές οικογένειες διαβεβαιώνουν ότι αγόρασαν νόμιμα τις ιδιοκτησίες τους από τις ιορδανικές αρχές, που είχαν υπό τον έλεγχό τους την Ανατολική Ιερουσαλήμ μεταξύ 1948-67.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024