Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζο Μάντσιν - Ο νέος πιο ισχυρός ή ο πιο «βρόμικος» «Τζο» στις ΗΠΑ;

Τζο Μάντσιν – Ο νέος πιο ισχυρός ή ο πιο «βρόμικος» «Τζο» στις ΗΠΑ;

Πώς οι λεπτές ισορροπίες στο Κογκρέσο, αλλά και οι στενές σχέσεις του με το λόμπι του άνθρακα, κατέστησαν τον Δημοκρατικό «αποστάτη» γερουσιαστή από τη Δυτική Βιρτζίνια ρυθμιστή της περιβαλλοντικής -και όχι μόνο- πολιτικής της προεδρίας Μπάιντεν

«Δεν θα ευχόμουν σε κανένα να βρίσκεται στη θέση μου», υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξη ο Τζο Μάντσιν.

Παρ’ όλα αυτά, ο συντηρητικών αποκλίσεων Δημοκρατικός γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια δείχνει να την απολαμβάνει πλήρως.

Λόγω της διαιρεμένης 50-50 Γερουσίας, άλλωστε, έχει καταφέρει να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τύχη κρίσιμων πολιτικών της προεδρίας Μπάιντεν.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα, μετά την προαναγγελία του μέσω του υπερσυντηρητικού δικτύου Fox News ότι δεν σκοπεύει να δώσει την καθοριστική ψήφο του στο εμβληματικό νομοσχέδιο Build Back Better, ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει σημαντικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις.

Αν και ήδη «κουτσουρεμένο», στην παρούσα μορφή του προβλέπει -μεταξύ άλλων- νηπιαγωγεία για όλους και γονική άδεια μετ’ αποδοχών.

Μείωση της τιμής των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και παροχή κατ’ οίκον υγειονομικής περίθαλψης σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επέκταση του Medicare για την κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης, των γυαλιών οράσεως και των ακουστικών βαρηκοΐας.

Και τέλος -και πιο «ακανθώδες» κατά πως φαίνεται για τον Τζο Μάντσιν- σημαντικές επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ενόσω ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε τη στάση του Δημοκρατικού γερουσιαστή, αναλυτές τον χαρακτήριζαν ίσως τον πιο ισχυρό αυτή τη στιγμή «Τζο» στην Ουάσιγκτον, μιας και οι κινήσεις του έχουν τεράστια επιρροή και άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην πολιτική του Αμερικανικού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Σε ακόμη ένα «συντροφικό» χτύπημα «κάτω από τη μέση», ο Δημοκρατικός γερουσιαστής χαρακτηρίζει εδώ και καιρό το νομοσχέδιο ιδιαίτερα πολυδάπανο σε μια περίοδο πληθωριστικών τάσεων στις ΗΠΑ.

Υποστηρίζει, δε, ότι η θέση του απηχεί τις ανησυχίες των περισσότερων Αμερικανών -κόντρα στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο θεωρείται κομβικό για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγή, καθώς και ότι θα ωφελήσει εκατομμύρια πολίτες, κυρίως από τις ασθενέστερες οικονομικές ομάδες, επεκτείνοντας το κοινωνικό «δίχτυ» ασφαλείας.

Όμως «δεν μπορούμε να πάμε πολύ αριστερά», διακήρυξε προ ημερών ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, μιλώντας στo CNN. «Είμαστε, αν μη τι άλλο», τόνισε, «μια κεντροδεξιά χώρα»…

Διφορούμενη στάση, «βρόμικη» ατζέντα

Αυτοπροσδιοριζόμενος ως «οικονομικά συντηρητικός και κοινωνικά συμπονετικός», ο 74χρονος Μάντσιν ήταν ανέκαθεν στα δεξιά του Δημοκρατικού Κόμματος.

H στάση του γερουσιαστή αντακαλά κατά πολλούς τις αντιφάσεις της φτωχικής μεσο-ανατολικής πολιτείας, την οποία εκπροσωπεί από το 2010 στο Κογκρέσο.

Προπύργιο των Δημοκρατιών έως τα τέλη του 20ου αιώνα, η Δυτική Βιρτζίνια εκλέγει σταθερά την τελευταία 20ετία Ρεπουμπλικανούς, στηρίζοντας με ποσοστό 69% τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Κι αν και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της -που είναι φτωχότερο, μεγαλύτερο σε ηλικία και ασθενέστερο από τον εθνικό μέσο όρο- θα επωφελούταν τα μάλα από το Build Back Better, η προσκόλληση στην υπό εξάλειψη βιομηχανία άνθρακα στην πολιτεία πυροδοτεί μία εχθρότητα στην περιβαλλοντική ατζέντα Μπάιντεν.

Γέννημα θρέμμα της περιοχής, εν τω μεταξύ, ο Τζο Μάντσιν ίδρυσε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μια σειρά από κερδοφόρες εταιρείες άνθρακα, τα «ηνία» των οποίων παρέδωσε στον γιό του όταν άρχισε να ασχολείται με την κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Πρόεδρος ων σήμερα της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας, λαμβάνει τις περισσότερες δωρεές από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων από οποιοδήποτε άλλο μέλος του Κογκρέσου.

Είναι εξάλλου χάρη σε αυτή τη θέση του και στις ρευστές πολιτικές ισορροπίες στη Γερουσία που κατάφερε ήδη να εξαλείψει από το Build Back Better ένα πρόγραμμα για την ταχεία αντικατάσταση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Εκτιμάται ότι η σημερινή αντίθεσή του να υποστηρίξει ακόμη και την τελευταία, «νερωμένη» εκδοχή του νομοσχεδίου αποτελεί νεύμα για νέες διαπραγματεύσεις και προεδρικές υποχωρήσεις, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τους Δημοκρατικούς στενεύουν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του επόμενου Νοεμβρίου.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι επενδύσεις που προβλέπει, ύψους 555 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Στο μεσοδιάστημα, η προσωπική περιουσία του Τζο Μάντσιν -που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια δολάρια- ολοένα και «αυγατίζει».

Μόνο πέρυσι, κέρδισε πάνω από 500.000 δολάρια ως μέτοχος εταιρείας μεσιτείας άνθρακα: μία από τις δύο που διευθύνει ο γιός του, σώζοντας έτσι για τον Μάντσιν τα προσχήματα, ώστε να μην παραβιάζει τυπικά τους κανονισμούς της Γερουσίας.

Η σύγκρουση συμφερόντων είναι πάντως καταφανής. Ο ίδιος το απορρίπτει.

Για τη στάση του, επικαλείται συχνά πυκνά τα εγγόνια του και το μέλλον τους, το οποίο -λέει- δεν θα ήθελε να «υποθηκεύσει» με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος.

«Ο γερουσιαστής Manchin μιλάει πολύ για το καθήκον του απέναντι στα εγγόνια του», σχολίασε η Λία Στόουκς, πολιτική επιστήμονας με ειδίκευση σε περιβαλλοντικά θέματα και σύμβουλος των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

«Όμως αυτό που τους οφείλει περισσότερο», υπογράμμισε αποστομωτικά, «είναι ένας βιώσιμος πλανήτης»…

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024