Το σπίτι στη Γλυφάδα για την οικογένεια Μητσοτάκη ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό οίκημα. Ήταν το σπίτι που στέγαζε το κύτταρο της οικογένειας, το σπίτι που είχαν ζήσει όμορφες αλλά και δυσάρεστες στιγμές, το σπίτι των ανέμελων παιδικών χρόνων για τα παιδιά της οικογένειας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σε αυτό το σπίτι που είναι ταυτισμένο με την επιβλητική παρουσία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μεγάλωσε ο Κυριάκος, η Ντόρα, η Κατερίνα και η Αλεξάνδρα. Και το κληροδοτήθηκε εξ αδιαιρέτου στα τέσσερα αδέλφια. Εκεί μέσα η οικογένεια Μητσοτάκη έζησε αρραβώνες, γάμους, βαφτίσια, αλλά και τα άσχημα χτυπήματα της μοίρας.

Τελευταία η Ντόρα Μπακογιάννη ζούσε σε εκείνο τους μισούς μήνες του χρόνου αλλά η απουσία του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας ήταν βάρος ασήκωτο. Έτσι τα αδέρφια πήραν την απόφαση να το πουλήσουν. Και η στιγμή του αποχωρισμού γίνεται ακόμη περισσότερο δύσκολη.

Ιστορία 120 χρόνων

Το 1900, η Γλυφάδα ήταν πολύ διαφορετική από ότι είναι σήμερα. Ήταν ένα παραθαλάσσιο μέρος έξω από την Αθήνα και τα οικήματα στην περιοχή ήταν ελάχιστα. Το σπίτι το αγόρασε τότε στις αρχές του περασμένου αιώνα, η οικογένεια Γιαννούκου, μια οικογένεια γνωστή στην Αθήνα για την οικονομική της επιφάνεια.

Πενηντατρία χρόνια μετά η οικογένεια Γιαννούκου θα παντρέψει την κόρη της Μαρίκα στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα με έναν φέρελπι, ανερχόμενο τότε νέο πολιτικό από την Κρήτη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο σπίτι αυτό ο Κυριάκος και η Μαρίκα στέγασαν τη ζωή τους. Εκεί έζησαν τις περισσότερες από τις κρίσιμες και φορτισμένες περιόδους, είτε για την οικογένειά τους, είτε για την πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στο σπίτι της οδού Χρυσηίδος με τη χούντα των συνταγματαρχών ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τέθηκε σε κατ οίκον περιορισμό. Από αυτό το σπίτι κατάφερε να δραπετεύσει το βράδυ της 15ης Αυγούστου του 1968, να πάει με χίλιες δυο προφυλάξεις στη Ραφήνα να επιβιβαστεί στο κρις – κραφτ «Σωτηρία» με τελικό προορισμό το Παρίσι. Τότε ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος ήταν μόλις 5 μηνών.

Οι πολιτικές εξελίξεις και τα… ντολμαδάκια

Μέσα στο οίκημα της Γλυφάδας διαδραματίστηκαν μερικές από τις σημαντικότερες πολιτικές στιγμές που σημάδεψαν τη χώρα. Σε αυτό το σπίτι έγινε η περίφημη συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο. Εκεί «έκλεισε» η συμφωνία για τη συνεργασία της ΝΔ με τον τότε Συνασπισμό με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζαννετάκη.

Στην τραπεζαρία του σπιτιού της Γλυφάδας, ο αστικός μύθος λέει ότι η Μαρίκα Μητσοτάκη μαγείρεψε και σέρβιρε τα περίφημα ντολμαδάκια στους δυο ηγέτες της Αριστεράς. Βέβαια εκτός από τα ντολμαφάκια στο τραπέζι υπήρχαν τυρόπιτες, σαλάτες, καλαμαράκια, μαριδάκι τηγανιτό, σκαλτσούνια, ξεροτήγανα και άλλοι εκλεκτοί μεζέδες. Ένα δείπνο που την επόμενη μέρα έγινε μέχρι και πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες.

Αυτά βέβαια λέει ο αστικός μύθος αλλά η αείμνηστη Μαρίκα Μητσοτάκη στο βιβλίο της «Συνταγές με ιστορία», χρόνια μετά ανέφερε πως «Δεν ήταν καν δείπνο, αλλά μια απλή συνάντηση, με εξίσου απλό κέρασμα, καφέ και γλυκό». Ίσως για τον λόγο αυτόν όταν ο Χαρίλας Φλωράκης συνάντησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη του είπε με χιούμορ: «Τι θα γίνει; Δεν θα μας καλέσεις επιτέλους να φάμε εκείνα τα περίφημα ντολμαδάκια της γυναίκας σου;».

Η πισίνα και οι λογαριασμοί του νερού

Οι αρχές της δεκαετίας του 90 ήταν μια εποχή σκληρής και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Μάλιστα το γεγονός ότι το σπίτι στη Γλυφάδα διέθετε πισίνα έγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες με το ερώτημα ποιος πληρώνει τους υπέρογκους λογαριασμούς του νερού.

Πλέον ένας κύκλος 120 χρόνων έκλεισε. Το σπίτι πέρασε στα χέρια άλλου ιδιοκτήτη. Η ιστορία του όμως θα συνεχίζει να ζει.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr