Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντάγκλας Κρεγκ Έμχοφ - Η νέα ζωή του πρώτου «Δεύτερου Κυρίου» των ΗΠΑ

Ντάγκλας Κρεγκ Έμχοφ – Η νέα ζωή του πρώτου «Δεύτερου Κυρίου» των ΗΠΑ

Ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο 57χρονος δικηγόρος και σύζυγος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ακόμη προσαρμόζεται -λέει- στον νέο ρόλο του, που πρώτη φορά κατέχει ένας άντρας

«Αφοσιωμένος μπαμπάς. Περήφανος σύζυγος του @KamalaHarris. Υπέρμαχος της ισότητας και της δικαιοσύνης».

Έτσι δηλώνει σήμερα στον προσωπικό και στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o Ντάγκλας Κρεγκ Έμχοφ: εν ενεργεία «Δεύτερος Κύριος» της Αμερικής, ως σύζυγος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Της πρώτης γυναίκας, πρώτης Αφροαμερικανής και πρώτης ξένης καταγωγής (με γονείς από τη Τζαμάικα και την Ινδία) που αναδείχθηκε στο δεύτερο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα στις ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, η περίπτωση του Έμχοφ σηματοδοτεί πολλές πρωτιές: είναι ο πρώτος άντρας και το πρώτο άτομο από εβραϊκή οικογένεια που βρίσκεται σε αυτή τη θέση.

Με αυτή την ιδιότητα συνοδεύει αυτήν την εβδομάδα την Κάμαλα Χάρις στην πενθήμερη επίσκεψή της στο Παρίσι: το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι της ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, έπειτα από ένα μακρύ διάστημα πολιτικής αφάνειας, αλλά και «στραβοπατημάτων».

Προσαρμογή σε νέο ρόλο

Πέραν από τις κοινές επίσημες εμφανίσεις τους στη γαλλική πρωτεύουσα, το πρόγραμμα του «Δεύτερου Κυρίου» περιλαμβάνει, εθυμοτυπικά, διάφορες εκδηλώσεις.

Οι περισσότερες αφορούν στην ισότητα των φύλων, στην ενίσχυση του ρόλου νεαρών γυναικών και κοριτσιών, στη  «διπλωματία του αθλητισμού», στην εκπαίδευση.

Για τον 57χρονο δικηγόρο από το Μπρούκλιν, ο νέος ρόλος του αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση.

Ακόμη, λέει, προσαρμόζεται, περίπου έναν χρόνο αφότου εγκατέλειψε τη νομική εταιρεία όπου εργαζόταν, ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Το πελατολόγιο του Νταγκ -όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του-  περιελάμβανε σημαντικούς πελάτες και μεγάλες εταιρείες, όπως τη Walmart, την φαρμακευτική εταιρεία Merck (που τώρα βγάζει στην αγορά το πρώτο χάπι κατά του κοροναϊού) και την κατασκευάστρια όπλων και πυρομαχικών Dolarian Capital.

Διατηρεί ωστόσο τις ισχυρές διασυνδέσεις του, από την Ουάσιγκτον ως το Λος Άντζελες, που έχει αποκτήσει εδώ και χρόνια: πριν γνωρίσει το 2013 σε ένα ραντεβού στα τυφλά την Κάμαλα Χάρις -τότε γενική εισαγγελέα της Καλιφόρνιας- και τελικά την παντρευτεί μέσα σε ένα χρόνο.

Χάρη σε αυτές έχει καταφέρει τους τελευταίους μήνες να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για τους Δημοκρατικούς -εν μέσω φημών για ψυχρότητα στις σχέσεις μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις και της φιλοδοξίας της τελευταίας να επαναδιεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές του 2024.

Πρωτόκολλο… σερβίτσια και ταπετσαρίες

Προσώρας -όταν δεν συνοδεύει τη σύζυγό του σε επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό- ο «Δεύτερος Κύριος» επιτελεί τα καθήκοντά του εντός κι εκτός του γραφείο του, στο ιστορικό κτίριο Αϊζενχάουερ, δίπλα στον Λευκό Οίκο.

Ενθουσιώδης στον νέο ρόλο του, στους δέκα μήνες από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ο Νταγκ Έμχοφ έχει ταξιδέψει σε 30 πολιτείες και 21 κέντρα εμβολιασμού κατά της COVID-19, στηρίζοντας ενεργά την εκστρατεία του προέδρου και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της πανδημίας.


Προωθεί την πολιτική ατζέντα του Λευκού Οίκο, εστιάζοντας παράλληλα τη δράση του στην ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην επισιτιστική ανασφάλεια και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα.

Προ μηνών, ανακηρύχθηκε Διακεκριμένος Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Αρκετές φορές, ωστόσο, η καθημερινότητά του περιλαμβάνει και εθυμοτυπικά καθήκοντα, όπως να οργανώνει και να παραθέτει δείπνα, διαλέγοντας μέχρι και τα σερβίτσια.

Σε αυτό το πλαίσιο, λέει στο περιοδικό Time μαθαίνει ακόμη διάφορα, ακόμη και «για τις ταπετσαρίες»…

«Κάνω πράγματα που πιθανότατα δεν θα έκανα», παραδέχεται, «γιατί πρώτον, είναι μέρος της δουλειάς και, δεύτερον, αυτό βοηθά την Κάμαλα».

Σε βοήθεια έχουν σπεύσει, παραδέχεται, προκάτοχοί του: φυσικά η νυν «Πρώτη Κυρία» Τζιλ Μπάιντεν, αλλά και η Κάρεν Πενς, σύζυγος του Ρεπουμπλικανού πρώην αντιπροέδρου Πενς επί προεδρίας Τραμπ.

Είναι «πολύ ευγενική στο να δίνει συμβουλές», λέει.

Αν και η κάμερα τον έχει απαθανατίσει σε κάποιες αμήχανες στιγμές ως προς την τήρηση του πρωτοκόλλου, π.χ. με το «καλημέρα» στην τελετή ορκωμοσίας ή σε εγκάρδιους χαιρετισμούς σε επίσημες εκδηλώσεις, ο ίδιος δηλώνει ότι η καριέρα ως νομικός τον προφυλάσσει από τυχόν λεκτικές γκάφες.

«Έχω πάντα επίγνωση κάθε λέξης που βγαίνει από το στόμα μου», υπογραμμίζει με αυτοπεποίθηση.

Αν και πολύ ενεργός στο πρόσφατο παρελθόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει περιορίσει πια τις πολλές προσωπικές αναρτήσεις.


Ουδόλως ενθουσιάζεται που τώρα αναγκάζεται να έχει «το τηλέφωνο ενός 7χρονου», για λόγους ασφαλείας.

Φίλοι του λένε ότι τους το κλείνει, με το που η Κάμαλα επιστρέφει το βράδυ στην κατοικία τους, για να περάσουν μαζί όσο το δυνατό περισσότερο από τον ελάχιστο προσωπικό χρόνο που τους μένει μέσα στην ημέρα.

Τώρα προσπαθεί να «ακούει περισσότερο», σχολιάσει η πρώτη του σύζυγος, λέει η Κέρτσιν, με την οποία ο Έμχοφ έχει δύο κόρες και η Κάμαλα διατηρεί άριστες σχέσεις.

«Φυσικά είναι καλύτερος σύζυγος και αυτό είναι υπέροχο», παρατηρεί. «Κι έτσι πρέπει».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024