Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση στο Καπιτώλιο - Συνεργάτες του Τραμπ κλητεύθηκαν στην εξεταστική επιτροπή

Επίθεση στο Καπιτώλιο – Συνεργάτες του Τραμπ κλητεύθηκαν στην εξεταστική επιτροπή

Ο δημοκρατικός πρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής Μπένι Τόμσον τόνισε πως οι μάρτυρες οι οποίοι κλητεύθηκαν «διαθέτουν πληροφορίες που σχετίζονται με την έρευνα και αναμένουμε να συνεργαστούν».

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία διενεργεί έρευνα για την επίθεση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου προκειμένου να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών, εξαπέλυσε χθες Τρίτη νέα ομοβροντία κλητεύσεων για να εμφανιστούν ενώπιόν της και να καταθέσουν στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ιδίως η άλλοτε εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Κέιλι Μακενάνι.

«Πολυάριθμες δηλώσεις»

«Ως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κάνατε πολυάριθμες δημόσιες δηλώσεις στον Λευκό Οίκο και αλλού σχετικά με την υποτιθέμενη νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, (κατηγορίες) που απήχησαν οι άνθρωποι οι οποίοι επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο», αναφέρει η κλήτευση της επιτροπής στην κυρία Μακενάνι.

Aλλος στενός συνεργάτης του κ. Τραμπ, ο Στίβεν Μίλερ, κλητεύθηκε επίσης, καθώς συνέταξε μαζί με την ομάδα του την ομιλία που εκφώνησε ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος στη συγκέντρωση της 6ης Ιανουαρίου, όχι μακριά από την έδρα της αμερικανικής προεδρίας, λίγο προτού γίνει η επίθεση στην έδρα του Κογκρέσου.

Ανάμεσα σε άλλους στενούς συνεργάτες του κ. Τραμπ κλητεύθηκαν ο Νίκολας Λούνα, βοηθός του, ο Κρίστοφερ Λιντέλ, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας («προσωπάρχης») της προεδρίας, και ο Κιθ Κέλογκ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αντιπροέδρου την περίοδο εκείνη, Μάικ Πενς.

Ο δημοκρατικός πρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής Μπένι Τόμσον τόνισε πως οι μάρτυρες οι οποίοι κλητεύθηκαν «διαθέτουν πληροφορίες που σχετίζονται με την έρευνα και αναμένουμε να συνεργαστούν».

Ασκηση διώξεων

Προχθές Δευτέρα, η επιτροπή ανακοίνωσε σειρά άλλων κλητεύσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του άλλοτε συμβούλου εθνικής ασφαλείας στρατηγού ε.α. Μάικλ Φλιν και του διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2020, του Μπιλ Στέπιεν.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί, η επιτροπή έχει πάρει καταθέσεις από 150 και πλέον πρόσωπα, σύμφωνα με τη ρεπουμπλικάνα Λιζ Τσέινι, μέλος της. Εχει επιδώσει άλλες 35 κλητεύσεις.

Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν ασκήσει διώξεις σε βάρος κάπου 700 προσώπων για την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, που είχε στόχο να αποτραπεί η επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο.

Επρόκειτο για τη χειρότερη επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο από τον πόλεμο του 1812 και τη μοναδική περίπτωση στα χρονικά στις ΗΠΑ που η μεταβίβαση της εξουσίας δεν έγινε με ειρηνικό τρόπο.

Απερρίφθη προσφυγή του Τραμπ

Ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε χθες Τρίτη προσφυγή του Ντόναλντ Τραμπ που είχε σκοπό να αποτραπούν παραδόσεις δικών του εγγράφων, αρχείων της προεδρίας, εγγράφων συνεργατών του και καταθέσεις τους, με την επίκληση των εκτελεστικών προνομίων του.

Τα μέλη της ειδικής επιτροπής τάχθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης για παρακώλυση του έργου του Κογκρέσου σε βάρος του Στιβ Μπάνον, συμμάχου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διότι αρνήθηκε να προσέλθει ενώπιόν της για να καταθέσει παρότι κλητεύθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024