Απαλλαγμένη πλέον η Λέσβος από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα. Από το 2008 μέχρι και σήμερα ίσχυαν περιοριστικά μέτρα για τη μετακίνηση προς πάχυνση ή αναπαραγωγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων από την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου προς την υπόλοιπη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προβαίνει άμεσα λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή του ευρωπαϊκού κανονισμού, που δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας στις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας και κατά συνέπεια κάθε γεωγραφικής περιοχής δεδομένων των συνθηκών.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η  άρση της καραντίνας και κατά συνέπεια η δυνατότητα εξαγωγών των αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων του νησιού στην υπόλοιπη Ελλάδα οδηγεί στην αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη του νησιού», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου με αρμοδιότητα στον πρωτογενή τομέα κ. Πανάγος Κουφέλος.

Η αιγοπροβατοτροφία της Λέσβου – όπως τονίζει η κ. Κουφέλος-  αντιμετώπιζε οξύτατα προβλήματα λόγω της επιβληθείσας απαγόρευσης εξαγωγής ζώντων αιγοπροβάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα και κατ’ επέκταση στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο εξαιτίας της ύπαρξης κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού. «Ως εκ τούτου η συνέχιση  ισχύος των επιβληθέντων απαγορευτικών μέτρων θα συνέχιζε να ήταν επιζήμια για την οικονομία του τόπου», σημείωσε.